«Ποινική φύση» έχει προσλάβει η έρευνα σε βάρος του Trump Organization

«Ποινική φύση» έχει προσλάβει η έρευνα σε βάρος του Trump Organization
epa08933161 US President Donald J. Trump departs the White House in Washington, DC, USA, 12 January 2021. The President is heading to Alamo, Texas to visit the border wall between the United States and Mexico. This is the Presidents first appearance following the insurrection at the U.S. Capitol by his followers last week. EPA/Samuel Corum / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Τραμπ αρνούνται την παρανομία και λένε ότι η έρευνα ενός δημοκρατικού εισαγγελέα είναι μια πολιτική βεντέτα.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι ερευνά τον Trump Organization, για «εγκληματική συμπεριφορά». Αναλυτικότερα, η εισαγγελία της πολιτείας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε χθες πως ενημέρωσε τον Trump Organization, τον επιχειρηματικό όμιλο του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ότι η έρευνα που διενεργεί σε βάρος του έχει πλέον προσλάβει ποινική φύση και δεν είναι πια υπόθεση του αστικού δικαίου.

Η επικεφαλής της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, η οποία είναι Δημοκρατική, δήλωσε ότι η έρευνα για την εταιρεία ιδιοκτησίας του Τραμπ δεν ήταν πλέον καθαρά αστική.  Η Τζέιμς εξέτασε τις οικονομικές συναλλαγές του πρώην Ρεπουμπλικανικού προέδρου πριν αναλάβει το αξίωμα.

Ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, Φαμπιάν Λέβι, δήλωσε στο BBC την Τρίτη: «Έχουμε ενημερώσει τον Trump Organization ότι η έρευνά μας δεν είναι πλέον καθαρά αστικού χαρακτήρα». «Πλέον ερευνούμε ενεργά τον Trump Organization για εγκληματική ικανότητα, μαζί με το Manhattan DA. Δεν έχουμε κανένα επιπλέον σχόλιο», συνέχισε.

Η δήλωση δεν ανέφερε τι άλλαξε το χαρακτήρα της έρευνας ή εάν ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος μπορεί να εμπλακεί προσωπικά σε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς.

Η Τζέιμς ξεκίνησε την έρευνα ως υπόθεση του αστικού δικαίου τον Μάρτιο του 2019 για ισχυρισμούς ότι ο κ. Τραμπ είχε διογκώσει την αξία των περιουσιακών του στοιχείων στις τράπεζες όταν ζητούσε δάνεια και τους υποτίμησε να μειώσει τους φόρους του.

Το γραφείο της έχει επίσης ζητήσει έγγραφα σχετικά με τέσσερα ακίνητα του Trump Organization στο Μανχάταν, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στο Σικάγο και στο Λος Άντζελες.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς, ο οποίος έχει εκλεγεί με τους Δημοκρατικούς, διενεργεί έρευνα για τις επιχειρηματικές δοσοληψίες του Τραμπ προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ εδώ και πάνω από δύο χρόνια, είχε δηλώσει σε δικαστικά έγγραφα τον περασμένο Αύγουστο ότι το γραφείο του διερευνά φερόμενη «παρατεταμένη εγκληματική συμπεριφορά» στον Trump Organization.

Το γραφείο του Βανς έχει αναφέρει σε δικόγραφα που έχει καταθέσει πως διενεργεί έρευνα για «πιθανόν εκτεταμένη και παρατεταμένη εγκληματική συμπεριφορά» από πλευράς του ομίλου του πρώην προέδρου, πιο συγκεκριμένα φορολογική και ασφαλιστική απάτη και παραχάραξη εγγράφων της επιχείρησης.

Η έρευνα του Σάιρους Βανς είχε αρχίσει όταν ο πρώην δικηγόρος και εξ απορρήτων συνεργάτης του Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, αποκαλύφθηκε πως είχε πληρώσει πριν από τις εκλογές του 2016 δύο γυναίκες που έλεγαν πως είχαν σεξουαλικές συνευρέσεις με τον μεγιστάνα για να εξαγοραστεί η σιωπή τους.

Η έρευνα αυτή επιταχύνθηκε αφού ο Τραμπ έχασε τον Νοέμβριο τις προεδρικές εκλογές από τον  Τζο Μπάιντεν.

Οι Τραμπ αρνούνται την παρανομία και λένε ότι η έρευνα ενός δημοκρατικού εισαγγελέα είναι μια πολιτική βεντέτα.