Πλαστικό χρήμα: Στα 49 δισ. ευρώ οι συναλλαγές το α’ εξάμηνο

Πλαστικό χρήμα: Στα 49 δισ. ευρώ οι συναλλαγές το α’ εξάμηνο
Photo: pixabay.com
Για πρώτη φορά σημειώθηκε πτώση στον αριθμό χρεωστικών καρτών 3% και αύξηση στον αριθμό πιστωτικών καρτών κατά 1%

Ελαφρά υποχώρηση 3% των πληρωμών αλλά αύξηση 2% των συναλλαγών κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα που άγγιξαν τα 49 δισ. ευρώ. Όμως το ενδιαφέρον στοιχείο, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι ότι για πρώτη φορά σημειώθηκε πτώση στον αριθμό χρεωστικών καρτών 3% και αύξηση στον αριθμό πιστωτικών καρτών κατά 1%. 

Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών επί του συνόλου των καρτών πληρωμών μεταβλήθηκε οριακά και διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 85% και 15%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο μέσος αριθμός των συναλλαγών ανά κάρτα -σ.σ. στην Ελλάδα υπάρχουν 20,1 εκατομμύρια ενεργές κάρτες πληρωμών- εμφανίστηκε το πρώτο εξάνηνο αυξημένος στις 52, από 50 το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 και ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 27 συναλλαγές.

Ποια όμως είναι η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα; Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι δεν παρουσιάζει σημαντική μεταβολή σε σχέση με το β ́ εξάμηνο του 2022 και διαμορφώνεται στα 2.414 ευρώ σημειώνοντας οριακή μείωση 0,48%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μηδενική σχεδόν μεταβολή της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 0,05%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.611 ευρώ, από 2.610 ευρώ. Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε σε 1.273 ευρώ, από 1.320 ευρώ, ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε 5% σε 46 ευρώ, από 48 ευρώ.

Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση χρεωστικής κάρτας υποχώρησε σε 46 ευρώ από 48, παρουσιάζοντας μείωση 5%, ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση πιστωτικής κάρτας μειώθηκε σε 47 ευρώ από 48, παρουσιάζοντας μείωση 3%.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: