Ποιος φοβάται την Huawei;

Ποιος φοβάται την Huawei;

Ο Κινεζικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός ταράζει ξένες κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

Η Κινεζική πολυεθνική στη δικτύωση και το τηλεπικοινωνιακό υλικό, Huawei Technologies Co. Ltd. με έδρα την Σενζεν στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στον κόσμο. Απασχολεί περίπου 140.000 υπαλλήλους, τα προϊόντα της πωλούνται σε 140 χώρες, συνεργάζεται με 45 από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, έχει ιδρύσει 20 ερευνητικά ινστιτούτα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ινδία, η Ρωσία και παρουσιάζει κέρδη άνω των 3,7 δισ. δολαρίων.

Παρά την εδραίωση της στο χώρο, η εταιρεία συναντά σθεναρή αντίσταση από κυβερνήσεις και πολιτικούς που φοβούνται ότι λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος για το Πεκίνο. Πρόσφατα, μια ομάδα Βρετανών βουλευτών υποστήριξε ότι ο όμιλος παρείχε κρίσιμες υποδομές χωρίς να το γνωρίζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης. Αμερικανοί και Αυστραλοί πολιτικοί έχουν ήδη καταφέρει να μπλοκάρουν την Huawei από την υπογραφή σημαντικών συμβολαίων.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη του ομίλου δεν έχει επηρεαστεί: τα έσοδα αυξάνονται κατά μέσο όρο 12% ετησίως από το 2008 και τα δύο τρίτα αυτών προέρχονται από τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% των συνολικών πωλήσεων αν και πρόκειται για μια αγορά 1,1 τρισ. δολαρίων και, επιπλέον, επειδή οι ΗΠΑ είναι αυτές που διαμορφώνουν τις τάσεις στην παγκόσμια τεχνολογία, η φοβία για την Huawei μπορεί να επηρεάσει επιχειρήσεις και κυβερνήσεις άλλων χωρών. Ο βασικός λόγος είναι η… Κίνα.

Διαβάστε: Κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης για την οικονομία της Κίνας

Η Huawei ιδρύθηκε από τον πρώην στρατιωτικό Ρεν Ζενγκφέι και παρότι ο όμιλος διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει καμία σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις, είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση της Κίνας είναι ιδιαίτερα αδιαφανής και πανίσχυρη. Ακόμα και οι μεγάλες τράπεζες, στις οποίες βασίζονται οι επιχειρήσεις για το δανεισμό τους, είναι κρατικές και είναι αδιανόητο μια εταιρεία σαν την Huawei να μπορεί να αντισταθεί στις επιθυμίες του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, για οποιαδήποτε άλλη κινεζική επιχείρηση που έχει πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα. Η Huawei δεν μπορεί να κάνει κάτι για την κινεζική της καταγωγή, μπορεί όμως να κάνει το βήμα και να αναβαθμίσει την εταιρική της διακυβέρνηση.

Παρότι το ένα τρίτο των εργαζομένων της και τα δυο τρίτα των εσόδων της είναι εκτός Κίνας, οι 45 άνθρωποι που στελεχώνουν την επιχείρηση, όπως αναφέρονται στην ετήσια αναφορά της, είναι Κινέζοι. Όλοι έχουν υπηρετήσει εκεί για περισσότερα από 12 χρόνια. Η δύναμη είναι συγκεντρωμένη σε συγκεκριμένα χέρια: το 98% των μετοχών ανήκει σε εργαζομένους, όλοι Κινέζοι, που ψηφίζουν σαν ένας μέτοχος, πράγμα που δίνει στο υπόλοιπο 1,2% των μετοχών τις οποίες κατέχει ο ιδρυτή της Huawei, Ζενγκφέρι, δυσανάλογη αξία.

Σενάρια εξαγορών εταιρειών όπως η Nokia και η Blackberry
Προφανώς όλα αυτά έπαιξαν το ρόλο τους και στην πρόσφατη φημολογία για πιθανή εξαγορά της Nokia, ίσως και της Blackberry, από την Huawei. Όπως έγραψαν οι Financial Times, ο πρόεδρος του τμήματος καταναλωτών της Huawei υποστήριξε ότι όλα είναι πιθανά. «Εμείς είμαστε ανοιχτόμυαλοι, εξαρτάται και από την Nokia», είπε και έστειλε τις μετοχές της φινλανδικής εταιρείας στα ύψη. Εκ πρώτης όψεως, το ενδιαφέρον των Κινέζων για την Nokia είναι λογική στρατηγική κίνηση για την είσοδο της εταιρείας στην δυτική αγορά των κινητών. Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουάσιγκτον να συναινέσουν.

Διαβάστε ακόμη: Τελειώνουν οι επιλογές για την Blackberry

Η Nokia έχει ιδρύσει μια κοινοπραξία με την Siemens – την Nokia Siemens Networks- που είναι ανταγωνιστική με την Huawei στην προμήθεια συστημάτων δικτύωσης. Εκτός, όμως, από τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο παραβίασης των αντιμονοπωλιακών νόμων, μια πιθανή εξαγορά της Nokia από την κινεζική εταιρεία θα προκαλούσε σοβαρά άγχη στη Δύση για θέματα ασφαλείας.

Το λογισμικό στα συστήματα δικτύωσης είναι η πηγή της κατασκοπείας σε ευαίσθητες βάσεις δεδομένων και επικοινωνιών. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Huawei δεν έχει ακόμα πιθανότητες να μπει, με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον, στην ευρωπαϊκή ή την αμερικανική αγορά και φέρνουν ως παράδειγμα την πρόσφατη πρόταση της ιαπωνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου SoftBank για την απόκτηση της αμερικανικής Sprint Nextel Corporation.

Η πρόταση έγινε δεκτή από την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, αφού πρώτα οι γερουσιαστές έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα απομακρυνθούν όλα τα Κινεζικής κατασκευής υλικά, θα διοριστεί διευθυντής υπεύθυνος για θέματα ασφαλείας και θα διαθέτει βέτο στις μελλοντικές αποφάσεις για αγορές υλικών.