Πιο αισιόδοξοι οι σύμβουλοι management για την ελληνική οικονομία το 2018

Πιο αισιόδοξοι οι σύμβουλοι management για την ελληνική οικονομία το 2018

Σύμφωνα με το «Βαρόμετρο του ΣΕΣΜΑ για την Οικονομία», ο Γενικός Δείκτης GRe+1 διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 17,5% από 16,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Νέα βελτίωση της αισιοδοξίας των συμβούλων management καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με το «Βαρόμετρο του ΣΕΣΜΑ για την Οικονομία». Για όγδοο συνεχές τρίμηνο, μετά το δεύτερο του 2016, υπήρξε συνεχής βελτίωση των προσδοκιών για την εν γένει πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Συμβούλων Management, Βασίλης Ρεγκούζας στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, «παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες λειτουργούσε η οικονομία της χώρας έως και το 2017, από το 2014 έχει θετική πορεία, με εξαίρεση το πρώτο επτάμηνο του 2015. Αυτό φαίνεται από την αυξητική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής, του τουρισμού, των εξαγωγών αγαθών, της απασχόλησης κ.ά. Αν και η θετική πορεία δεν καταγράφηκε πλήρως σε αυξήσεις του ΑΕΠ, κυρίως επειδή χάθηκαν εισοδήματα λόγω των capital controls, το 2017 είχαμε ανάπτυξη η οποία εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια αρκεί, να μην ανατραπούν οι συνθήκες που τη “συντηρούν”. Αντίθετα, μπορεί να ενισχυθεί με προώθηση της πολιτικής για εξάλειψη της υπερφορολόγησης σε όλους τους τομείς που υφίσταται. Αυτό τώρα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στην αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που ήδη έχουν επιτευχθεί την τριετία 2015-2017».

Σύμφωνα με το «Βαρόμετρο του ΣΕΣΜΑ για την Οικονομία», ο Γενικός Δείκτης GRe+1 διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 17,5% από 16,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στη νέα αυτή θετική εξέλιξη συνέβαλαν η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η προσδοκώμενη ολοκλήρωση του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο. Συγκεκριμένα, το 2017 η ελληνική οικονομία εξήλθε από μακρά και βαθειά ύφεση και κατάγραψε θετικό ρυθμό μεγέθυνσης 1,4%, η οποία ήταν αποτέλεσμα των αυξημένων ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών. Επίσης, συνεχίστηκε η πτωτική πορεία της ανεργίας.

Υπογραμμίζεται, ακόμη, η μείωση της αβεβαιότητας, λόγω της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και των προσδοκιών για το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο. Επίσης, δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τις προσδοκίες η αυξημένη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι προβλέψεις για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη έγιναν λιγότερο αισιόδοξες το πρώτο τρίμηνο του 2018 έναντι του προηγουμένου. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, η βελτίωση είναι σημαντική.

Συγκεκριμένα, o μέσος όρος των «θετικών» – «αρνητικών» προβλέψεων για τις μεταβλητές του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας, δηλαδή: ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών, περιορίστηκε από 31,2% στο τέλος του 2017 σε 25,3% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018. Η βελτίωση της αισιοδοξίας όμως παραμένει πολύ μεγάλη έναντι του πρώτου τριμήνου του 2017, όταν ο δείκτης είχε λάβει τιμή μόλις 0,4%.

Αντίθετα, ο Δείκτης Παραγωγικών Συντελεστών βελτιώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της διαφοράς «θετικών» και «αρνητικών» απαντήσεων για τις μεταβλητές του δείκτη, δηλαδή: ανθρώπινο δυναμικό, συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, επιχειρηματικότητα και θεσμικό πλαίσιο, διευρύνθηκε από 1,8% στο τέλος του 2017 σε 9,7% στο τέλος Μαρτίου 2018. Περισσότερη αισιοδοξία καταγράφηκε για όλες τις συνισταμένες του δείκτη, η μεγαλύτερη ωστόσο μεταβολή σημειώθηκε στις προσδοκίες για το θεσμικό πλαίσιο. Πολύ μεγαλύτερη βελτίωση των προσδοκιών προκύπτει από τη σύγκριση των τιμών του Δείκτη Παραγωγικών Συντελεστών μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2017, όταν ήταν -15,4%, και του αντιστοίχου του 2018 (9,7%).

Αναφορικά με τα κυριότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση, σύμφωνα με την έρευνα, οι απόψεις των συμβούλων management παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τα πέντε σημαντικότερα ήταν η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, η υψηλή φορολογία, η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, η ασυνέχεια στη λειτουργία του κράτους και οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση. Σκορ μεγαλύτερο του 4, σε κλίμακα 1-5, είχε επίσης και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.