Πληρώνουμε τον Ρομπάι 700.000 για να κάθεται

Πληρώνουμε τον Ρομπάι 700.000 για να κάθεται

Η επιλεκτική ευαισθησία των Ευρωπαίων αξιωματούχων για μισθούς και επιδόματα.

Σκληρή κριτική ασκεί στον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η βρετανική Telegraph με άρθρο της.  Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα λάβει περισσότερα από 700.000 χιλιάδες ευρώ , μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, χωρίς να κάνει τίποτα.

Τα λεφτά αυτά προέρχονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, σημειώνει η εφημερίδα.

Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, θα λαμβάνει έως το 2017 το 55% του μισθού του ως προέδρου της Ευρώπης και όπως υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 133.723 λίρες το χρόνο.

Παράλληλα, ο κύριος Ρομπάι θα λαμβάνει ένα ακόμα επίδομα, ύψους 21 χιλιάδων λιρών και, επειδή έχει συμπληρώσει τα 67 έτη, δικαιούται ευρωπαϊκής σύνταξης, ύψους 52 χιλιάδων λιρών, ενώ με κάποια επιπλέον χρήματα θα συγκεντρώνει μέχρι το 2017, συνολικά 578 χιλιάδων λιρών, δηλαδή 729.000 ευρώ.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου «εξήγησε», απαντώντας σε σχόλια για τις «προνομιακές αποζημιώσεις» των αξιωματούχων της ΕΕ, ότι οι «αμοιβές και οι αποζημιώσεις» τους είναι υψηλές ώστε αυτοί «να είναι εντελώς οικονομικά ανεξάρτητοι» για να μη εργαστούν επ’ αμοιβή 18 μήνες μετά την αποχώρηση τους από την ΕΕ και «να μπορούν να αποκρούσουν ενδεχόμενες δελεαστικές προτάσεις συνεργασίας» από τους εκατοντάδες λομπίστες που εργάζονται στις Βρυξέλλες.

Στην ιστοσελίδα της Κομισιόν αναρτήθηκε πριν λίγες ημέρες σημείωμα για το κόστος των κάθε μορφής αποζημιώσεων που δόθηκαν φέτος σε στελέχη και άλλους εργαζόμενους στην ΕΕ που αποχώρησαν είτε συνταξιοδοτήθηκαν. Το ποσό ξεπερνά τα 37 εκατ. ευρώ.