JP Morgan: «Βλέπει» δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα – Πιθανότατα κυβέρνηση με ΝΔ, είτε μόνη της είτε με ΚΙΝΑΛ

JP Morgan: «Βλέπει» δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα – Πιθανότατα κυβέρνηση με ΝΔ, είτε μόνη της είτε με ΚΙΝΑΛ
Ψηφοφόρος ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, ρίχνοντας την ψήφο του στην κάλπη στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, Κυριακή 26 Μαΐου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η JP Morgan αξιολογεί τα δεδομένα στην Ελλάδα και εκτιμά ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι «ατελέσφορες».

Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια κυβέρνηση της ΝΔ, είτε μόνη της είτε σε συνασπισμό με το ΚΙΝΑΛ, εκτιμά η JP Morgan για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου και όπως αναφέρει είναι πολύ πιθανό να είναι ατελέσφορες.

Επίσης, τονίζει ότι η πολιτική μετά τις εκλογές θα πρέπει να παραμείνει σε μια γραμμή συνέχειας με το πρόσφατο παρελθόν και να συνεχίσει να στηρίζει την ισχυρή ανάπτυξη.

«Στην ουσία, πιστεύουμε ότι μετά οι εκλογές της 21ης Μαΐου, δεν θα αργήσει να διαπιστωθεί αν είναι αναγκαίες οι δεύτερες εκλογές, μόλις υποχωρήσει η αρχική αβεβαιότητα. Αν αυτό συμβεί, στη νέα κυβέρνηση θα διατηρήσει κυρίαρχο ρόλο η ΝΔ και θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό συνεπής με την τρέχουσα κυβέρνηση. Παρόλο που η ΝΔ μπορεί να χρειαστεί να διαπραγματευτεί έναν συνασπισμό με το ΚΙΝΑΛ, η συμμαχία αυτή είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τους πολιτικούς στόχους, ιδίως εκείνους που σχετίζονται με φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και σημαντικά προγράμματα δημόσιων δαπανών που διευκολύνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μερίδιο του ΑΕΠ της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ενώ θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες προσαρμογές στη φορολόγηση των κεφαλαιακών κερδών, δεν αναμένουμε σημαντικές αλλαγές στη συνολική πολιτική ατζέντα», αναφέρει η αμερικανική τράπεζα.

«Κατά συνέπεια, η πρόβλεψή μας για μια ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένει αμετάβλητη. Μετά τη σημαντική πτώση κατά 8,1% σε ετήσια βάση το 2020 λόγω της πανδημίας, η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα ανακάμπτοντας κατά 8,1% το 2021 και προβλέπεται να προχωρήσει επιπλέον κατά 6,1% το 2022. Για το έτος 2023 προβλέπουμε συνεχιζόμενη εύρωστη επέκταση της τάξης του 2,5% περίπου σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, η ουσιαστική επέκταση της οικονομίας, που ενισχύεται από την άνοδο του πληθωρισμού, προκαλεί σημαντική μείωση του υπερβολικού ύψους του δημόσιου χρέους, μειούμενο κατά 23,3 ποσοστιαίες μονάδες έως το έτος 2022, ώστε να φθάσει το 171,3%», υπογραμμίζει η τράπεζα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: