Ποιους επηρεάζει η πτώχευση της Thomas Cook και τι θα γίνει με τους ταξιδιώτες σε Ελλάδα και εξωτερικό

Ποιους επηρεάζει η πτώχευση της Thomas Cook και τι θα γίνει με τους ταξιδιώτες σε Ελλάδα και εξωτερικό
epa07711870 (FILE) - Passengers wait in front of a Thomas Cook Airlines counter, at Terminal 1 of Frankfurt International Airport 'Fraport' in Frankfurt am Main, Germany, 03 June 2019 (reissued 12 July 2019). Travel company Thomas Cook, its biggest shareholder Fosun, and banks are in rescue talks to fund some 750 million British pounds (approx 835mn euro). EPA/ARMANDO BABANI *** Local Caption *** 55245500 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πέρα από τα ερωτήματα για το πώς φτάσαμε έως εδώ, αυτό στο οποίο όλοι αναζητούν τώρα απάντηση είναι ποια είναι τα βήματα μετά την κατάρρευση.

H αρχαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία του πλανήτη, η Thomas Cookοδηγήθηκε στην πτώχευση, αφήνοντας χιλιάδες ταξιδιώτες ανά την υφήλιο σε αναζήτηση μέσου επιστροφής και πυροδοτώντας την «μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού σε καιρό ειρήνης», όπως τη χαρακτήρισε η βρετανική κυβέρνηση. Πέρα από τα ερωτήματα για το πώς φτάσαμε έως εδώ, αυτό στο οποίο όλοι αναζητούν τώρα απάντηση είναι ποια είναι τα βήματα μετά την κατάρρευση.

Ποιος επηρεάζεται

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1841 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 21.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο. Στο σύνολό τους κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, αφού δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή εάν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές να προσπαθήσουν να «αναστήσουν» την εταιρεία, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, μετά την πτώχευση.

Η εταιρεία διαχειρίζεται ξενοδοχεία, θέρετρα και μία αεροπορική εταιρεία, ενώ κλείνει πακέτα διακοπών συνεργαζόμενη με άλλες αλυσίδες ξενοδοχείων, εξυπηρετώντας συνολικά 19 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως σε 16 χώρες. Αυτή τη στιγμή 600.000 πελάτες της βρίσκονται σε προορισμούς διακοπών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 150.000 Βρετανών. Χιλιάδες και οι προμηθευτές της που δεν γνωρίζουν προς το παρόν πώς θα καλυφθούν τα «φέσια».

Αν και το 2018 είχε έσοδα ύψους 9,6 δισ. λιρών (περίπου 11 δισ. ευρώ), βαρύνεται επίσης με χρέος ύψους 1,7 δισ. λιρών.

Τι θα γίνει με τους ταξιδιώτες

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να φροντίσει για την επιστροφή όλων των Βρετανών πελατών της Thomas Cook στη χώρα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, δηλαδή από σήμερα έως και τις 6 Οκτωβρίου. Ένας στόλος αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποστολή αυτή, ενώ θα συνδράμουν σε μικρότερο βαθμό και εμπορικές πτήσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί.

Έχει δημιουργηθεί μία ειδική ιστοσελίδα, η thomascook.caa.co.uk, για όσους επηρεάζονται και θέλουν να λάβουν πληροφορίες για την επιστροφή τους στη Βρετανία.

Εναλλακτικές λύσεις ωστόσο θα βρεθούν και για όσους ταξιδιώτες δεν προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γερμανία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Thomas Cook, την απάντηση στην κρίση θα συντονίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Δράση εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών αναμένεται να έχουμε και για όσους διαθέτουν πακέτα διακοπών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ξενοδόχων στην Κρήτη. Στο νησί περίπου το 80% των ξενοδοχείων συνεργάζονταν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό με τη βρετανική εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας, εφόσον δεν καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες, θα πρέπει να ακολουθηθεί η δικαστική οδός.

Η συμβουλή προς τους ταξιδιώτες

Όσοι βρίσκονται σε προορισμούς του εξωτερικού καλούνται να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο πριν επιβεβαιώσουν με ποια πτήση μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, προκειμένου να αποφευχθούν σκηνές χάους. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους εκατομμύρια πελάτες και τους χιλιάδες υπαλλήλους, προμηθευτές και συνεργάτες , που μας στήριξαν για πολλά χρόνια» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook, Πίτερ Φρανκχάουζερ.

Ανησυχία στα νησιά των Σποράδων

Στις Σποράδες -και κυρίως στην Σκιάθο- όπου παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες, η ανακοίνωση τα ξημερώματα της χρεοκοπίας της Thomas Cook έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες των νησιών.

Στην Σκιάθο, που αποτελεί της τουριστική ναυαρχίδα του Βόρειου Αιγαίου, επιχειρηματίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, που χρόνια συνεργάζονται με την Thomas Cook, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκαναν λόγο για καταστροφή και για ένα αβέβαιο αύριο στην τουριστική βιομηχανία.

«Τα οικονομικά ανοίγματα με την Thomas Cook είναι τόσο μεγάλα που δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε. Αυτές τις ημέρες που πλησιάζει το τέλος της σεζόν, το ξενοδοχείο είναι γεμάτο από Άγγλους σε ποσοστό 75% που θα πρέπει να επαναπατριστούν. Βέβαια, υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά ο χρόνος πιέζει και μαζί θα πιέζουν και οι τράπεζες» ανέφερε επιχειρηματίας, ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Σκιάθου με μονάδα πάνω από 300 κλίνες.

Άλλος επιχειρηματίας στην Σκιάθο εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η ζημιά είναι ανυπολόγιστη αυτή την στιγμή και δεν μπορεί να αποτιμηθεί, παρά μόνο σε βάθος χρόνου. Έχουμε πολλούς τουρίστες από την Αγγλία, είναι πανικόβλητοι οι άνθρωποι, αλλά δεν θα τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού. Ψυχραιμία».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου, που εκπροσωπεί την Thomas Cook στις Σποράδες, μίλησε για «μεγάλο οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό και πρώτο μέλημά μας είναι να μετρήσουμε και να καταγράψουμε των αριθμό των πελατών της εταιρείας που θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγουν από το νησί. Περίπου 1800 με 2000 Βρετανοί υπολογίζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή, όσοι βρίσκονται στα νησιά μας. Η οικονομική ζημιά είναι αδύνατον να εκτιμηθεί αυτή την ώρα. Χρειάζεται ψυχραιμία».

Στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» της Σκιάθου δεν υπάρχουν προβλήματα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μάνατζερ της Fraport Στέφανος Λαμπρόπουλος και ενημέρωσε ότι την εβδομάδα αυτή θα υπήρχαν συνολικά 9 προγραμματισμένες πτήσεις της Thomas Cook, τρεις την Τετάρτη, τέσσερις την Παρασκευή και δύο την Κυριακή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύψουν τους ταξιδιώτες και αν υπάρξει πρόβλημα, τότε θα γίνει συνεννόηση και με τον δήμο Σκιάθου να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι. Ήδη, εμείς συνεργαζόμαστε με δύο εντεταλμένους της βρετανικής πρεσβείας που κατέφθασαν τα ξημερώματα στη Σκιάθο, για να διευκολύνουν τον κόσμο και τους δώσαμε και χώρο στο αεροδρόμιο για να κάνουν την δουλειά τους».

Ζάκυνθος: 4000 τουρίστες εγκλωβισμένοι στο νησί μετά την κατάρρευση της Thomas Cook

Περίπου 4000 χιλιάδες είναι οι τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο και αναζητείται τρόπος επιστροφής τους στη Βρετανία, μετά τη χρεοκοπία του ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook. Το ΑΠΕ – ΜΠΕ μίλησε με τον τουριστικό πράκτορα, κ. Γιάννη Φιλιποπολίτη, ο οποίος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως «μαύρη» για τον τουρισμό σε όλο τον κόσμο, την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο.

«Περίπου 4000 τουρίστες που είτε είχαν έρθει με την αγγλική εταιρεία είτε είχαν χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα της εταιρείας βρίσκονται στο νησί και αυτή τη στιγμή ψάχνουμε τρόπο να τους εξυπηρετήσουμε» τόνισε ο κ. Φιλιποπολίτης. Τέλος ο τουριστικός πράκτορας, κ. Γιάννη Φιλιποπολίτη δήλωσε ότι «φοβάμαι θα υπάρξει «τσουνάμι» αντιδράσεων και η πτώχευση της Thomas Cook, ίσως να επηρεάσει και μικρότερες εταιρείες που συνεργάζονταν μαζί της κυρίως χρησιμοποιώντας τα αεροπλάνα της».

Μεγάλη ανησυχία σε Ρόδο και Κω

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί σε Ρόδο και Κω μετά την πτώχευση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook, που διακινεί χιλιάδες τουρίστες από τις ευρωπαϊκές χώρες στα Δωδεκάνησα.

Από νωρίς το πρωί που έγινε γνωστή η είδηση, παρά το γεγονός ότι ήταν πιθανολογούμενη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επικρατεί έντονος προβληματισμός, κυρίως μεταξύ των ξενοδόχων, στους οποίους υπάρχουν αρκετές οφειλές, που το μέγεθός τους δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί αυτήν τη στιγμή. Βέβαια, οι οφειλές που υπάρχουν είναι μεγάλες, αφού ο τουριστικός οργανισμός είναι από αυτούς που έχουν μεγάλη παρουσία και διακινούν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο στα Δωδεκάνησα. Εν αναμονή βρίσκονται, επίσης, οι επιχειρηματίες, που προβληματίζονται τι θα γίνει με τους τουρίστες που βρίσκονται ήδη στη Ρόδο και την Κω, για τους οποίους πάντως υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως θα επιστρέψουν κανονικά και χωρίς προβλήματα στις πατρίδες τους.