Πίσω στο Δημόσιο η δεξαμενή νο5 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Πίσω στο Δημόσιο η δεξαμενή νο5 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Ο υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλάει στο 4o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που διοργανώνει η GAIA Eπιχειρείν (όμιλος Τράπεζας Πειραιώς) σε γνωστό ξενοδοχείο στην Θεσσαλονίκη. Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δεξαμενή της Μεσογείου, και επιστράφηκε μαζί με 220 στρέμματα χερσαίας έκτασης.

Επιστράφηκε σήμερα στο Ελληνικό Δημόσιο η Δεξαμενή 5 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα. Η μεγαλύτερη δεξαμενή της Μεσογείου, μαζί με 220 στρέμματα χερσαίας έκτασης, αποδόθηκε από την Eλληνικά Nαυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) στο Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο της ανάκτησης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, που έχουν επιδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2008.

«Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση μιας πολύ σημαντικής υποδομής. Το Δημόσιο θα προχωρήσει άμεσα σε διαγωνιστικές διαδικασίες για να βρεθούν επενδυτές. Στη συνέχεια, θα γίνουν ακόμη δύο διαγωνισμοί από τον ειδικό διαχειριστή και στις αρχές του 2019 θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επιλύσει οριστικά ένα πρόβλημα ετών» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου. «Δεν μένουμε στα λόγια. Προχωράμε μεθοδικά και βήμα βήμα για την αναβίωση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπως και συνολικά της ναυπηγοεπισκεαστικής βιομηχανίας στη χώρα» συμπλήρωσε.

Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο, προκειμένου να γίνει η ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους άνω των 670 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις, αλλά και να αποφύγει η χώρα την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ημερήσιο πρόστιμο λόγω της μη συμμόρφωσης με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών αρχών.

Η παράδοση της Δεξαμενής 5, που αποτελεί το εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων, έγινε παρουσία του ειδικού διαχειριστή και της διοίκησης της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Η ΕΤΑΔ ως το τέλος του καλοκαιριού θα προχωρήσει σε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που της αποδόθηκαν.