Η πιο ισχυρή γυναίκα της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει το δρόμο

Η πιο ισχυρή γυναίκα της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει το δρόμο

Με οδηγό τις δεσμεύσεις της FED για συνέχιση της στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ανεβαίνουν τα χρηματιστήρια.

Με οδηγό τις δεσμεύσεις της FED για συνέχιση της στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ανεβαίνουν τα χρηματιστήρια.

Ανοδικά κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τις νέες δηλώσεις της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν για την ανάγκη συνέχισης της νομισματικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και τα αισιόδοξα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας.

Τα στοιχεία ενεργητικού με μεγαλύτερο κίνδυνο ενισχύθηκαν επίσης από τις ενδείξεις χαλάρωσης των εντάσεων στην Ουκρανία, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους αυτονομιστές στην Ουκρανία που είναι υπέρ της Μόσχας να αναβάλουν το δημοψήφισμα για την απόσχιση από τη χώρα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 αυξάνεται κατά 0,5%, όσο αυξήθηκε και ο δείκτης MSCI της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού (πλην της Ιαπωνίας), ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei κατέγραψε κέρδη 0,9%. Ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones αυξήθηκε 0,7%.

Η πρόεδρος της Fed επανέλαβε τη θέση της ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται ακόμη αρκετή στήριξη, με δεδομένη τη «σημαντική χαλάρωση» της αγοράς εργασίας.

«Η Γέλεν… έδωσε έμφαση στο ότι η οικονομία και η αγορά εργασίας εξακολουθούν να υστερούν από τους στόχους της FOMC (σ.σ.: της επιτροπής της Fed που χαράσσει τη νομισματική πολιτική). Τόνισε, επίσης, με έμφαση τους κινδύνους στην οικονομία από μία ενδεχόμενη συνέχιση της πρόσφατης στασιμότητας της οικοδομικής δραστηριότητας», ανέφερε η τράπεζα Barclays σε σημείωμα προς τους πελάτες της, προσθέτοντας: «Η ξεκάθαρη συνέπεια είναι ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική θα χρειασθεί για πολύ χρόνο».

Οι εξαγωγές και εισαγωγές της Κίνας ανέκαμψαν ελαφρά τον Απρίλιο μετά από μία αιφνιδιαστική μείωση τον προηγούμενο μήνα, στηρίζοντας την άποψη ότι με τις παρεμβάσεις που κάνει το Πεκίνο με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης, πιθανόν να έχει αρχίσει να σταθεροποιεί την κινεζική οικονομία.

Η ισοτιμία του ευρώ διαπραγματευόταν σταθερά στα 1,3917 δολάρια, κοντά στο υψηλό επίπεδο διμήνου των 1,3952 δολαρίων της Τρίτης, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η πλειονότητα των επενδυτών δεν αναμένει αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.