«Πύρρειος νίκη» για τον Τράμπ: Σε χαμηλό 12 μηνών το πετρέλαιο, αλλά…

«Πύρρειος νίκη» για τον Τράμπ: Σε χαμηλό 12 μηνών το πετρέλαιο, αλλά…
epa06616199 US President Donald J. Trump listens during a working lunch with Crown Prince Mohammed bin Salman of the Kingdom of Saudi Arabia in the Oval Office at the White House, in Washington, DC, USA, 20 March 2018. EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Τι κερδίζει ο Αμερικανός πρόεδρος από τη ραγδαία πτώση του «μαύρου» χρυσού, αλλά και τι μπορεί παράλληλα να χάσει.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα μηνών βρέθηκαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με τη Σαουδική Αραβία να αναφέρει ότι η παραγωγή της έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ και τα αμερικανικά αποθέματα αυξάνονται.

Η βουτιά των περίπου 25 δολαρίων έρχεται καθώς τα αμερικανικά αποθέματα αυξάνονται επί εννέα διαδοχικές εβδομάδες, γεγονός που αποκαλύπτει χαμηλή ζήτηση στην κορυφαία καταναλώτρια πετρελαίου του κόσμου.

Η τιμή του αμερικανικού καταγράφει πτώση 6,4% στην αγορά της Νέας Υόρκης, στα 51 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχωρεί 4,8 στα 59,5 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου το μπρεντ είχε ξεπεράσει τα 86 δολάρια και το ελαφρύ αμερικανικό αργό ήταν πάνω από τα 76 δολάρια.

Εδώ και μήνες η Σαουδική Αραβία προειδοποιούσε για κάμψη της κατανάλωσης και αντιστεκόταν στα συνεχή αιτήματα του Αμερικανου προοέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για αύξηση της προσφοράς, προκειμένου να καλυφθεί το κενό από τις κυρώσεις στο ιρανικό αργό.

Πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να μειώσει αισθητά την προσφορά προς τις ΗΠΑ, ώστε να μειωθούν τα αμερικανικά αποθέματα, τα στοιχεία για τα οποία παρακολουθεί στενά η αγορά και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση των τιμών.

Η ραγδαία πτώση μπορεί να θεωρηθεί νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά μπορεί και να εξελιχθεί σε δίκοπο μαχαίρι για την αμερικανική οικονομία. Αν και χαρίζει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις φθηνά καύσιμα (κάτι που έχει υποσχεθεί επανειλημμένα στους ψηφοφόρους του ο Αμερικανός πρόεδρος) πλήττει τον πετρελαϊκό κλάδο, που τα τελευταία χρόνια αναπτυσσόταν ταχύτατα και δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Παράλληλα αναμένεται να οδηγήσει σε υποτίμηση του δολαρίου.

Αν για τις ΗΠΑ το φθηνό πετρέλαιο φέρει και «παρενέργειες», για την Ευρώπη είναι σίγουρα καλοδεχούμενο. Σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να προσφέρει πολύτιμο στήριγμα.

Μένει να φανεί εάν η απόφαση του Ριάντ να βάλει μαχαίρι στις εξαγωγές αργού από τον Δεκέμβριο θα προσφέρει στα τέλη του έτους στήριγμα στις τιμές ή αυτές θα παραμείνουν σε τροχιά πτώσης εν μέσω ενδείξεων για περίσσεια προσφορά.