Ποιος είναι ο νέος CEO της Alibaba, Daniel Zhang;

Ποιος είναι ο νέος CEO της Alibaba, Daniel Zhang;
epa07004876 (FILE) - Alibaba Chariman Jack Ma (L) and CEO Zhang Yong attend a ceremony signing an agreement with Suning Group, China's largest home appliance retailer, in Nanjing, Jiangsu province, China, 10 August 2015 (reissued 08 September 2018). According to reports, Alibaba Group founder Jack Ma is to step down as executive chairman on 10 September 2018. CEO Daniel Zhang Yong is tipped ot become his successor. EPA/XU KANGPING CHINA OUT *** Local Caption *** 52113132

Ο Jack Ma δήλωσε πως σε έναν χρόνο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, ο Zhang θα τον αντικαταστήσει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. 

της Natasha Bach

Με αφορμή τα 54α γενέθλιά του στις 10 Σεπτεμβρίου, ο συνιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου της εταιρείας. Σε μια επιστολή που στάλθηκε σε πελάτες, εργαζόμενους και μετόχους, ο Ma εξήγησε ότι ακριβώς σε έναν χρόνο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2019- που θα είναι και η 20η επέτειος της Alibaba- ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alibaba, Daniel Zhang, θα τον αντικαταστήσει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Ο Ma θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο μέχρι την ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας το 2020.

Ποιος είναι λοιπόν ο Zhang, ο αντικαταστάτης του Ma;

Ο Zhang έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Alibaba από το 2015 και έχει εργαστεί ευρύτερα, στον όμιλο Alibaba για 11 χρόνια. Ο Ma εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, γράφοντας ότι «η επιχείρηση διοικείται ομαλά εδώ και πέντε χρόνια πάνω σε συγκεκριμένα θεσμικά πρότυπα» και υπογραμμίζοντας ότι τα επιχειρηματικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας τον ονόμασαν κορυφαίο CEO για το 2018.

Ο Zhang είναι ορκωτός λογιστής με σπουδές στη Σαγκάη. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Taobao, μιας ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου που ανήκει στον Alibaba, ως οικονομικός διευθυντής το 2007. Θεωρείται ο «βασικός αρχιτέκτονας» της Ημέρας των Ανύπαντρων (Singles’ Day), την οποία μετέτρεψε στη μεγαλύτερη ημέρα αγορών στον κόσμο, ξεπερνώντας σε έσοδα τη Black Friday και τη Cyber ​​Monday μαζί. Πέρυσι, η Singles’ Day, η οποία πέφτει στις 11 Νοεμβρίου, ξεπέρασε τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.

Ο Ma παραχώρησε για πρώτη φορά τη θέση του CEO στην Alibaba στον Jonathan Lu, το 2013. Ωστόσο, ο 46χρονος Zhang ανέλαβε τα ηνία από τον Lu αφότου ο Ma ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα να διευθύνεται πλέον η εταιρεία από ανθρώπους που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970 και ύστερα. Την εποχή εκείνη, ο Zhang ήταν διευθυντής λειτουργιών της εταιρείας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Zhang υπήρξε υπεύθυνος για τη διαχείριση 13 συνεχών τριμήνων «συνεπούς και βιώσιμης ανάπτυξης», γράφει ο Ma στη επιστολή του. Η μετοχή της Alibaba αυξήθηκε κατά 87% κατά τη διάρκεια της θητείας του Zhang και έχει πλέον χρηματιστηριακή αξία περίπου 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της αντιπάλου Tencent Holdings.