Πλήγμα για την Uber από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Είναι παραδοσιακή εταιρεία ταξί»

Πλήγμα για την Uber από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Είναι παραδοσιακή εταιρεία ταξί»
epa06355410 (FILE) - An image showing an Uber app on a mobile phone in central London, Britain, 22 September 2017. Media reports on 28 November 2017 state Japanese Softbank corporation may be close to offering Uber's existing shareholders to buy their shares in Uber for a valuation of some 48 billion USD, meaning the shareholders would be paid some 30 per cent less per share than what was paid when Uber raised funds for the last time. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απόφαση που την χαρακτηρίζει ως «εταιρεία μεταφορών».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Uber είναι εταιρεία μεταφορών, μια απόφαση που δίνει ουσιαστικά το «πράσινο φως» στις τοπικές και εθνικές ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την Uber όπως περίπου και μια παραδοσιακή εταιρεία με ταξί.

Αυτό σημαίνει ότι θα υποχρεωθεί με τη σειρά της να συνταχθεί με όσα προβλέπονται για τις ανταγωνίστριές της, όπως, για παράδειγμα, την υποχρέωση να εκδίδει ειδικές άδειες για τα οχήματά της, να τα ασφαλίζει ως επαγγελματικά κ.λπ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών και φορτίου υπόκεινται σε έλεγχο και ρύθμιση από τις εθνικές και τις τοπικές αρχές. Υπό αυτό το πρίσμα δεν προβλέπεται και κάποια πανευρωπαϊκή εποπτεία του κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της εταιρείας είχε προσφύγει η Ένωση Οδηγών Ταξί της Βαρκελώνης η οποία είχε ταχθεί ενάντια στη λειτουργία της στην ισπανική πόλη με την αιτιολογία ότι οι οδηγοί της θα έπρεπε να έχουν ειδικές άδειες.

Από την πλευρά της, η Uber ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτή η απόφαση δεν θα αλλάξει τα πράγματα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ όπου ήδη λειτουργούμε βάσει της νομοθεσίας περί μεταφορών. Ωστόσο, εκατομμύρια Ευρωπαίοι ακόμα δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως τη δική μας», ανέφερε η Uber σε ανακοίνωση που απέστειλε με e-mail.

«Όπως έχει δηλώσει ο νέος μας διευθύνων σύμβουλος, η ρύθμιση υπηρεσιών όπως η Uber είναι ενδεδειγμένη και ως και τούτου θα συνεχίσουμε το διάλογο με πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η προσέγγιση που θα λάβουμε για να διασφαλίσουμε ότι ο καθένας θα μπορεί να έχει μια αξιόπιστη μετακίνηση με το άγγιγμα ενός κουμπιού», αναφέρεται στην απάντηση της Uber.