Πήτερ Οικονομίδης: «Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών μπορεί να έχει δραματική επίδραση στο brand Ελλάδα»

Πήτερ Οικονομίδης: «Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών μπορεί να έχει δραματική επίδραση στο brand Ελλάδα»
Ο γκουρού του branding και του marketing σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Το 1997 η Apple βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ο Steve Jobs επιστρατεύεται προκειμένου να την επαναφέρει στη ζωή. Εκείνη την εποχή, ο Πήτερ Οικονομίδης, εργαζόταν στην TBWAWorldwide στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής του παγκόσμιου πελατολογίου της εταιρείας και δέχεται ένα τηλεφώνημα για μια συνάντηση με τον Jobs. Αστραπιαία κερδίζει την προσοχή και την εμπιστοσύνη του επικεφαλής της Apple και αναλαμβάνει την αναδόμησή της. Το θρυλικό διαφημιστικό «Think Different» που επικοινώνησε το «ήθος» της Apple και εκφράστηκε σε όλες της πτυχές της, έμελλε να είναι καθοριστικής σημασίας για την μετεξέλιξη του αμερικανικού κολοσσού που, όπως όλα δείχνουν, η κεφαλαιοποίησή του θα ξεπεράσει φέτος τα 3 τρις δολάρια.

Ο Πήτερ Οικονομίδης, Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρίας Felix BNI, ο οποίος μέσα από τη δουλειά του εστιάζει στην αλλαγή – στις στρατηγικές απαντήσεις απέναντι στην αλλαγή κουλτούρας, καταναλωτικών συνηθειών και συμπεριφορών, καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά τη διαδικασία επέκτασης σε νέες αγορές, μιλά στο Fortune για τη σημασία του branding, για το πώς οι εκλογές θα επηρεάσουν τη δημόσια εικόνα της χώρας, ενώ απαντά στο ερώτημα του τι ζητά ο καταναλωτής του 21ου αιώνα, αλλά και στο πώς οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να τον προσεγγίσουν μέσα από τις κατάλληλες διαφημιστικές ενέργειες.

Κύριε Οικονομίδη, πεποίθησή σας την οποία έχετε αναφέρει και σε αρκετές ομιλίες σας είναι πως η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια οικονομία, να σηκώσει κεφάλι και να αλλάξει σελίδα. Πώς θα γίνει αυτό;

Η Ελλάδα συνδέεται με τον κόσμο με τους πιο δυνατούς τρόπους. Μέσα από την ομορφιά της γης, το φιλότιμο των Ελλήνων και την κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας, η Ελλάδα ζει στο συλλογικό υποσυνείδητο σχεδόν όλης της ανθρωπότητας. Έχω πει συχνά ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι η Δυτική Ακτή της Ευρώπης.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Οι καταναλωτές έχουν αλλάξει. Θέλουν περισσότερα από αυτά που έχει η Ελλάδα. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Με την εμφάνιση του COVID το 2020, ένας Αμερικανός φίλος μου ανέφερε πως ολόκληρος ο κόσμος βρισκόταν πλέον σε κρίση, αλλά η Ελλάδα, είπε, είχε ένα σαφές πλεονέκτημα – 10 χρόνια προπόνησης, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πόσο αληθινό είναι αυτό! Ειδικά για τη νέα γενιά. Θυμάμαι μια εποχή -όχι πολύ καιρό πριν- που το όνειρο κάθε νέου ήταν μια άνετη δουλειά με την υπόσχεση πρόωρης συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Σήμερα πολλά παιδιά ονειρεύονται startups που θα επηρεάσουν τον κόσμο, με καθοδήγηση και ενθάρρυνση σε θερμοκοιτίδες νεοφυών επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα. Χρηματοδοτούνται από funds και εμπνέονται από επιτυχημένες ιστορίες όπως εκείνες των Beat, Viva Wallet, Hellas Direct, Clio Muse και πολλές άλλες. Όλα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για την Ελλάδα να παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

Αλλά αυτό δεν θα συμβεί από μόνο του. Εξαρτάται από εμάς, είναι στο χέρι μας – πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση. ΓΙΝΕΤΑΙ!

Είμαστε σε μια περίοδο έντονων οικονομικό-πολιτικών αλλαγών. Εκτός από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της και τις εκλογές. Πώς επηρεάζεται αυτή τη στιγμή το brand Ελλάδα;

Όλες οι χώρες των ελεύθερων κρατών έχουν εκλογές κάποια στιγμή. Το γεγονός ότι έρχονται εκλογές δεν επηρεάζει το “brand” Ελλάδα. Όμως το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών μπορεί να έχει δραματική επίδραση. Είναι κάτι που θα το γνωρίζουμε πολύ σύντομα.

Τι είδους λύσεις και προϊόντα υπάρχουν αυτή τη στιγμή που να επικεντρώνονται στον περιορισμό του κόστους και τη βελτίωση της απόδοσης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν τα χρήματα που εξοικονομούν να τα επενδύσουν στο marketing, την επικοινωνία και τις πωλήσεις;

Δεν θεωρώ πως το ζήτημα της Ελλάδας είναι τόσο θέμα μείωσης του κόστους και βελτίωσης των επιδόσεων. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην κατανόηση του μεταβαλλόμενου κόσμου και να εργαστούμε σκληρά και έξυπνα για να διασφαλίσουμε ότι αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητές μας. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Νέες αξίες. Νέες συνήθειες και συμπεριφορές. Νέο lifestyle. Έμφαση στην υγεία και την ευεξία.

Απλώς δείτε όλο το ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από την Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή τα τελευταία χρόνια. Είναι καιρός να σκάψουμε βαθιά στη μοναδική μας κληρονομιά ως Έλληνες. Όχι για να αναβιώσουμε, ούτε καν να διατηρήσουμε το παρελθόν, αλλά για να το ενισχύσουμε και να το κάνουμε σχετικό με το παρόν και το μέλλον. Είναι καιρός να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και να τον μοιραστούμε με τον κόσμο.

Μαρία Ακριβού, Senior Editor, Fortune Greece & Πίτερ Οικονομίδης

Positioning, branding, brand  awareness, engagement. Πώς μπορούν να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι σε οργανισμούς και εταιρείες που λειτουργούν με παραδοσιακά μοντέλα;

Δεν θα είναι όλοι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις. Υπάρχουν όμως αρκετά που μπορούν κάνουν και να δείξουν το δρόμο προς τα εμπρός. Τυχαίνει επίσης να έχουμε ένα εξαιρετικό δίκτυο από πολύ δημιουργικά brand design studio σε αυτή τη χώρα. Δείτε την Beetroot για παράδειγμα. Θεωρείται ευρέως ως ένα από τα καλύτερα δημιουργικά γραφεία στην Ευρώπη. Δουλεύω συχνά μαζί τους σε μεγάλα έργα, τόσο εδώ στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

Θεωρείτε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν αρκετά στους παραπάνω τομείς;

Όχι δεν το κάνουν. Αλλά όσοι βλέπουν τις ευκαιρίες και έχουν τη σωστή νοοτροπία και δεξιότητες θα κάνουν το σωστό. Αυτό συμβαίνει παντού. Πάντα οι καινοτόμοι και οι πρώτοι που εφαρμόζουν τις νέες τάσεις είναι αυτοί που δείχνουν το δρόμο προς τα εμπρός… Οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν.

Δεδομένης της ιδιαίτερης σχέσης που έχετε με την Apple, αλλά στο παρελθόν και με τον ιδρυτή της, Steve Jobs, τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη σας, μετατρέπει ένα απλό brand σε love brand;

Πριν από μερικά χρόνια, ο Simon Sinek έδωσε μια σημαντική ομιλία σε μια εκδήλωση TedX. Είπε ότι οι άνθρωποι δεν αγοράζουν αυτό που κάνεις, αγοράζουν το γιατί το κάνεις.  Δεν υπάρχει τίποτα νέο σε αυτή την ιδέα. Στην πραγματικότητα, αντανακλά αυτό που είπε ο Αριστοτέλης πριν από τόσα χρόνια, όταν μιλούσε για «ήθος». Αυτό, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, είναι ο χαρακτήρας σου, η ουσία αυτού που είσαι.

Ρωτήσατε για την Apple και τον Steve Jobs… Το 1997, η Apple ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, έτοιμη να κλείσει. Ο Steve Jobs επέστρεψε στην Apple με το καθήκον να σώσει την εταιρεία. Εκείνη την εποχή εργαζόμουν στην TBWAWorldwide στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής του παγκόσμιου πελατολογίου της εταιρίας.  Δημιουργήσαμε το θρυλικό διαφημιστικό «Think Different» που επικοινώνησε το «ήθος» της Apple. Αυτό εκφράστηκε σε όλα όσα έκανε η Apple. Και σε όλα όσα έλεγε.

Στο μανιφέστο που φτιάξαμε, λέγαμε μεταξύ άλλων πως «οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που το κάνουν». Αυτό το ήθος και η υποκείμενη κουλτούρα είναι που οδήγησαν την επιτυχία της Apple. Και είναι μια εξαιρετική υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι δεν αγοράζουν αυτό που κάνεις, αγοράζουν το γιατί το κάνεις.

Αυτή δεν είναι μια προσέγγιση εντελώς μοναδική της Apple. Σκεφτείτε τη διάσημη καμπάνια της Avis “We Try Harder” από τη δεκαετία του 1960.

Αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι που έχουν κοινό τα «love brands» – μια ισχυρή σύνδεση με τους ανθρώπους που ξεπερνά πολύ το παλιό μοντέλο του «brand ως προστιθέμενη αξία». Αυτή η σύνδεση δημιουργεί συνέπεια. Οδηγεί σε αυξανόμενη πιστότητα με την πάροδο του χρόνου. Και αυτό δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως είπε και ο Αριστοτέλης: «Είμαστε αυτό που κάνουμε με συνέπεια. Η αριστεία, λοιπόν, δεν είναι μια πράξη αλλά μια συνήθεια»

Πώς θα περιγράφατε τον καταναλωτή του 21ου αιώνα;

Οι σημερινοί καταναλωτές αναζητούν εμπειρία, με γνώμονα τις αξίες της ευτυχίας, του πάθους, της διαφορετικότητας, του μοιράσματος και της ανακάλυψης. Οι μεγαλύτερες διατροφικές τάσεις είναι υπέρ της Ελλάδας. Αυτές περιλαμβάνουν το καθαρό φαγητό, τη χορτοφαγία, το βιγκανισμό. Επίσης δεν υπάρχει καμία επιθυμία για συμβιβασμούς στη γεύση ή την ποιότητα.

Προφανώς, η περιβαλλοντική συνείδηση έχει αυξηθεί, αλλά – είναι σημαντικό να σημειωθεί – ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός δίνει τη θέση του στην περιβαλλοντικά ενεργή συμπεριφορά. Οι καταναλωτές θα επιλέξουν κατασκευαστές που μοιράζονται τις ανησυχίες τους για το περιβάλλον και θα επιδείξουν αυτό το ενδιαφέρον μέσω δράσης.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι καταναλωτές έχουν φωνή – και είναι πολύ πρόθυμοι να εκφραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θυμηθείτε – οι καταναλωτές δεν μιλούν για απλώς  «οκ» πράγματα. Εάν θέλετε οι άνθρωποι να μιλούν για εσάς, κάντε πράγματα για τα οποία τους αρέσει να μιλούν γι’ αυτά.

Brand και εξυπηρέτηση πελατών. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο;

Ο σημερινός καταναλωτής δεν ξοδεύει ώρες παρακολουθώντας τηλεοπτικές εκπομπές. Σήμερα, κάθε σημείο επαφής είναι μια ευκαιρία να χτίσετε τη φήμη σας. Το brand είναι η φήμη σου. Επομένως, κάθε σημείο επαφής είναι μια ευκαιρία να χτίσεις το brand σου.

Η εξυπηρέτηση πελατών είναι ένα σημείο επαφής με τον πελάτη, ζωτικής σημασίας. Η εξυπηρέτηση πελατών χτίζει ένα brand. Έτσι συνδέονται τα δύο.

Από την εμπειρία που έχετε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια συνεργαζόμενος με επιχειρήσεις και brands από όλο τον κόσμο, ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για να είναι αποτελεσματικές οι διαφημιστικές ενέργειες;

Η διαφήμιση δεν έχει να κάνει με έξυπνα συνθήματα. Έχει να κάνει με την ανθρώπινη σύνδεση. Οι σπουδαίες διαφημίσεις αναφέρονται σε καθολικές ανθρώπινες ανάγκες. Έτσι συνδέονται με το κοινό.  Και πρέπει να είναι ένα αληθινό, ειλικρινές και πιστευτό μήνυμα. Η σπουδαία διαφήμιση είναι αληθινή. Αντανακλά την ουσία του brand. Αντανακλά το ήθος του.

Αλλά στον σημερινό κόσμο των social media αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Διότι ΟΛΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ. Το τι λες και τι δεν λες. Το τι κάνεις και τι δεν κάνεις. Κι μην ξεχνάτε…  εάν θέλετε οι άνθρωποι να μιλούν για εσάς, κάντε πράγματα για τα οποία θα τους άρεσε να μιλάνε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: