Ποιον έκτακτο φόρο σκέφτονται στην κυβέρνηση για να αποφύγουν τον κόφτη

Ποιον έκτακτο φόρο σκέφτονται στην κυβέρνηση για να αποφύγουν τον κόφτη

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές πέφτει ξανά ο φόρος σε όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται σενάρια για κάθε περίπτωση, ώστε να γεμίσουν τα ταμεία και να μην ενεργοποιηθεί ποτέ ο δημοσιονομικός «κόφτης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ημερησία», η πλευρά των δανειστών έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις εξεύρεσης νέων, πρόσθετων πόρων, ώστε να μη χρειαστεί να οδηγηθεί σε δύσκολες και ιδιαίτερα επίπονες -και με υψηλό πολιτικό και κοινωνικό κόστος- αποφάσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές πέφτει ξανά ο φόρος σε όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Πρόκειται για μια παλαιότερη πρόταση την οποία η κυβέρνηση δεν απέρριψε ποτέ αλλά αποτελεί ένα καλό «χαρτί» προκειμένου να κλείσει η δημοσιονομική τρύπα και να μην υπάρξει εμπλοκή με τους θεσμούς ή πιέσεις για μειώσεις μισθών και συντάξεων.

H επιβάρυνση -παρ’ όλο που χαρακτηρίζεται από στελέχη της κυβέρνησης μικρή- θεωρείται σημαντική για τα κρατικά ταμεία, καθώς όλοι πλέον πληρώνουν με «πλαστικό» χρήμα.

Στο τραπέζι πέφτει ξανά και το τέλος σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές που, πάντως, έχει βρει αρκετούς απέναντι και κυρίως τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες έχουν αναφέρει σειρά τεχνικών κι όχι μόνο λόγων που καθιστά δύσκολη την εφαρμογή του μέτρου.