«Πυρά» της Δαμασκού κατά της τουρκικής κυβέρνησης

«Πυρά» της Δαμασκού κατά της τουρκικής κυβέρνησης

«Πόλεμος» δηλώσεων για την απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει τη διέλευση των ενισχύσεων προς το Κομπάνι από τα σύνορά της.

«Για άλλη μία φορά, η Τουρκία απέδειξε ότι παίζει το ρόλο του δολοπλόκου, καθώς επέτρεψε σε ξένες δυνάμεις και σε τρομοκρατικά στοιχεία να εισέλθουν στη Συρία, γεγονός που συνιστά μία κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας», κατήγγειλε με ανακοίνωσή του σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, με αφορμή την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει τη διέλευση των Ιρακινών Κούρδων «Πεσμεργκά» μαχητών, αλλά και Σύρων ανταρτών, από τα σύνορά της, προκειμένου να μεταβούν στο Κομπάνι για να υπερασπιστούν την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας έναντι του Ισλαμικού Κράτους.

«Η Συρία καταγγέλλει και απορρίπτει αυτήν την ελεεινή συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης και των συνενόχων της που είναι υπεύθυνοι από την αρχή για τη συριακή κρίση», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή σε μια προφανή αναφορά στις ΗΠΑ που άσκησαν πιέσεις στην Άγκυρα να επιτρέψει την είσοδο των Πεσμεργκά και των ανταρτών στην επικράτειά της.

Από την πλευρά της η Άγκυρα απέρριψε τις κατηγορίες αυτές. «Το συριακό καθεστώς δεν έχει καμία νομιμότητα. Τέτοιου είδους δηλώσεις από ένα καθεστώς που έχει χάσει τη νομιμότητά του προκαλούν έκπληξη», απάντησε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο διοικητής μιας μονάδας του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δήλωσε σήμερα ότι σχεδόν 400 άνδρες που ανήκουν σε αυτή την ομάδα της συριακής αντιπολίτευσης, που μάχεται κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων στη συριακή πόλη Κομπάνι, η οποία πολιορκείται από το Ισλαμικό Κράτος.

«Ήμασταν 200 από την περιοχή πριν ακόμη ξεκινήσουν οι πρώτες μάχες (εναντίον) του ΙΚ, τώρα είμαστε σχεδόν 400 (…) και αναμένουμε ενισχύσεις», δήλωσε ο Νίζαρ αλ Χάτιμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Εδώ και έξι εβδομάδες οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η ένοπλη πτέρυγα του κυριότερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), αντιστέκονται στην επίθεση των τζιχαντιστών στην Κομπάνι.

Χθες Τετάρτη ενισχύσεις από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, 50 με 150 μαχητές σύμφωνα με πηγές, πέρασαν τα τουρκικά σύνορα για να ενισχύσουν τους Κούρδους.