«Πυρετός» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εξάπλωση του Έμπολα

REUTERS

Τους 932 έφτασαν οι νεκροί από τον ιό, ενώ ο ΠΟΥ συνεδριάζει εκτάκτως για να κρίνει εάν η επιδημία αποτελεί διεθνές «επείγον περιστατικό».

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με αντικείμενο την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, ώστε να κρίνει εάν η επιδημία αυτή συνιστά «επείγον περιστατικό για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».

Οι νεκροί από την εξάπλωση της επιδημίας στη Δυτική Αφρική έχουν φτάσει τους 932, καθώς άλλοι 45 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα από τις 2 μέχρι τις 4 Αυγούστου.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ, ο αριθμός των ύποπτων, πιθανών ή και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 108, φτάνοντας συνολικά τα 1.711. Τα περισσότερα από αυτά τα νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στη Λιβερία, ενώ αυξήθηκε ταυτόχρονα και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νιγηρία, από τα 4 στα 9, συμπεριλαμβανομένου και ενός ασθενή ο οποίος απεβίωσε στα τέλη Ιουλίου.

Η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών που  συνεδριάζει για πρώτη φορά με αντικείμενο την επιδημία του Έμπολα, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου. Σε αυτήν μετέχουν διεθνείς ειδικοί και εκπρόσωποι των χωρών που αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να συστήσει τη λήψη προσωρινών μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία θεωρείται «ένα έκτακτο περιστατικό, το οποίο είναι πιθανόν να συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία για άλλες χώρες και απαιτεί ενδεχομένως μια συντονισμένη αντίδραση σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Η επιδημία ξεκίνησε στις αρχές του έτους στη Γουινέα και κατόπιν εξαπλώθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Σήμερα οι αρχές της Νιγηρίας ανέφεραν ότι έχουν 7 κρούσματα και δύο θανάτους από Έμπολα.

Νωρίτερα η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απομακρύνει από τη Λιβερία, με ειδικά διαμορφωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος, έναν Ισπανό ιερέα ο οποίος πάσχει από την ασθένεια. Το περασμένο Σάββατο ένας Αμερικανός γιατρός που κόλλησε τον ιό ενώ φρόντιζε ασθενείς στη Λιβερία μεταφέρθηκε επίσης για νοσηλεία στην Ατλάντα.

Ένας Σαουδάραβας που επέστρεψε στη χώρα του από τη Σιέρα Λεόνε και παρουσίαζε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της επιδημίας του Έμπολα πέθανε σήμερα το πρωί από καρδιακή προσβολή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας.

Στη Λιβερία οι κάτοικοι ξεκίνησαν σήμερα τριήμερη «νηστεία και προσευχή» για να ζητήσουν «να τους λυπηθεί ο Θεός», όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της χώρας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, καθώς ο Έμπολα έχει ήδη σκοτώσει 263 ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Η πρόεδρος ζήτησε από όλους να νηστέψουν από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Στη Νιγηρία, θρησκευτικές οργανώσεις και ιεραποστολές άρχισαν να διδάσκουν στους κατοίκους προληπτικά μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Διαβάστε ακόμη:

Πακέτα στήριξης για τις χώρες στο «μέτωπο» του ιού Έμπολα

Συναγερμός από τον ΠΟΥ για την επικίνδυνη εξάπλωση του ιού Έμπολα

Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του ιού Έμπολα