Εκλογές στη Βρετανία: Η μάχη Στάρμερ – Σούνακ και ένα… παράδοξο σχεδόν 200 ετών!

Εκλογές στη Βρετανία: Η μάχη Στάρμερ – Σούνακ και ένα… παράδοξο σχεδόν 200 ετών!
epa10309954 Commuters walk on London Bridge in London, Britain, 17 November 2022. Britain's Chancellor of Exchequer Jeremy Hunt is due to make the Autumn Statement to set out spending cuts and raise in taxes to stabilize the British economy. EPA/TOLGA AKMEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΕ και ΗΠΑ φαίνεται πως ετοιμάζονται για ένα νέο ένοικο στο νούμερο 10 της Ντάουνιγνκ Στριτ.

Σε θέσεις μάχης έχουν μπει και επίσημα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βρετανίας από την Τετάρτη, αφού ο πρωθυπουργός και αρχηγός των Τόρις, Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για τις 4 Ιουλίου και με τα δεδομένα να δείχνουν πως η 6η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου πρόκειται να βρεθεί σε ένα παράδοξο που έχει να συμβεί από τη δεκαετία του 1830.

Οι εθνικές κάλπες στη Βρετανία θα στηθούν λίγο μετά από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου και μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, καθώς οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον φαίνεται πως ετοιμάζονται για ένα νέο ένοικο στο νούμερο 10 της Ντάουνιγνκ Στριτ.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων στη Βρετανία δείχνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών -με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ– προηγείται με 20% διαφορά από τους Τόρις του Σουνάκ. Εφόσον οι δημοσκόποι επιβεβαιωθούν  και ο Στάρμερ νικήσει στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, θα «ξορκίσει» το συντηρητικό κόμμα από την ηγεσία της χώρας μετά από 14 χρόνια.

Όπως μετέδωσε το Reuters, σε περίπτωση επικράτησης των Εργατικών η Βρετανία θα έχει τον 6ο διαφορετικό πρωθυπουργό μέσα σε 8 χρόνια, κάτι που έχει να συμβεί στην πολιτική ζωή της χώρας από την δεκαετία του 1830.

Κέντρο, κέντρο και πάλι κέντρο

Από τη στιγμή που διαδέχθηκε τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών το 2020, ο 61χρονος σήμερα Στάρμερ έχει «ξορκίσει» τις ριζοσπαστικές απόψεις από το κόμμα και έχει στρέψει τους Εργατικούς σε περισσότερο κεντρώες θέσεις.

Σύμφωνα με το Politico.eu, «οι κάποτε ριζοσπαστικές πολιτικές για τις πράσινες επενδύσεις και τη συνταγματική μεταρρύθμιση έχουν αποδυναμωθεί, ακόμη και πριν οι Εργατικοί εισέλθουν στην κυβέρνηση. Τα συνδικάτα φοβούνται ότι μια σειρά τολμηρών προτάσεων για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα αποδυναμωθούν επίσης πριν καν γίνουν νόμος».

Η επιμονή στο κέντρο διαφαίνεται και στη στήριξη που έχει εκφράσει ο Στάρμερ στο Ισραήλ, εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος είχε πει μετά από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πως το Ισραήλ είχε το δικαίωμα να παρακρατήσει το ρεύμα και το νερό στη Γάζα. Αργότερα «μάζεψε» τις εν λόγω αναφορές και έκτοτε ζήτησε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και ενόψει μια πιθανής επανεκλογής του Ντόναλτ Τραμπ στην ηγεσία της παραδοσιακής συμμάχους της Βρετανίας, ο αρχηγός των Εργατικών υποστηρίζει πως μια κυβέρνηση με τον ίδιο στην πρωθυπουργία θα συνεργαστεί με όποιον κερδίσει τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο.

Η απόφαση του Σουνακ και οι ελπίδες για την οικονομία

Η απόφαση του νυν πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές την Τετάρτη «πατάει» πάνω στις ελπίδες που έχουν οι Τόρις για μείωση της δημοσκοπικής διαφοράς με τους Εργατικούς στις 6 εβδομάδες που απομένουν έως τις κάλπες.

Ακόμα και μια ήττα με μικρή διαφορά από τον Στάρμερ θα μπορούσε να διατηρήσει ζωντανό το πολιτικό κεφάλαιο του Σούνακ και να κάνει τον ίδιο να έχει και πάλι βλέψεις για επιστροφή στην Ντάουνινγκ Στριτ στο μέλλον.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η πολιτική σκηνή της Βρετανίας χαρακτηρίζεται ως απόλυτα ρευστή μετά από το 2016 και το δημοψήφισμα του Brexit, αντίθετα από τη σχετική σταθερότητα που χαρακτήριζε τη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο Σούνακ και οι Τόρις θα δώσουν σημαντική έμφαση σε 2 θέματα στην προεκλογική εκστρατεία, στην οικονομία και το μεταναστευτικό.

Μετά από τη χειρότερη κρίση του βιοτικού επιπέδου που έζησαν οι Βρετανοί εδώ και δεκαετίες λόγω της ακρίβειας και του υψηλού κόστους, το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει πως η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωριστή σημασία ενόψει της 4ης Ιουλίου αποκτά η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και το εάν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της εντός του Ιουνίου. Ακόμα και σε περίπτωση διατήρησης της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα, ενδεχόμενες ενδείξεις από την BoE για το ότι η μείωση των επιτοκίων βρίσκεται προ των πυλών, μπορούν να αξιοποιηθούν από τον Σούνακ για να «πουλήσει» το πως οι πολιτικές για τον περιορισμό της ακρίβειας αποδίδουν.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα στο οποίο «πατά» από τώρα το κόμμα του Σούνακ είναι το μεταναστευτικό, με τον νόμο των Τόρις για τους μετανάστες από τη Ρουάντα να ξεχωρίζει. Υπενθυμίζεται πως πρόσφυγες και μετανάστες, από όπου κι αν κατάγονται, θα απελαύνονται στη Ρουάντα αν έχουν εισέλθει παράνομα στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως με πλεούμενα, διασχίζοντας τη Μάγχη.

Ο ίδιος ο Σούνακ είπε πως οι πρώτες πτήσεις που στέλνουν παράνομους μετανάστες στη Ρουάντα δεν θα ξεκινήσουν πριν από τις εκλογές.

Ώθηση στους Τόρις για την 4η Ιουλίου αναμένεται να δώσει η απόφαση του Νάιτζελ Φάρατζ (πρώην επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit) να μην κατέλθει με το κόμμα του Reform στις εκλογές, σε μια κίνηση που αναμένεται να «σπρώξει» ψήφους δεξιότερα από τους Τόρις προς τον Σούνακ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: