Ποιο σκάνδαλο; Η Volkswagen ξεπέρασε την Toyota σε παγκόσμιες πωλήσεις

Ποιο σκάνδαλο; Η Volkswagen ξεπέρασε την Toyota σε παγκόσμιες πωλήσεις
Volkswagen's logo is seen at its dealer shop in Beijing, China, October 1, 2015. China has halved sales tax on small cars to revive growth in the world's biggest automobile market, a move likely to provide a limited boost to carmakers including Volkswagen AG, the company embroiled in a global diesel emissions scandal. REUTERS/Kim Kyung-Hoon - RTS2ISV

O ιαπωνικός κολοσσός χάνει την πρώτη θέση μετά από 4 χρόνια.

Η Toyota ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι παγκόσμιες της πωλήσεις το 2016 σημείωσαν μικρή άνοδο της τάξης του 0,2% στα 10,2 εκατ. οχήματα. Η επίδοση αυτή την αφήνει όμως στη δεύτερη θέση πίσω από τα 10,3 εκατ. οχήματα της VW την ίδια περίοδο.

Ο ιαπωνικός γίγαντας χάνει έτσι την πρώτη θέση μετά από τέσσερα χρόνια, όταν το 2012 πρώτη παγκοσμίως ήταν η Genaral Motors.

Από την άλλη ο γερμανικός κολοσσός δείχνει να «αναρρώνει» με πολύ γρήγορους ρυθμούς από το σκάνδαλο που οδήγησε σε πρόστιμα – μαμούθ, την ώρα που η έρευνα συνεχίζεται.

Η VW είχε τις πιο ισχυρές της επιδόσεις σε Κίνα και Ευρώπη πέρυσι, ενώ σημείωσε τη χειρότερη στη Βραζιλία με πτώση 34%. Στις ΗΠΑ η πτώση ήταν της τάξης του 3%.

Αλλά και η Toyota «υπέφερε», όπως αναφέρει το CNN Money, στην αγορά – κλειδί της Αμερικής με πτώση που έφτασε το 2% στις πωλήσεις, σύμφωνα με την Autodata.