Βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα 280 εκατ. από τη METRO – Τι προβλέπει το business plan

Βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα 280 εκατ. από τη METRO – Τι προβλέπει το business plan
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της METRO Αριστοτέλης Παντελιάδης.
Για τη φετινή χρονιά η εταιρεία προσβλέπει σε πωλήσεις 1,58 δισ. ευρώ και κέρδη 30 εκατ. ευρώ

Βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 280 εκατ. ευρώ την τετραετία 2023-2026 δρομολογεί η εταιρεία METRO ΑΕΒΕ, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη, που πέρυσι κατάφερε οι πωλήσεις της να σπάσουν το φράγμα του 1,5 δισ. ευρώ. Με τον επικεφαλής της κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου αισιόδοξος για την πορεία της εταιρείας του και συγκρατημένα για την πορεία του πληθωρισμού.

Όπως είπε η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί και προς το τέλος της χρονιάς θα έχουμε λογικά επίπεδα πληθωρισμού σε ανεκτά νούμερα. Πάντως η αλυσίδα του όπως είπε συνεχίζει να δέχεται ανατιμήσεις, κυρίως στα εισαγόμενα προϊόντα από τις πολυεθνικές, όμως όπως είπε οι ανατιμήσεις είναι λιγότερες από παλαιότερα και σε αριθμό και σε ένταση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παντελιάδης και στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και στην προσπάθεια που καταβάλει η εταιρεία του να καλύψει 1.147 κενές θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπει το business plan

Σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις της METRO ο κ. Παντελιάδης είπε πως το δίκτυο των My market θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια κυρίως μέσω της ανάπτυξης των My market Local, καθώς μέχρι το 2025 προβλέπεται να λειτουργήσουν συνολικά 80 καταστήματα. Στο σχεδιασμό ανάπτυξης των METRO Cash & Carry έχει προβλεφθεί 1 dark store και 3 hubs, ενώ η συνεχής άνοδος του τουρισμού στη χώρα, εκτιμάται να έχει περαιτέρω θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της αλυσίδας.

Εκτός από την επέκταση του δικτύου -εντός του έτους προβλέπεται η δημιουργία 25 νέων σημείων τα περισσότερα εκ των οποίων convenience με τη μέθοδο του franchise- 50 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη δημιουργία κέντρου διανομής στον Ασπρόπυργο.

Μέχρι στιγμής η αναζήτηση του κατάλληλου χώρου δεν έχει ευδοκιμήσει, γιατί «η μισή επιχειρηματική Ελλάδα ψάχνει ακίνητο στον Ασπρόπυργο» είπε ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει κέντρα διανομής συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ. Αναφερόμενος στην Κύπρο είπε πως οι πωλήσεις του εκεί καταστήματος αυξήθηκαν πέρυσι 57% και στο πρώτο 4μηνο 39%, και ότι η METRO προγραμματίζει τη λειτουργία νέου καταστήματος αυτή τη φορά στη Λευκωσία σε οικόπεδο 6.500 τ.μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επένδυση υπολογίζεται στα 8 εκατ. ευρώ και το κατάστημα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2024. Επενδύσεις θα γίνουν και στο δίκτυο Metro Cash & Carry -σήμερα η εταιρεία διαθέτει δίκτυο 48 καταστημάτων, 1 delivery center που τροφοδοτεί νησιά του Αιγαίου και 7 hubs- με την προσθήκη 3 hubs και ενός dark store 5.000 τ.μ. στο υπάρχον κατάστημα της Ρόδου.

Παράλληλα στοχεύοντας στην ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο στον κλάδο, πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών. Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν εγκατασταθεί 97 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 25MW, που θα εξασφαλίζουν το 30% των ενεργειακών απαιτήσεων της εταιρείας. Η επένδυση συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ, δανειοδοτείται κατά 50% από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στους Ανθρώπους της, δίνοντας αυξήσεις και πρόσθετες παροχές ύψους 8,5 εκατ. ευρώ τη διετία 2022-2023.

Οι επιδόσεις του 2022

Για τη φετινή χρονιά η εταιρεία προσβλέπει σε πωλήσεις 1,58 δισ. ευρώ και κέρδη 30 εκατ. ευρώ. Πέρυσι η METRO ΑΕΒΕ κατάφερε να αυξήσει τόσο τον κύκλο εργασιών, όσο και την κερδοφορία της το 2022, παρά τις απαιτητικές συνθήκες της αγοράς. Οι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις έφτασαν τα 1,501 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 9,5%. Τα κέρδη προ φόρων αποσβέσεων και τόκων (EBITDA) ανήλθαν σε 60,5 εκατ. ευρώ έναντι 53,4 εκατ. ευρώ το 2021 (αύξηση 13,3%) και τα κέρδη προ φόρων σε 28,4 εκατ. ευρώ από 22,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 26,8%).

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τις αυξημένες πληθωριστικές τάσεις της χρονιάς που πέρασε (το 2022 ο πληθωρισμός τροφίμων έκλεισε στο 11,4%) και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη. Μόνο για την ενέργεια, το πρόσθετο κόστος έφτασε τα 8,9 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2021, ενώ το πρόσθετο κόστος του 2021 ήταν επιπλέον 8,3 εκατ. ευρώ, παρά τις επιδοτήσεις και τις σημαντικές επενδύσεις που υλοποιούνται επί σειρά ετών από τη METRO και την καθιστούν την πιο «πράσινη» εταιρεία του κλάδου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: