Πλήρης αθώωση του προέδρου Τραμπ από τη Γερουσία

Πλήρης αθώωση του προέδρου Τραμπ από τη Γερουσία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα απευθύνει μέσα στη μέρα διάγγελμα προς το έθνος καταγγέλλοντας για νιοστή φορά το «κυνήγι μαγισσών βασισμένο σε ψέματα» από πλευράς των Δημοκρατικών, που επέδειξαν «επονείδιστη», για την αμερικανική προεδρία, συμπεριφορά.

Η αμερικανική Γερουσία αθώωσε πλήρως, όπως αναμενόταν, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην ιστορική δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσής του, απαλλάσσοντας τον και από τις δύο κατηγορίες, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Στην πρώτη από τις δύο ψηφοφορίες επί των δύο κατηγοριών που απήγγειλε η Βουλή των Αντιπροσώπων στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, η οποία αφορούσε την κατάχρηση εξουσίας, 52 από τους 100 γερουσιαστές έκριναν αθώο τον Αμερικανό πρόεδρο. Πέραν των 47 Δημοκρατικών γερουσιαστών που έκριναν ένοχο τον Αμερικανό πρόεδρο, κατά του τελευταίου ψήφισε και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Γιούτα, Μιτ Ρόμνεϊ. «Αυτό που έκανε ο πρόεδρος δεν ήταν σωστό. Ήταν μία κατάφωρη επίθεση εναντίον των εκλογικών μας δικαιωμάτων, της εθνικής μας ασφάλειας και των θεμελιωδών αξιών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο «αντάρτης» γερουσιαστής ενώπιον του σώματος.

Ο Ρόμνεϊ είχε μάλιστα στηρίξει το αίτημα των Δημοκρατικών να κληθούν νέοι μάρτυρες στη δίκη του προέδρου στη Γερουσία, το οποίο όμως απορρίφθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του. Αν και ήταν ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012, έχει κατά καιρούς βρεθεί μακριά από την κομματική γραμμή, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν πλέον πλήρως τον Τραμπ.

Σε αντίθεση με την πρώτη ψηφοφορία, στη δεύτερη όλοι οι γερουσιαστές ψήφισαν βάσει της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, με τους 53 Ρεπουμπλικάνους να κρίνουν αθώο τον Αμερικανό πρόεδρο και τους 47 Δημοκρατικούς να τον κρίνουν ένοχο.

Με την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών, η Γερουσία διέκοψε τη λειτουργία της ως ένα ειδικό δικαστήριο.

«Ο πρόεδρος είναι ικανοποιημένος που αφήνει πίσω του αυτό το κεφάλαιο επονείδιστης συμπεριφοράς των Δημοκρατικών και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του στο όνομα του αμερικανικού λαού το 2020 και κατόπιν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, μοιάζοντας να θεωρεί δεδομένη την επανεκλογή του Ρεπουμπλικάνου.

Η δίκη Τραμπ σε αριθμούς

Της αθώωσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την Γερουσία, προηγήθηκαν 135 ημέρες έντονης κομματικής διαμάχης, 17 καταθέσεις μαρτύρων, αλλά και περισσότερες από 28.000 σελίδες εγγράφων και καταθέσεων.

Η έρευνα κατέδειξε τα όσα συνέβαιναν εσωτερικά στον Λευκό Οίκο και την προσπάθειά του να εξασφαλίσει έρευνα από την ουκρανική κυβέρνηση κατά του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, σε μία περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει την επανεκλογή του.

Ωστόσο, ενώ κάποιος μπορεί να αποδώσει το τελικό αρνητικό για τους Δημοκρατικούς αποτέλεσμα στην βιασύνη τους, αλλά και στην δυστροπία του προέδρου Τραμπ, η έρευνα στο σύνολό της απέδωσε ελάχιστες άμεσες αποδείξεις για τα όσα συνέβησαν στο Οβάλ Γραφείο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς ψήφισε για την παραπομπή Τραμπ τον Δεκέμβριο, χωρίς να λάβει καταθέσεις από τους βοηθούς του, οι οποίοι συνεργάζονται άμεσα μαζί του, μετά τις οδηγίες που τους έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος να μην συνεργαστούν με την έρευνα.

Η Γερουσία τον αθώωσε χωρίς να λάβει καταθέσεις μαρτύρων από το άμεσο περιβάλλον των συνεργατών του.