Πλήρης απελευθέρωση στη λιανική αγορά του φυσικού αερίου

Πλήρης απελευθέρωση στη λιανική αγορά του φυσικού αερίου

Η διαδικασία θα γίνει σταδιακά προκειμένου να διευθετηθεί η σχέση με τους ιδιώτες επενδυτές που συμμετέχουν στις ΕΠΑ.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που κλείνει με τη νέα συμφωνία είναι η ρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο θα υπάρξει μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου που θα οδηγήσει σε πλήρη απελευθέρωση το 2018.

Αυτό σημαίνει την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου με την άρση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης του δικτύου λιανικής πώλησης φυσικού αερίου που διαθέτουν σήμερα οι τρεις ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας).

Πρόκειται για εφαρμογή του κοινοτικού δίκαιου και σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διαδικασία θα γίνει σταδιακά προκειμένου να διευθετηθεί η σχέση με τους ιδιώτες επενδυτές που συμμετέχουν στις ΕΠΑ κι έχουν υπογράψει μακροχρόνια συμβόλαια κατασκευής και αποκλειστικής χρήσης του δικτύου.

Τι ισχύει σήμερα
Οι τρεις Εταιρίες Παροχής Αερίου της χώρας (ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης) έχουν την ευθύνη της λιανικής πώλησης φυσικού αερίου στις περιοχές δραστηριοποίησης τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι τρεις ΕΠΑ ακολουθούν κοστοστρεφή τιμολογιακή πολιτική η οποία εξαρτάται από την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου από την ΔΕΠΑ.

Το δίκτυο της ΕΠΑ Αττικής καλύπτει το 100% των δήμων Φιλοθέης, Παπάγου, Νέας Σμύρνης, Θρακομακεδόνων, Χολαργού και Παλαιού Φαλήρου. Η κάλυψη ξεπερνάει το 50% στους Δήμους Λυκόβρυσης, Καισαριανής, Πεύκης , Ψυχικού, Γαλατσίου, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Αιγάλεω, Αθηναίων, Δάφνης, Ταύρου, Αγίας Παρασκευής, Κρυονερίου Μελισσίων, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Περιστερίου, Ηλιούπολης, Καλλιθέας και Αργυρούπολης.

Η ΕΠΑ Αττικής προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες, έχει δημιουργήσει ένα διαδραστικό εργαλείο στην ιστοσελίδα της μέσω του οποίου ο ενδιαφερόμενος δίνοντας τη διεύθυνση του, μπορεί να πληροφορηθεί εάν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου (http://www.aerioattikis.gr/default.aspx?pid=141&la=1). Επίσης η ΕΠΑ Αττικής διαθέτει την 24ωρη γραμμή εξυπηρέτησης 1133, καθώς και 150 καταστήματα σε όλη την Αττική.

Από την πλευρά της η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης που κατά την έναρξη λειτουργίας της, παρέλαβε από τη ΔΕΠΑ 180 χλμ δικτύου ΡΕ 4bar και 85 χλμ χαλύβδινου δικτύου 19bar, από το 2000 ως σήμερα κατασκεύασε 1.024,6 χλμ δικτύου ΡΕ 4bar και 129,7 χλμ χαλύβδινου δικτύου 19bar. Έτσι καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό 12 Καλλικρατικούς Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης, Κορδελιού – Ευόσμου , Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Χαλκηδόνος, Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς)

Η ΕΠΑ Θεσσαλίας που ιδρύθηκε το 2000 λειτούργησε ως κινητήριος μοχλός για τη διάδοση του φυσικού αερίου στην αστική κατανάλωση, στους δήμους και τις κοινότητες της Θεσσαλίας. Σήμερα πλέον καλύπτει με δίκτυο φυσικού αερίου τους δήμους Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας, Τρικάλων, Κιλελέρ, συμπεριλαμβανομένου και των βιομηχανικών περιοχών (ΒΙΠΕ) Λάρισας, καθώς και των δυο ΒΙΠΕ του Βόλου.