Η πιο ακριβή σοκολάτα του κόσμου (;)

Η πιο ακριβή σοκολάτα του κόσμου (;)

Η κάθε σοκολατένια πλάκα στοιχίζει 260 δολάρια – Διαβάστε γιατί.

Στο πάνθεον της τέλειας σοκολάτας, υπάρχουν τα κουτιά gourmet, τα χειροποίητα μπον μπον, και – πλέον – μια μπάρα σοκολάτας αξίας 260 δολαρίων που τρώγεται με ξύλινη τσιμπίδα.

Ναι, καλά διαβάσατε: 260 δολάρια για μια μόνο πλάκα σοκολάτας.

Μήπως πρόκειται για την πιο ακριβή σοκολάτα στον κόσμο;

«Έχουμε κάνει την έρευνά μας και πιστεύουμε πως, ναι, είναι» λέει ο συνιδρυτής της To’ak Chocolate, Τζέρι Τοθ.

Και ο ίδιος δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα με την τιμή.

«Δεν είναι για τον καθένα», επισημαίνει. «Ακόμα και το κουτί που τη συνοδεύει είναι ένα έργο τέχνης».

Η λέξη To’ak είναι σύνθετη και σημαίνει «γη» και «δέντρο» στις αρχαίες διαλέκτους του Ισημερινού, λέει ο Τοθ, ο οποίος συν-ίδρυσε την εταιρεία του 2013. Οι λειτουργίες της επιχείρησης είναι μοιρασμένες μεταξύ Σικάγο και Κίτο, την πρωτεύουσα του Ισημερινού. Ο Τοθ τονίζει ότι το Κίτο είναι ιδανικό για την παραγωγή σοκολάτας εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου υγρασίας που προσφέρει.

Ο Τοθ πήγε στον Ισημερινό το 2007, όπου έστησε μια μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία των τροπικών δασών. Η δουλειά αυτή τον εισήγαγε στο σπάνιο κακάο που βρίσκεται στον Ισημερινό και του έδωσε την ιδέα να φτιάξει υψηλής ποιότητας σοκολάτα απ’ αυτό.

Ο ίδιος αφιέρωσε δύο χρόνια για να αναπτύξει την ιδέα και να ερευνήσει το κακάο και την παραγωγή σοκολάτας, και στη συνέχεια επένδυσε 250.000 δολάρια για να ξεκινήσει την To’ak Chocolate το 2013.

Η παραγωγή της σοκολάτας είναι μια κοπιώδης διαδικασία, ενώ το τελικό προϊόν πουλιέται διαδικτυακά και σε επιλεγμένα καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Κάθε βήμα ελέγχεται με το χέρι» λέει ο Τοθ. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συγκομιδή των σπάνιων σπόρων κακάο από τις παραλιακές περιοχές του Εκουαδόρ, τη ζύμωση των σπόρων, το άλεσμά τους, και τη μετατροπή τους σε υγρή μαύρη σοκολάτα. Η παραγωγή μερικών εκατοντάδων πλακών σοκολάτας μπορεί να απαιτήσει από τέσσερις έως πέντε μήνες.

Οι πλάκες έχουν ένα σπόρο κακάο στη μέση – «για να θυμίζει στους καταναλωτές ότι η πλάκα σοκολάτας ξεκίνησε ως σπόρος που συλλέχθηκε με το χέρι από ένα δέντρο», όπως εξηγεί ο Τοθ.

Κάθε πλάκα συσκευάζεται, στη συνέχεια, σε ένα χειροποίητο κουτί που είναι φτιαγμένο από το ίδιο ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για τη ζύμωση του σπόρου. Κάθε κουτί είναι αριθμημένο και περιλαμβάνει και μια ξύλινη τσιμπίδα.

Γιατί; «Τα δάχτυλά μας έχουν τη δική τους μυρωδιά και τα δικά τους φυσικά έλαια» λέει ο Τοθ. «Δεν θέλουμε τίποτα να αλλάξει τη μυρωδιά και τη γεύση της σοκολάτας προτού τη φάτε».

Ο Τοθ θέλει να φτιάξει 1.500 πλάκες φέτος και σταδιακά η παραγωγή να αγγίξει τις 10.000 ετησίως το 2018. Η σταδιακή και όχι απότομη αύξηση της παραγωγής είναι σκόπιμη.

«Θέλουμε η σοκολάτα To’ak να είναι ένα είδος πολυτελείας, κάτι σαν το παλιό καλό κρασί».