Ποιο εμβόλιο για τον COVID-19 είναι πιο αποτελεσματικό; Ένα νέο δίκτυο εργαστηρίων υπόσχεται να δώσει απάντηση

Ποιο εμβόλιο για τον COVID-19 είναι πιο αποτελεσματικό; Ένα νέο δίκτυο εργαστηρίων υπόσχεται να δώσει απάντηση
epa08612065 A general view of an analytical chemist at AstraZeneca’s headquarters in Sydney, Australia, 19 August 2020. Australian Prime Minister Scott Morrison announced Australians will be among the first in the world to receive a COVID-19 vaccine, if it proves successful, through an agreement between the government and UK-based drug company AstraZeneca. EPA/DAN HIMBRECHTS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Jeremy Kahn

Είναι το εμβόλιο για τον COVID-19 της Johnson & Johnson καλύτερο από εκείνο της AstraZeneca; Είναι το εμβόλιο της Pfizer ανώτερο από της Sinovac; Τώρα ίσως μπορούμε να μάθουμε τις απαντήσεις.

Τις επόμενες εβδομάδες, ο κόσμος μπορεί να αρχίσει να βλέπει τα πρώτα αποτελέσματα από διάφορες κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου σε ανθρώπους. Αυτό θα δώσει μια αρχική ένδειξη για το ποια εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Ωστόσο, δεν θα απαντήσει στην ερώτηση: Ποιο εμβόλιο είναι πραγματικά το καλύτερο;

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ένας διεθνής οργανισμός έκανε ένα βήμα που θα μας φέρει πιο κοντά στην εξεύρεση μιας απάντησης.

Η CEPI, η διεθνής σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων που μπορούν να περιορίσουν τις παγκόσμιες επιδημίες, δήλωσε ότι καθιερώνει ομοιόμορφες διαδικασίες δοκιμών σε πέντε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο που θα επιτρέψουν ακριβείς συγκρίσεις μεταξύ υποψηφίων εμβολίων για τον COVID-19.

Τα εργαστήρια θα χρησιμοποιούν τα ίδια χημικά αντιδραστήρια και θα ακολουθούν τα ίδια πρωτόκολλα για να αξιολογούν τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που βρίσκονται στο αίμα εκείνων που εμβολιάζονται με τα διάφορα υποψήφια εμβόλια.

Η κίνηση είναι σημαντική επειδή μέχρι τώρα οι προσπάθειες σύγκρισης των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων της ανοσολογικής απόκρισης σε δείγματα αίματος όσων έχουν συμμετάσχει σε πρώιμο στάδιο δοκιμών εμβολίων σε ανθρώπους έχουν παρεμποδιστεί από την έλλειψη τυποποιημένων δοκιμών, πρωτοκόλλων και εξοπλισμού. Αυτό έχει απογοητεύσει ορισμένους ερευνητές εμβολίων.

«Δεν υπάρχει τρόπος να κάνουμε άμεσες συγκρίσεις, καθώς διαφορετικά εργαστήρια μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικές μετρήσεις για να συνάγουν την ανοσοαπόκριση», δήλωσε ο Richard Hatchett, πρώην επικεφαλής της Αρχής Βιοϊατρικής Έρευνας & Ανάπτυξης των ΗΠΑ, ο οποίος είναι τώρα διευθύνων σύμβουλος της CEPI

Τα νέα εργαστήρια βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ολλανδία, τον Καναδά, την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Το εργαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο διαχειρίζεται η κρατική υπηρεσία Public Health England, συνεργάζεται επίσης με τη Nexelis, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στον Καναδά, και θα προμηθεύσει τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται από όλα τα εργαστήρια στο δίκτυο.

Χρησιμοποιώντας τα ίδια αντιδραστήρια και τυποποιημένα πρωτόκολλα, τα νέα εργαστήρια θα επιτρέψουν επίσης σε ορισμένα υποψήφια εμβόλια να επιτύχουν πιθανώς ταχύτερη έγκριση: Εάν ένα εμβόλιο που δοκιμάζεται με το τυποποιημένο πρωτόκολλο δείξει μια ανοσοαπόκριση που είναι καλύτερη από αυτήν ενός άλλου υποψήφιου εμβολίου που έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικό σε κλινικές δοκιμές, θα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι το νέο εμβόλιο θα παρέχει τουλάχιστον την ίδια, αν όχι καλύτερη, προστασία από αυτήν που παρέχει το εμβόλιο που έχει ήδη εγκριθεί.

Το νέο εμβόλιο θα πρέπει επίσης να δοκιμαστεί για ασφάλεια, αλλά έχοντας τα δεδομένα σύγκρισης θα μπορεί να επιταχυνθεί η έγκρισή του, λένε οι ειδικοί.

Από την άλλη πλευρά, εάν ένα εμβόλιο δείξει πολύ χαμηλότερη ανοσογονικότητα από αυτό που έχει ήδη εγκριθεί, μπορεί να είναι ένδειξη ότι οι προσπάθειες για τον δεύτερο υποψήφιο εμβόλιο θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Ο Hatchett είπε ότι ποτέ πριν δεν έχουν δημιουργηθεί τόσο γρήγορα ένα τυποποιημένο πρωτόκολλο και ένα εργαστηριακό δίκτυο.

Η CEPI έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση εννέα προσπαθειών ανάπτυξης εμβολίων για τον COVID-19 μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των υποψήφιων εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, της Moderna, της Novavax, της Inovio και της CureVac. Ωστόσο, ο οργανισμός είπε ότι τα εργαστήριά του θα είναι διαθέσιμα σε οποιαδήποτε εταιρεία θελήσει να δοκιμάσει το εμβόλιο χρησιμοποιώντας το τυποποιημένο πρωτόκολλο.