Πληθωρισμός: Οι πρώτες μειώσεις τιμών στην αγορά και τα μηνύματα από ΕΚΤ 

Πληθωρισμός: Οι πρώτες μειώσεις τιμών στην αγορά και τα μηνύματα από ΕΚΤ 
Συνολικά στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά όχι ακόμη σε ικανοποιητικά επίπεδα

Ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων δεν φαίνεται ότι θα κλείσει πολύ άμεσα, όπως διαμηνύουν στελέχη της ΕΚΤ, παρά την διαφαινόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που αποτυπώνεται και στην Ελλάδα με τις πρώτες μειώσεις τιμών σε είδη τροφίμων που πραγματοποίησαν ράλι το προηγούμενο διάστημα. 

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για για την παρουσίαση των οικονομικών επιδόσεων της Metro ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αριστοτέλης Παντελιάδης, αν και φτάνουν ακόμη τιμολόγια με ανατιμήσεις στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν έχουν τον ίδιο ρυθμό και ένταση οι ανατιμήσεις ενώ έχουν αρχίσει και οι μειώσεις τιμών σε κατηγορίες με σημαντικές αυξήσεις το προηγούμενο διάστημα, όπως σπορέλαια, χαρτικά και προϊόντα με βάση το αγελαδινό γάλα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο, οπότε μένει να φανεί κατά πόσο διαμορφώνεται κάποια τάση. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της METRO ο πληθωρισμός των τροφίμων αποκλιμακώνεται πιο γρήγορα τους τελευταίους μήνες. Έτσι με βάση επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από το επιτελείο της εταιρείας, συγκριτικά με το 15,1% του δείκτη πληθωρισμού τροφίμων τον Μάρτιο έναντι 4,9% του ΔΤΚ στο σύνολο της αγοράς, με βάση τα στοιχεία της ΜΕΤRΟ, ο εσωτερικός πληθωρισμός στη λιανική υποχωρεί τον Απρίλιο σε 11,1% και στη χονδρική σε 8,2%. 

Συνολικά στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά όχι ακόμη σε ικανοποιητικά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανόν δεν θα φτάσει στο τέλος του ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων τον Ιούλιο, στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ο Peter Kazimir, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε σε ανάρτησή του ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι αναμένεται και μπορεί να φτάσει Σεπτέμβριος για μια πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής. Εξάλλου, οι προβλέψεις θέλουν τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται κάτω από 3% περί το γ’ τρίμηνο του έτους ενώ η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την τελευταία κίνηση, είναι ένα βήμα που θα επιτρέψει την σταδιακή άνοδο σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν κριθεί απαραίτητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την πλευρά της η Isabel Schnabel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε σε δηλώσεις της (Reuters) ότι η δυναμική του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλή σε όλους τους τομείς εκτός από την ενέργεια, ενώ οι πιέσεις στις τιμές διευρύνονται στα περισσότερα είδη του καλαθιού του καταναλωτή.

Με την άποψη ότι υπάρχει ακόμη έδαφος να καλύψει η τρέχουσα πολιτική, που έχει εκφράσει και η Christine Lagarde, επικεφαλής της ΕΚΤ, συντάσσεται και η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ευρωτράπεζας.

Επίσης, οι αγορές προεξοφλούν περαιτέρω αύξηση στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ κατά 0,5%, στο 3,75%. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην εγχώρια αγορά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μειώνεται παρά την αύξηση των επιτοκίων, χάρη στη συνεχή υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σε 4,10% έναντι 2,34% του αντίστοιχου γερμανικού, με περιθώριο 1,76% από 1,82% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: