ΠΟΕ: Επίσημο «ναι» στις ΗΠΑ για δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα – Εξαιρέθηκε το ελληνικό ελαιόλαδο

ΠΟΕ: Επίσημο «ναι» στις ΗΠΑ για δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα – Εξαιρέθηκε το ελληνικό ελαιόλαδο
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν και το τελευταίο διαδικαστικό εμπόδιο προκειμένου να επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως αντίποινα για τις παράνομες επιδοτήσεις στην Airbus - Την «γλίτωσαν» το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές ελιές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έδωσε επισήμως το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ σήμερα για να επιβάλουν δασμούς σε εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων ύψους έως 7,5 δισ. δολαρίων, μετά την σχετική απόφαση που έλαβε η διαιτησία αναφορικά με τις επιδοτήσεις της αεροναυπηγικής εταιρείας Airbus.

Όπως αναφέρει το Reuters, το αρμόδιο όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, που απαρτίζεται από εκπροσώπους των 164 μελών του Οργανισμού, έδωσε το «πράσινο φως» στην Ουάσινγκτον να λάβει αντίμετρα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών παραγωγής των Airbus, δηλαδή τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Πρόκειται για μια τυπικότητα, αφού η διαιτησία του ΠΟΕ είχε ήδη δώσει αυτόν τον μήνα το δικαίωμα στις ΗΠΑ για αντίποινα αναφορικά με τις παράνομες επιδοτήσεις. Μάλιστα, η συνεδρίαση διήρκεσε λιγότερο από 20 λεπτά.

Ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Dennis Shea, είπε στη συνεδρίαση  πως η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να προτιμά να διαπραγματευτεί μια λύση, όμως «αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν η ΕΕ πραγματικά βάλει τέλος στα προνόμια της Airbus από τις τρέχουσες επιδοτήσεις και διασφαλίσει πως δεν μπορούν να επανέλθουν οι επιδοτήσεις της Airbus με άλλο όνομα ή στο πλαίσιο ενός άλλου μηχανισμού».

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πως έχει «σοβαρές ανησυχίες» και πως τα δασμολογικά μέτρα της ΕΕ είναι μυωπικά.

Υπενθυμίζεται πως ο ΠΟΕ έκρινε ότι τόσο η Airbus όσο και η αμερικανική ανταγωνίστριά της η Boeing έλαβαν παράνομα επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η απόφαση για την Boeing αναμένεται στις αρχές του 2020.

Οι ΗΠΑ έχουν πει πως θα επιβάλουν δασμούς 10% στα αεροσκάφη της Airbus και 25% σε μια σειρά προϊόντων, μεταξύ των οποίων τα γαλλικά κρασιά, τα σκοτσέζικα ουίσκι και τα τυριά από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο

«Χρυσή ευκαιρία» θεωρείται από πολλούς η εξαίρεση του ελληνικού ελαιόλαδου, μαζί με τις βρώσιμες ελιές, από τους δασμούς που δρομολογεί να επιβάλει στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων στην αμερικανική αγορά η κυβέρνηση Τραμπ. Ωστόσο, η εξαίρεση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί πανάκεια που θα οδηγήσει στην εκτόξευση των ελληνικών εξαγωγών ελαιόλαδου στις ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, η εξαίρεση αυτή αποτελεί μια καλή αφορμή ώστε να υπάρξει στοχευμένος σχεδιασμός, προκειμένου το ελληνικό ελαιόλαδο να καταφέρει αρχικά να γίνει γνωστό στους Αμερικανούς καταναλωτές και κατ’ επέκταση να διεκδικήσει μια πιο ισχυρή θέση στα αμερικανικά ράφια.

Στο ενδεχόμενο, όμως, να ισχύσουν ως έχουν οι δασμοί της λίστας Τραμπ, τότε σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο το ισχυρότερο πλήγμα το δέχεται η Ισπανία, που εμπίπτει στα όσα προβλέπει το νέο καθεστώς, ήτοι στην επιβάρυνση 25%. Οι νέοι δασμοί αφορούν στην πράξη τούς περίπου 75.000 τόνους που διαθέτει η Ισπανία στις ΗΠΑ, tonnage που αποτελεί το 25% των συνολικών εισαγωγών ελαιόλαδου στην αμερικανική αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ, Naftemporiki