Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά με τον οποίο ασχολούνται όλοι;

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά με τον οποίο ασχολούνται όλοι;

Ο Τζάστιν Τριντό «ανέστησε» το κόμμα των Φιλελευθέρων και έχει κάνει τις γυναίκες να περιμένουν με αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι αντίπαλοι του Τζάστιν Τριντό προσπάθησαν να τον υποτιμήσουν κα να τον μειώσουν, πιστεύοντας πως είναι απλά ένας «ωραίος» που δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Σήμερα, όμως, ο Τριντό είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός του Καναδά και ο άνθρωπος που «ανέστησε» το κόμμα των Φιλελευθέρων κι έβαλε στο περιθώριο τους Συντηρητικούς μετά από εννέα χρόνια στην εξουσία.

Ποιος είναι ο ηγέτης των Φιλελευθέρων;

Πρόκειται για τον πρωτότοκο γιο του πρώην πρωθυπουργού Πιέρ Ελιοτ Τριντό, ο οποίος όπως φαίνεται ακολουθεί την πορεία του πατέρα του. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ήταν ακόμα μικρός, κάποιοι πολιτικοί είχαν “αισθανθεί” ήδη το μέλλον του. Πιο συγκεκριμένα, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον σε δείπνο που είχε με τον Πιέρ Ελιοτ Τριντό φέρεται να είπε:«Απόψε θα αφήσουμε κατά μέρος τις τυπικότητες. Θα ήθελα να πιω στην υγειά του μελλοντικού πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Πιέρ Τριντό». Σύμφωνα με το CBC, ο πατέρας Τριντό απάντησε ότι αν ο γιος του ηγηθεί κάποτε της χώρας, ελπίζει να έχει την χάρη και την επιδεξιότητα του προέδρου Νίξον.

Ο Τζάστιν έζησε ένα μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας μέσα στη δημοσιότητα εξαιτίας του πατέρα του, αλλά μεγαλώνοντας θέλησε να κρατήσει τις αποστάσεις του και έτσι αποφάσισε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο McGill και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, όπου απέκτησε πτυχίο στα παιδαγωγικά και έγινε δάσκαλος.

Ο Τριντό μπήκε στην πολιτική μετά τον θάνατο του πατέρα του σε ηλικία 84 ετών και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2008 και όλα έδειχναν πως θα αφήσει το δικό του σημάδι στην πολιτική σκηνή της χώρας γι αυτό και επανεξελέγη βουλευτής το 2011. Έχοντας αρνηθεί να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Φιλελευθέρων αρκετές φορές, ο Τριντό ανακοίνωσε τελικά την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος το 2012. Κατά την διάρκεια της εκστρατείας, επικρίθηκε από τους αντιπάλους του για απειρία και έλλειψη πολιτικών θέσεων – την ίδια γραμμή επίθεσης που χρησιμοποίησαν και σε αυτές τις εθνικές εκλογές – αλλά κέρδισε την ηγεσία του κόμματος με σαρωτική νίκη το 2013.

Ο 43χρονος έχει τη δική του ατζέντα για όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στη χώρα. Αρχικά, θέλει να αυξήσει τους φόρους για τους Καναδούς πολίτες που κερδίζουν περισσότερα από 200.000 δολάρια τον χρόνο, και να μειώσει το φορολογικό βάρος για την μεσαία τάξη. Θέλει επίσης να διπλασιάσει τις εθνικές δαπάνες για έργα υποδομής, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «μικρό βραχυπρόθεσμο έλλειμμα» προς το συμφέρον της τόνωσης της οικονομίας. Παράλληλα, έχει “δεσμευτεί’ για την νομιμοποίηση της μαριχουάνας.

Η “κοινωνική” του ζωή

Ο Τζάστιν Τριντό είναι παντρεμένος με την Σοφί Γκρεγκουάρ, δημοσιογράφο της τηλεόρασης από το Κεμπέκ και έχουν μαζϊ τρία παιδιά. Τις τελευταίες ημέρες αίσθηση έχει προκαλέσει ένα βίντεο που δείχνει τον Καναδό πρωθυπουργό να κάνει στριπτίζ και το οποίο έδωσε αφορμή για ειρωνικά σχόλια.  Στη πραγματικότητα, ο Τζάστιν Τριντό είχε γδυθεί στο εστιατόριο του καναδικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ηπατική νόσο. Μάλιστα, δημοσιεύματα ανέφεραν τότε πως Τριντό είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 1.900 δολάρια με το στριπτίζ του.

Ο πρώτος πρωθυπουργός με τατουάζ

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο το όνομα του νέου πρωθυπουργού συζητείται είναι το τατουάζ που διακοσμεί το μπράτσο του. Πρόκειται για ένα μεγάλο τατουάζ,το οποίο δεν προσπαθεί καθόλου να κρύψει.

Σύμφωνα με το BBC που έκανε ολόκληρη έρευνα για το τατουάζ του Τζάστιν, πρόκειται για ένα κοράκι, σύμβολο της «Ηaida», της αυτόχθονης φυλής των Ινδιάνων που ζουν στις ακτές του Ειρηνικού στον βορειοδυτικό Καναδά. Μάλιστα, ο ίδιος είχε γράψει στο Twitter το 2012 σχετικά με το τατουάζ του: «Το τατουάζ μου είναι ο πλανήτης Γη μέσα σ΄ένα κοράκι».

Η επιλογή του τατουάζ δεν έγινε τυχαία. Η οικογένεια Τριντό έγινε επίτιμο μέλος της φυλής «Haida» το 1976 κατά την δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του πατέρα του Τζάστιν, Πιερ Τριντό. Το βρετανικό δίκτυο υποστηρίζει πάντως, για να απαντήσει και και στο ερώτημα των χρηστών του Διαδικτύου ότι δεν είναι ο μόνος ηγέτης που έχει τατουάζ στο σώμα του. Ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας, Νικόλαος ο Β΄είχε ένα δράκο.