Ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή εις βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου

Ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή εις βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου

Ποσό που ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ φαίνεται πως απέκρυψε από τις φορολογικές αρχές το ζεύγος Παπαντωνίου σε διάστημα δέκα ετών.

Φοροδιαφυγή που ξεπερνά το ποσό των τριών εκατ. ευρώ διαπίστωσε το ΣΔΟΕ στον οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που διενήργησε στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του.

Κατόπιν αυτού, η Επίκουρη Εισαγγελέας Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου έκρινε πως  σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό πλημμελήματος για τον Γ. Παπαντωνίου και σε βαθμό κακουργήματος για τη σύζυγό του. Η φοροδιαφυγή αφοτά το χρονικό διάστημα από το 2000 ως το 2010.

Ο χαρακτηρισμός του αδικήματος σε κακούργημα σε βάρος της συζύγου του κ. Παπαντωνίου σχετίζεται με το ποσό του 1,333 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε λογαριασμό της κ. Κουράκου, σε τράπεζα της Ελβετίας.

Για τον κ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, το αποκρυβέν ποσό ετησίως δεν ξεπερνά τις 150 χιλιάδες ευρώ που ορίζεται για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης για φοροδιαφυγή. Κατά το πόρισμα των ελεγκτών ο πρώην υπουργός φέρεται να απέκρυπτε κάθε χρόνο ποσά άνω των 80.000 ευρώ.

Για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των δύο συζύγων απαιτείται να ολοκληρωθεί διοικητικά ο φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια ΔΥΟ και ακολούθως να απαγγείλει τις κατηγορίες ο αρμόδιος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ φέρεται να διαπιστώνει ότι τα έξοδα του πρώην υπουργού δεν ήταν σε αρμονία με τα δηλωθέντα εισοδήματα του, γεγονός που μελετάται από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ώστε να εντοπιστούν αν υπάρχουν άγνωστες πηγές εσόδων.

Διαβάστε ακόμη: Σε εξέλιξη 150 έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ