Αεροπορική τραγωδία: Συντριβή Boeing 777 στην Ουκρανία

Αεροπορική τραγωδία: Συντριβή Boeing 777 στην Ουκρανία
Photo: REUTERS

Οι Μαλαισιανές αερογραμμές επιβεβαιώνουν ότι χάθηκε η επαφή με το αεροσκάφος - Σενάρια για κατάρριψη από πύραυλο (Εικόνες - Βίντεο)

Επιβατικό αεροσκάφος των Μαλαισιανών αερογραμμών συνετρίβη στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Ρωσικές και ουκρανικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι το Boeing 777 της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ συνετρίβη μεταξύ του Ντονέτσκ της Ουκρανίας και των ρωσικών συνόρων.

Στην περιοχή αυτή, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές αντάρτες, σημειώνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των φιλορώσων και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι Μαλαισιανές αερογραμμές ανέφεραν σε ανάρτηση στο Twitter ότι έχασαν επαφή με την πτήση MH-17 από το Άμστερνταμ. «Η τελευταία γνωστή θέση του αεροσκάφους ήταν στον ουκρανικό εναέριο χώρο», ανέφεραν στο tweet.


ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

1/8

 

Το τελευταιο στίγμα του αεροσκάφους

Επίσημη ανακοίνωση της Malaysia Airlines
Η Malaysia Airlines επιβεβαιώνει ότι έλαβε ειδοποίηση από την ουκρανική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας ότι έχασε επαφή με την πτήση MH17 στις 14.15 (GMT) 30 χιλιόμετρα από το Ταμάκ, σε απόσταση περίπου 50 χλμ από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Η πτήση MH17 του Boeing 777 αναχώρησε από το Άμστερνταμ στις 12.15 μμ (τοπική ώρα) και αναμενόταν να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 6.10 πμ (τοπική ώρα) την επόμενη μέρα.

Στην πτήση βρίσκονταν 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα.

Ανεπιβεβαίωτες οι πληροφορίες για κατάρριψη του αεροσκάφους
Ο υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ότι το αεροσκάφος της εταιρείας Malaysia Airlines που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία καταρρίφθηκε. «Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι καταρρίφθηκε», ανέφερε ο Χισαμουντίν Χουσέιν στον λογαριασμό του στο Twitter. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν λάβει εντολές να το ερευνήσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεκάδες πτώματα, διασκορπισμένα ανάμεσα στα φλεγόμενα συντρίμμια του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, ανέφερε ότι αντίκρισε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ο οποίος έφτασε στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροπλάνο, στην ανατολική Ουκρανία.

Ένας διασώστης είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στο σημείο της συντριβής, κοντά στο χωριό Γκράμποβο, τουλάχιστον 100 πτώματα. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα περίπου 15 χιλιομέτρων, πρόσθεσε, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Μπόινγκ ενδεχομένως να διαλύθηκε στον αέρα.

Αναφορές για κατάρριψη από πύραυλο
Ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι το Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι «δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που συνετρίβη λίγο νωρίτερα στην ανατολική Ουκρανία να «καταρρίφθηκε».

«Είναι η τρίτη τραγική περίπτωση τις τελευταίες ημέρες, μετά τα αεροπλάνα An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία καταρρίφθηκαν (. . .) από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος, προτού εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Στο μεταξύ ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή» αυτή, δήλωσε η εκπρόσωπός του Όλγκα Λάπο.

«Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που συνετρίβη σήμερα στην ανατολική Ουκρανία είναι νεκροί», δήλωσε νωρίτερα ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας. «Οι 280 επιβάτες και το 15μελές πλήρωμα είναι νεκροί», έγραψε ο Αντόν Γκερασένκο στη σελίδα του στο Facebook. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Μπόινγκ 777 καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο εδάφους – αέρους του συστήματος Μπουκ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι κάτοικοι της περιοχή έχουν ήδη εντοπίσει τα φλεγόμενα συντρίμμια του αεροπλάνου. Το Μπόινγκ εντοπίστηκε να φλέγεται στο έδαφος, σε μια περιοχή όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονταν συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές κατηγορούν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις
O ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Αλεξάντερ Μποροντάι κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ότι κατέρριψαν το επιβατικό αεροσκάφος των Mαλαισιανών αερογραμμών.

«Προφανώς πρόκειται για ένα επιβατικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας» είπε ο Μποροντάι στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Rossiya 24.

Το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το αεροσκάφος κατέβηκε σε ύψος 50 χλμ. κατά την είσοδό του στον ρωσικό εναέριο χώρο. Ανώνυμη πηγή είπε στο Ιντερφάξ ότι «το σκάφος άρχισε να χάνει ύψος και μετά από λίγο συνετρίβη σε ουκρανικό έδαφος».

Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways, Air France, Airliner Transaero (Ρωσία), Lufthansa, Turkish Airlines καθώς και πολλές ακόμη οι οποίες πραγματοποιούν διεθνείς πτήσεις, ανακοίνωσαν ότι τα αεροσκάφη τους θα αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

Ερασιτεχνικό βίντεο το οποίο φέρεται να τραβήχτηκε από το σημείο της συντριβής:

 

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

 

Ενημέρωση του Μπαράκ Ομπάμα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας σήμερα για την συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες ήταν προγραμματισμένο να έχουν σήμερα μια συνομιλία για την κατάσταση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστή η είδηση της συντριβής του Μπόινγκ 777.

«Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για μια πληροφορία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που έφτασε λίγο πριν την τηλεφωνική τους συνομιλία και η οποία ανέφερε ότι ένα μαλαισιανό αεροσκάφος συνετρίβη στην Ουκρανία», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Εξάλλου ο Ομπάμα ζήτησε από ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους να παραμείνουν σε στενή επαφή με Oυκρανούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο Ομπάμα και ο Πούτιν στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας αναφέρθηκαν στις νέες αμερικανικές κυρώσεις που επέβαλε χθες Τετάρτη η Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας εξαιτίας του ρόλου τους στην ουκρανική κρίση.

Διαβάστε ακόμη:

H συντριβή του αεροσκάφους «παρέσυρε» τα χρηματιστήρια

Ιντερφάξ: Αεροσκάφος με 295 επιβαίνοντες συνετρίβη στην Ουκρανία