Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του ιού Έμπολα

Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του ιού Έμπολα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κρούουν επειγόντως τον κώδωνα του κινδύνου - Απειλή για τη Βρετανία η εξάπλωση του ιού, δηλώνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Ανεξέλεγκτη είναι η εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, με τον κίνδυνο να πλήξει και άλλες χώρες να αυξάνεται διαρκώς, σύμφωνα με τον επικεφαλής των επιχειρήσεων της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Μπαρτ Γιάνσενς.

«Η επιδημία αυτή είναι πρωτοφανής, τελείως εκτός ελέγχου και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, διότι η επιδημία εξαπλώνεται, κυρίως στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες», λέει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Libre Belgique.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη της κατάστασης ιδιαίτερα στις δύο αυτές χώρες, όπου η εξάπλωση της επιδημίας γίνεται ανεξέλεγκτα και με μη ορατό τρόπο. Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί αρκετά σύντομα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξάπλωσης και σε άλλες χώρες», προειδοποιεί προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις διότι «δεν έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει τέτοια επιδημία. Λείπει η συνολική εικόνα για να κατανοήσουμε πού εντοπίζονται τα κύρια προβλήματα».

«Εναπόκειται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στις κυβερνήσεις να διαθέσουν και να οργανώσουν περισσότερα μέσα αντιμετώπισης ώστε να φθάσουν στο αναγκαίο επίπεδο από το οποίο θα αρχίσει ο έλεγχος της επιδημίας», καταλήγει.

Εν τω μεταξύ, ως απειλή για τη Βρετανία χαρακτήρισε με σημερινές δηλώσεις του στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, που είπε πως εντός της ημέρας θα προεδρεύσει της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων -γνωστής ως Cobra- όπου θα συζητηθεί το θέμα αυτό. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού στη χώρα και κανένας Βρετανός υπήκοος δεν έχει πληγεί, αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη σοβαρότητα το ζήτημα.

Η επιδημία εκδηλώθηκε αρχικά στη Γουινέα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Μέχρι τις 23 Ιουλίου είχαν εμφανισθεί 1.201 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 672 θανατηφόρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες της Δυτικής Αφρικής ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε εξαιτίας της ανησυχίας για την επιδημία του Έμπολα. Η ανησυχία εντάθηκε ύστερα από τον θάνατο ενός άνδρα από τη Λιβερία, ο οποίος είχε ταξιδέψει μέσω ενός κομβικού αεροδρομίου της Νιγηρίας την περασμένη εβδομάδα.

Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλεί εμφανίζεται με αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.

Διαβάστε ακόμη:

Μία φυλακή χωρίς φύλακες!

Δολάριο με το «ζόρι» για τις BRICS