Ποιους λαούς αγαπούν οι Ευρωπαίοι;

Ποιους λαούς αγαπούν οι Ευρωπαίοι;

Οι Έλληνες αγαπάμε να «μισούμε» την Γερμανία και θεωρούμε εμάς ως τον πιο αξιόπιστο λαό της Ευρώπης. 

To Pew Research Centre ρώτησε Ευρωπαίους πολίτες από οχτώ χώρες τι άποψη έχουν για τον εαυτό τους, αλλά και για τους άλλους λαούς με τους οποίους είναι μαζί στην Ε.Ε. Τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον, κυρίως επειδή οι απαντήσεις βρίθουν από στερεότυπα, έλλειψη εμπιστοσύνης, θαυμασμό και -ταυτόχρονα- «μίσος» για τη Γερμανία, ενώ αγγίζουν τα όρια αυτού που κάποιος θα μπορούσε να αποκαλέσει κοινωνική… σχιζοφρένεια.

Στο ερώτημα ποιά χώρα θεωρείτε την πιο αξιόπιστη, όλοι απάντησαν «τη Γερμανία», εκτός από τους Έλληνες που θεωρούν πιο αξιόπιστους… τους εαυτούς τους. Μάλιστα, ανακηρύξαμε τους Γερμανούς πιο αναξιόπιστους, πιο αλαζόνες και λιγότερο φιλεύσπλαχνους. Άποψη που δεν απορρίπτουν εντελώς οι άλλοι λαοί, μια και θεωρούν ως πιο αλαζόνες τους Γερμανούς και τους Γάλλους και λιγότερο φιλεύσπλαχνους τους Γερμανούς και τους Άγγλους.

Το πιο παράξενο, όμως, εύρημα ήταν η πλήρης διάσταση απόψεων ακόμα και μέσα στις ίδιες τις κοινωνίες. Οι Πολωνοί ψήφισαν τη Γερμανία ως το περισσότερο αλλά και ως το λιγότερο αξιόπιστο κράτος – προφανώς επειδή οι γηραιότεροι θυμούνται τους πολέμους ενώ οι νεώτεροι τη θαυμάζουν και την έχουν πρότυπο. Παρομοίως και οι Γάλλοι που θεωρούν τη δική τους χώρα ως την περισσότερο, αλλά και ως τη λιγότερο αλαζονική. Οι Ιταλοί δεν εμπιστεύονται καθόλου τον εαυτό τους και οι Τσέχοι θεωρούν ως ταπεινότερους όλων τους πρώην συμπατριώτες τους, Σλοβάκους.

Δείτε τον πίνακα όπως δημοσιεύεται στον Economist

pinakas