Ποια business trends, κίνδυνοι και πρόσωπα θα κυριαρχήσουν το 2023

Ποια business trends, κίνδυνοι και πρόσωπα θα κυριαρχήσουν το 2023
Σε αναδιάταξη τα trends σε οικονομία και αγορές…

Πέρυσι τέτοια εποχή ο επιχειρηματικός κόσμος, όσο και οι απλοί πολίτες, διερωτώντο αν η πανδημία της Covid 19 θα λάμβανε ποτέ τέλος. Στη συνέχεια, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, προκαλώντας μεγάλη αναταραχή σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο…

Το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και, γενικότερα, οι αγορές εμπορευμάτων εκτοξεύθηκαν στον ουρανό, επιβαρύνοντας εταιρείες και νοικοκυριά. Αναπόφευκτα, ορισμένες βιομηχανίες επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την εν λόγω οικονομική αναδιάταξη: Και αυτή ακριβώς η επίπτωση είναι που ζητείται να διακριβωθεί το επόμενο έτος στον εταιρικό κόσμο, και ειδικότερα σε τομείς όπως η ενέργεια, τα private equities και η τεχνολογία.

Το «Energy Trend to watch» για το 2023 θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια νέα εποχή στην ενέργεια: την αρχή μιας κατακερματισμένης παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η ενέργεια, ιδιαίτερα το πετρέλαιο, ρέει γενικά ελεύθερα σε όλο τον κόσμο, ανάλογα με τον εκάστοτε πλειοδότη. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές έχουν ανατρέψει την καθεστηκυία τάξη, μοιράζοντας τον κόσμο, για άλλη μια φορά, μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι ρωσικές εξαγωγές που έρεαν στην Ευρώπη τώρα θα κατευθυνθούν προς την Ινδία και την Κίνα. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ θα ρέουν προς την Ευρώπη και οι αποστολές από τη Μέση Ανατολή ενδέχεται να καλύψουν τα κενά και προς τις δύο κατευθύνσεις. Από τον τρόπο λειτουργίας αυτού του νέου συστήματος θα καθοριστούν οι τιμές τους επόμενους 12 μήνες και ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη κινούνται προς την εκπλήρωση των στόχων για το κλίμα και την αναφορά εκπομπών. Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ πρότεινε τον περασμένο Μάρτιο συγκεκριμένα μέτρα που θα ανάγκαζαν τις εταιρείες να δημοσιοποιούν δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα στις ετήσιες εκθέσεις τους. 

Σύμφωνα με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι «υπερβολικές» εκπομπές μεθανίου στις ΗΠΑ από το 2024 και εξής θα τιμωρούνται. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, η προσφυγή της Shell κατά μιας απόφασης ορόσημο σχετικά με τους στόχους μείωσης των εκπομπών της βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Φέτος είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες αντιδικίες και μεγαλύτερη πίεση για ρύθμιση, με άμεσες συνέπειες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εταιρείες ενέργειας. 

Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στον Wael Sawan που αναμένεται να πάρει τα ηνία στη Shell, τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ευρώπης αυτόν τον μήνα, αντικαθιστώντας τον Ben van Beurden, ο οποίος «έγραψε» εννέα χρόνια ως διευθύνων σύμβουλος. Ο Sawan, ένας ισόβιος υπάλληλος της Shell, κληρονομεί μια εταιρεία με κέρδη ρεκόρ, αλλά εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με μεγάλα ερωτήματα για το μέλλον της. Επισήμως, του έχει δοθεί η εντολή να εφαρμόσει τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης που ανέπτυξε ο van Beurden. 

Ωστόσο, ακόμη και μια μικρή αλλαγή στην προσέγγιση ή τον τόνο της εταιρείας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα, δεδομένου του μεγέθους και της επιρροής της Shell. Ο Sawan πρέπει να αποφασίσει κυρίως εάν θα κατευθύνει περισσότερα από τα τεράστια κέρδη της εταιρείας που προέρχονται από υδρογονάνθρακες στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την παραγωγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα ή εάν η τρέχουσα κρίση δικαιολογεί τη διατήρηση των επιπέδων παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη; Θα αυξήσει επιθετικά τις περικοπές στην παραγωγή και κατανάλωση ορυκτών καυσίμων προκειμένου η θέρμανση του πλανήτη να διατηρηθεί κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου; Σημειώνεται πως η περσινή ενεργειακή κρίση αναζωογόνησε τους φόβους για την ενεργειακή ασφάλεια, παρέχοντας μια ευκαιρία σε βιομηχανικούς ομίλους να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της συνέχισης των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια της μετάβασης.

Το «Technology Trend to watch» είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Αναμφίβολα, έχει κάνει ένα άλμα με «δημιουργικά» συστήματα που γράφουν ή δημιουργούν εικόνες που μοιάζουν να προέρχονται από άνθρωπο. Με πολλά κεφάλαια να πλημμυρίζουν στον κλάδο, λαμβάνει χώρα μεγάλη προσπάθεια για να μετατραπούν αυτά τα συστήματα μια νέα υπολογιστική πλατφόρμα μαζικής αγοράς. Το ChatGPT, το σύστημα συνομιλίας που κυκλοφόρησε το OpenAI στα τέλη του 2022, έδειξε πώς αυτή η νέα μορφή τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται με υπολογιστές. 

Το επόμενο έτος είναι πιθανό να φέρει εξελίξεις σε πολλά μέτωπα, καθώς οι δυνατότητες των συστημάτων επεκτείνονται σε τομείς όπως η παραγωγή βίντεο και ήχου. 

Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στον Elon Musk… για άλλη μία φορά. Ακόμα κι αν τηρήσει την υπόσχεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter, η προσωπική του ιδιοκτησία και η σχεδόν σταθερή παρουσία του εγγυώνται ότι οι γελοιότητες του στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης θα τον κρατήσουν στα πρωτοσέλιδα. Ωστόσο, μεγάλη σημασία για τον κόσμο της τεχνολογίας έχει να επιστρέψει σε αυτό που κάνει καλύτερα, συμβάλλοντας στη μετατροπή των ηλεκτρικών οχημάτων και των διαστημικών πυραύλων σε σημαντικές νέες βιομηχανίες. Ο γιγαντιαίος πύραυλος Starship του θα μπορούσε σύντομα να πραγματοποιήσει την πρώτη του εκτόξευση, εγκαινιάζοντας μια εποχή πολύ χαμηλότερου κόστους για πτήσεις στο Διάστημα. 

Επίσης, μετά από διολίσθηση 63% στην τιμή της μετοχής της Tesla από τα ιστορικά υψηλά της, οι μέτοχοι ελπίζουν ότι ο Musk έχει στόχο το 2023 να εδραιώσει το προβάδισμά του στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των EV.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος: Μια σοβαρή αλλαγή στο χρηματοπιστωτικό κλίμα το 2022 έχει ήδη πλήξει σκληρά την τεχνολογία. Αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί εάν η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση το 2023, μετατρέποντας μια απότομη προσαρμογή αποτίμησης σε μια ευρεία καταστροφή στον κλάδο. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας παλεύουν ήδη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της έκρηξης, απολύοντας εργαζομένους και περικόπτοντας τις επενδύσεις.

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη; Εάν μια από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αποφασίσει να αποκόψει οικειοθελώς σημαντικό μέρος της επιχείρησής της, χωρίς να περιμένει τις ρυθμιστικές αρχές. Η τεράστια κλίμακα εργασιών των μεγαλύτερων τεχνολογικών κολοσσών έχει καταστήσει όλο και πιο δύσκολη τη διαχείρισή τους.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Private Capital Trend to watch»:  Kολοσσοί του private equity όπως η Blackstone, η CVC και η KKR θεωρούνται «κεφάλαιο υπομονής». Τα κεφάλαιά τους μπορεί να διαρκέσουν δώδεκα χρόνια ή περισσότερο, δίνοντας την πολυτέλεια αναμονής σε ό,τι αφορά αλλαγές που προκαλούνται από απροσδόκητα γεγονότα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όμως, ο χρόνος γίνεται πλέον εχθρός τους. Η άνοδος των επιτοκίων έχει σχεδόν διπλασιάσει το κόστος μόχλευσης για πολλές εταιρείες χαρτοφυλακίου. Οι παγωμένες κεφαλαιαγορές, εν τω μεταξύ, έχουν δυσκολέψει την πώληση επιχειρήσεων και τις κεφαλαιακές αποδόσεις, δημιουργώντας έλλειψη ρευστότητας στους επενδυτές και μειώνοντας τα μεγέθη των νέων κεφαλαίων. 

Ο μεγαλύτερος ρυθμιστικός κίνδυνος: Ο Jonathan Kanter, ο επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής μονάδας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ηγείται μιας μεταρρύθμισης που δίνει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα ιδιωτικά κεφάλαια. Ο Kanter ανησυχεί για το μέγεθος και την επιρροή του κλάδου. Ήδη, η σκληρότερη προσέγγισή του έχει αναγκάσει τους dealmakers να επανεξετάσουν πολλές συγχωνεύσεις και ανάγκασε ορισμένα στελέχη να παραιτηθούν από τις αλληλοκαλυπτόμενες εταιρικές θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.

Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στον Orlando Bravo: ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Thoma Bravo, έχει ξεχωρίσει για την ικανότητά του να αντλεί κεφάλαια και να τα επενδύει γρήγορα. Σε περίπου δύο χρόνια, η εταιρεία του έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ συμφώνησε να κάνει ιδιωτικές περισσότερες από δώδεκα δημόσιες εταιρείες λογισμικού. ε πρόσφατες συμφωνίες, η Thoma Bravo χρησιμοποίησε έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια για να προβεί σε εξαγορές, βασιζόμενη σε ασυνήθιστα μεγάλες άμεσες επενδύσεις από επενδυτές με μεγάλη τσέπη. Το αν αυτές οι συμφωνίες αποφέρουν επαρκείς αποδόσεις μένει να φανεί.

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη; Ένα κλασικό playbook στα private equities είναι η αύξηση του μεγέθους και της γεωγραφικής εμβέλειας των επενδύσεων, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας. Η ίδια στρατηγική μπορεί να ισχύει για τις ίδιες τις ομάδες εξαγοράς καθώς συγχωνεύονται με μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η BlackRock.  

To «Cryptocurrency Trend to watch»: Μετά από μια μεγάλη κατάρρευση της αγοράς το καλοκαίρι, που στιγματίστηκε από περικοπές θέσεων εργασίας, αφερεγγυότητες και την κατάρρευση των τιμών σε toke όπως το bitcoin και το  Ether, η βιομηχανία κλονίστηκε ξανά τον Νοέμβριο από τη χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου FTX. Η κατάρρευσή του έχει υπονομεύσει ένα από τα ιερά δόγματα του κλάδου: ότι η αποκέντρωση είναι το θεμελιώδες χαρακτηριστικό και η δύναμή του. Ο πάροχος δεδομένων CryptoCompare διαπίστωσε ότι το Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο, κατέχει περισσότερο από 60% σε ό,τι αφορά το ποσοστό των spot αγορών κρυπτονομισμάτων και παραγώγων. Η βιομηχανία έχασε μια σειρά από κάποτε εξέχουσες επιχειρήσεις πέρυσι και το ζήτημα της αποκέντρωσης είναι πιθανό να ανακύψει ξανά το 2023.

Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στον Sam Bankman-Fried, του οποίου η πτώση πως το οικοσύστημα πάσχει και αναζητά έναν μεσσία… Η Cathie Wood της Ark Investment Management έχει χάσει σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία από τα διαπραγματεύσιμα κεφάλαιά της από το 2021, αλλά ως ειλικρινής ευαγγελιστής του bitcoin μπορεί να γίνει σημαιοφόρος του κλάδου το 2023. Ανεπηρέαστη από την κατάρρευση του FTX του Bankman-Fried τον Νοέμβριο, η Wood έχει προβλέψει πως το bitcoin θα φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030 – αν και έχει απολέσει το 60% της αξίας του από τον Ιανουάριο του 2022. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος: Στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX, τα ανταλλακτήρια ελέγχονται από καταναλωτές και ρυθμιστικές αρχές που «ρωτούν» αν είναι οικονομικά σταθερά. Ορισμένα ανταλλακτήρια έχουν δεσμευτεί από τότε να εκδίδουν αποδείξεις αποθεματικών. 

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη; Πριν γίνει πρόεδρος της SEC, ο Gary Gensler ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων χάρη στη διδασκαλία ενός μαθήματος για την τεχνολογία blockchain στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Έκτοτε, λόγω της σκληρής του στάσης έχασε την υποστήριξη από πολλούς υποστηρικτές του κλάδου. Θα ήταν τεράστια έκπληξη αν μάθαιναν να τον αγαπούν ξανά.