Ποδόσφαιρο και εκλογές: Μπορεί ο Σούνακ να «πατήσει» στις επιδόσεις των Άγγλων στο Euro 2024;

Ποδόσφαιρο και εκλογές: Μπορεί ο Σούνακ να «πατήσει» στις επιδόσεις των Άγγλων στο Euro 2024;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ψηφοφόροι στη Βρετανία θα προσέλθουν στις κάλπες τέσσερις ή πέντε ημέρες μετά τον πρώτο νοκ-άουτ αγώνα της Αγγλίας.

Με το κατά πόσο κινδυνεύει να πετύχει αυτογκόλ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, προκηρύσσοντας εκλογές κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro) 2024 τον Ιούλιο ασχολείται το Reuters.

Το δημοσίευμα αναφέει πως Σούνακ, ο ίδιος οπαδός του ποδοσφαίρου, μπορεί να ελπίζει σε μια ώθηση για την αγωνιζόμενη εκστρατεία του αν η Αγγλία τα πάει καλά, αν και το αν υπάρχει πράγματι σχέση μεταξύ αθλητισμού και εκλογών αμφισβητείται από τους ειδικούς.

Με δεδομένη τη συνήθεια της εθνικής ομάδας να χάνει ηθικά σε μεγάλα τουρνουά, η πιθανότητα ενός ακόμη χτυπήματος στην αγγλική ψυχοσύνθεση φαίνεται εξίσου πιθανό σκηνικό για τις εκλογές.

Ωστόσο, το θετικό είναι ότι η Αγγλία, που ήταν δεύτερη πριν από τρία χρόνια, είναι ένα από τα φαβορί υπό τον προπονητή Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, με μια ομάδα γεμάτη από φορμαρισμένους επιθετικούς παίκτες, όπως ο Χάρι Κέιν, ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ, ο Φιλ Φόντεν και ο Μπουκάγιο Σάκα.

Ο Σούνακ προκήρυξε απροσδόκητα εθνικές εκλογές για τις 4 Ιουλίου, όταν το Euro στη Γερμανία θα εισέλθει στην πιο συναρπαστική του φάση.

Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες τέσσερις ή πέντε ημέρες μετά τον πρώτο νοκ-άουτ αγώνα της Αγγλίας, εφόσον η ομάδα αποφύγει τη ντροπή του αποκλεισμού στη φάση των ομίλων.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η Αγγλία να έχει τεθεί αντιμέτωπη με την οικοδέσποινα και παλιά της αντίπαλο, τη Γερμανία, σε εκείνο το παιχνίδι των 16 τελευταίων αγωνιστικών, μια προοπτική που θα γεμίσει με τρόμο πολλούς φιλάθλους.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η Αγγλία να έχει αντιμετωπίσει τη διοργανώτρια και παλιά της αντίπαλο Γερμανία σε αυτό το παιχνίδι των 16, μια προοπτική που θα γεμίσει με τρόμο πολλούς οπαδούς.

Η Σκωτία συμμετέχει επίσης στο τουρνουά, προσφέροντας ενδεχομένως ανακούφιση στο κυβερνών Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το οποίο, όπως και οι Συντηρητικοί του Σούνακ, παραπαίει στις δημοσκοπήσεις.

Οι πολιτικοί ειδήμονες έχουν προσφέρει μη αθλητικές εξηγήσεις για την απόφαση του Σούνιακ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης του άλλοτε διψήφιου πληθωρισμού της Βρετανίας κοντά στο 2% και των ενδείξεων ότι το εμβληματικό σχέδιό του να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα μπορεί να μην προχωρήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, η χρονική συγκυρία έχει προκαλέσει εντύπωση, λόγω της ασυνήθιστης επικάλυψης μιας προεκλογικής εκστρατείας με το θερινό αθλητικό ημερολόγιο.

Αυτό ξύπνησε μνήμες από μια από τις πιο οδυνηρές ήττες της Αγγλίας.

Τον Ιούνιο του 1970, την ήττα με 3-2 από τη Δυτική Γερμανία σε προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ακολούθησε τέσσερις ημέρες αργότερα μια εκλογική ήττα-σοκ για τον εν ενεργεία πρωθυπουργό Χάρολντ Γουίλσον, προκαλώντας συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο του αγώνα.

Τι δείχνει η ιστορία

Έκτοτε έχουν γραφτεί πολλά για μια πιθανή σχέση μεταξύ αθλητισμού και εκλογών.

Μια εργασία του 2010 από ακαδημαϊκούς του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου Loyola Marymount στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε ότι οι νίκες των τοπικών ομάδων αμερικανικού κολεγιακού ποδοσφαίρου απέφεραν στους πολιτικούς αξιωματούχους επιπλέον 1,61 ποσοστιαίες μονάδες υποστήριξης στις επόμενες εκλογές για τη Γερουσία, τη διακυβέρνηση και τις προεδρικές εκλογές.

Άλλοι δεν έχουν βρει σαφή σύνδεση.

Ο Στέφαν Μιούλερ και ο Λίαμ Κνάφσεϊ, στο University College Dublin και στο Trinity College Dublin, χαρτογράφησαν τα αποτελέσματα των ιρλανδικών εκλογών επί δεκαετίες με τα αποτελέσματα των αγώνων του γαελικού ποδοσφαίρου (Gaelic) και του χέρλινγκ και δεν διαπίστωσαν καμία συσχέτιση με την υποστήριξη των κατεστημένων αξιωματούχων ή των πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Κνάφσεϊ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει κάποιου είδους επιρροή στους ψηφοφόρους.

«Το αν όντως αλλάζουν την ψήφο τους, αυτός είναι μάλλον ένας υψηλότερος πήχης που πρέπει να ξεπεραστεί και σίγουρα τα αποτελέσματα εκεί είναι ασαφή», είπε.

Ενώ αυτή η συζήτηση συνεχίζεται, είναι σαφές ότι η πολιτική βαραίνει το μυαλό των οπαδών του ποδοσφαίρου.

Σε έναν αγώνα του Euro 2016, τρεις ημέρες μετά τη σοκαριστική απόφαση της Βρετανίας για το Brexit στο δημοψήφισμα, πολλοί οπαδοί της Αγγλίας συμμετείχαν σε ένα χοντροκομμένο άσμα που απευθυνόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέληγε με τις λέξεις: «Όλοι μας ψηφίσαμε έξω». Η Αγγλία ηττήθηκε 2-1 από την ουραγό Ισλανδία και αποκλείστηκε από τη διοργάνωση.

Ένας άλλος κίνδυνος για τον Σουνάκ είναι να δυσαρεστηθούν οι φίλαθλοι του αθλητισμού με τον προγραμματισμό των εκλογών σε μια εποχή που διεξάγεται όχι μόνο το Euro 2024 – από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου – αλλά και το πρωτάθλημα τένις του Γουίμπλεντον που διεξάγεται από 1 έως 14 Ιουλίου.

Η προεκλογική εκστρατεία θα συμπέσει επίσης με το Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ T20 με τη συμμετοχή της Αγγλίας και της Σκωτίας από τις 2 έως τις 29 Ιουνίου.

Κάποιοι ακαδημαϊκοί θα είναι ευχαριστημένοι, ωστόσο, καθώς θα μπορέσουν να κάνουν περισσότερες έρευνες σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ αθλητισμού και εκλογικών προτύπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com