Πλήρης διάσταση κυβέρνησης – δανειστών για τα κόκκινα δάνεια

Πλήρης διάσταση κυβέρνησης – δανειστών για τα κόκκινα δάνεια

Δύσκολη η συμφωνία μέχρι αύριο - Ανοιχτή η μετάταξη των κόκκινων δανείων για την αξιολόγηση του 2016.

«Ο χρόνος δεν φτάνει για τόσο σημαντικά ζητήματα». Αυτή είναι η εκτίμηση παραγόντων με άμεση εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν θα βγει λευκός καπνός από το Hilton αύριο και οι ελεγκτές θα αναχωρήσουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία. Το πιθανότερο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα φύγουν και θα περιμένουν να ψηφιστούν έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας τα 13 προαπαιτούμενα της δεύτερης λίστας, προκειμένου να αποφασίσουν την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Αύγουστο.

Το βασικότερο “αγκάθι” παραμένει το θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων στα λεγόμενα distress funds, με τους δανειστές να ζητούν να πωληθούν όχι μόνο τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια, καθώς και τα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση ζητεί να μεταφερθεί η συζήτηση σε μεταγενέστερο χρόνο και να συνδεθεί με την πρώτη αξιολόγηση. Ωστόσο, αυτό θα βαρύνει ακόμη περισσότερο τον λογαριασμό της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία είναι ήδη «φορτωμένη» με την καυτή πατάτα του Ασφαλιστικού, αλλά και με το αγκάθι των αλλαγών στη φορολογία των αγροτών.

Συμφωνία φαίνεται πως βρέθηκε στο θέμα του ΑΔΜΗΕ, με την αγορά του 51% της εταιρείας από το Δημόσιο και την ιδιωτικοποίηση του υπολοίπου 49% μέσω της ένταξης στο χρηματιστήριο, ενώ το management θα κρατήσει το Δημόσιο, με συμμετοχή όμως και της μειοψηφίας.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς οι δανειστές θέλουν ο έλεγχος να ασκείται από τους θεσμούς και τα στελέχη του να επιλέγονται από εκείνους, ενώ το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο παραμένει σημείο διαφωνίας. Εκεί, οι δανειστές ζητούν να μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί και οι αυξήσεις να δίνονται όχι με βάση τα έτη υπηρεσίας, αλλά με βάση την παραγωγικότητα.