Ποιος είναι ο δράστης της ομηρίας του Σίδνεϊ

Ποιος είναι ο δράστης της ομηρίας του Σίδνεϊ

Ως ήρωες τιμήθηκαν οι δύο όμηροι που σκοτώθηκαν.

«Ιδιόρρυθμο μοναχικό τύπο» χαρακτήρισε ο ομογενής δικηγόρος Μένι Κοντίτσης τον Ιρανό πρόσφυγα με το ποινικό μητρώο που ήταν ο δράστης της ομηρίας στην καφετέρια Lindt Chocolate, στο Σίδνεϊ. «Ήταν κληρικός στο Ιράν και διέφυγε επειδή ήταν αντικαθεστωτικός και έκρινε ότι απειλούνταν η ζωή του» είπε ο κ. Κοντίτσης ο οποίος είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν τον 49χρονο Μαν Χαρόν Μονίς.

Ο Μονίς ήταν ελεύθερος με εγγύηση καθώς του είχε ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για συνεργεία στη δολοφονία της γυναίκας του η οποία είχε μαχαιρωθεί και πυρποληθεί.Ο δράστης γνωστός και ως Σεΐχης Χαρόν, είπε ποινικό μητρώο και αυτοαποκαλούταν «μουσουλμάνος κληρικός και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης». Επίσης του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για πάνω από 50 υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι γιατί δεν είχε προφυλακιστεί.

Ο κ. Κοντίτσης υποστηρίζει ότι ο Μονίς ενήργησε μόνος του, άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και η αυστραλιανή αστυνομία.«Δεν ήταν έργο κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης η ομηρία αλλά ενέργεια ενός παθιασμένου ατόμου» είπε ο ομογενής δικηγόρος του.

Το 2012 είχε κριθεί ένοχος για την αποστολή απειλητικών γραμμάτων στις οικογένειες οκτώ αυστραλών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν. Ο Μονίς είχε στείλει τα γράμματα, διαμαρτυρόμενος για την αυστραλιανή συμμετοχή στον πόλεμο. Φαίνεται πως ο ίδιος δεν ξεπέρασε ποτέ το σοκ της καταδίκης του, ούτε και της κακομεταχείρισής του στη φυλακή, σύμφωνα με τον κ. Κοντίτση. Φαίνεται ακόμα πως προέβη στην ομηρία όταν απορρίφθηκε η έφεσή του κατά της αρχικής καταδίκης του.
Οι δύο όμηροι που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο που εξαπέλυσε η αυστραλιανή αστυνομία στο καφέ του Σίδνεϊ όπου ένας ο ένοπλος Μονίς κρατούσε ομήρους επί 16 ώρες είναι ο διευθυντής της Lindt Cafe, Τόρι Τζόνσον και η δικηγόρος Κατρίνα Ντάουσον ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Την Τρίτη στον τόπο της τραγωδίας πολλοί Αυστραλοί άφηναν λίγα λουλούδια. Η ομηρία και η τραγική εξέλιξή της συγκλόνισε την Αυστραλία. «Το Σίδνεϊ συγκλονίζεται από μια τραγωδία που δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ποτέ» είπε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικ Μπέρντ τονίζοντας ότι «τώρα είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπερασπιστούμε τις αξίες μας για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική αρμονία»

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων» συμπλήρωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι ‘Αμποτ. Υπενθυμίζεται ότι η ομηρία έληξε λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης. Μισή ώρα νωρίτερα ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις και εμφανίστηκαν φλόγες από το σημείο όπου βρίσκεται το Lindt Chocolat Cafe, στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην καρδιά της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας. Αμέσως μετά, άνδρες των ειδικών δυνάμεων μπήκαν από μια πλαϊνή πόρτα στο καφέ ενώ την ίδια ώρα πολλοί από τους ομήρους έβγαιναν τρέχοντας από το κτίριο.

Η Αστυνομία εισέβαλε αφότου πέντε με έξι ακόμη όμηροι διέφυγαν από το καφέ. Ακολούθησαν πυροβολισμοί. Στο καφέ εισήλθε επίσης μια ομάδα πυροτεχνουργών της αστυνομίας και ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση βομβών. Νωρίτερα, πέντε ακόμη άνθρωποι, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, είχαν καταφέρει να διαφύγουν. Ο ένοπλος ζήτησε αρχικά μια σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και υποστήριζε πως τέσσερις βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Το Αυστραλιανό Εθνικό Συμβούλιο των Ιμάμηδων, ανακοίνωσε πως «καταδικάζει απερίφραστα αυτή την εγκληματική πράξη». Το ίδιο και το Ιράν. Ο Μεγάλος Μουφτής και το συμβούλιο υποσχέθηκαν «την πλήρη υποστήριξη και την αλληλεγγύη (τους) προς τα θύματα και τις οικογένειές τους» και εξέφρασαν την προσδοκία για «μια ειρηνική διευθέτηση αυτής της συμφοράς».

Σημειώνεται ότι ο ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης είναι ένας από τους πέντε ομήρους που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν αρχικά από την καφετέρια. Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη καιν τους άλλους ομήρους και την βοήθησε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της.

 

Ως ήρωες τιμήθηκαν οι δύο όμηροι που σκοτώθηκαν στο Σίδνεϊ

Ως ήρωες, έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για να σώσουν τις ζωές των άλλων τιμήθηκαν οι δύο όμηροι που σκοτώθηκαν χθες στο καφέ του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής στη μνήμη τους.

Ο Τόρι Τζόνσον, 34 ετών, ο διευθυντής του Lindt Chocolat Cafe και η Κατρίνα Ντόσον, η 38 χρονη δικηγόρος και μητέρα τριών παιδιών, σκοτώθηκαν την ώρα που η αστυνομία ξεκινούσε την επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στον καθεδρικό ναό Σεντ Μέρι, κοντά στον τόπο του δράματος στο κέντρο του Σίδνεϊ ο αρχιεπίσκοπος Αντονι Φίσερ μίλησε για την «ραγισμένη καρδιά» της πόλης.

«Πληροφορίες κυκλοφόρησαν το πρωί για τον ηρωισμό του άνδρα», είπε.

«Εκμεταλλευόμενος όπως φαίνεται μία ευκαιρία, ο Τόρι Τζόνσον άρπαξε το όπλο» του ενόπλου, αλλά , κατά τραγικό τρόπο, αυτό εκπυρσοκρότησε και τον σκότωσε. Αυτό επέσπευσε την επέμβαση της αστυνομίας και τελικά την απελευθέρωση των περισσοτέρων ομήρων”, είπε.

«Φαίνεται επίσης ότι η Καντρίνα Ντόσον προσπαθούσε να προστατεύσει την έγκυο φίλη της. Αυτοί οι ήρωες ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για να μπορέσουν οι υπόλοιποι να ζήσουν», είπε ο αρχιεπίσκοπος.