Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για να κοιμάστε, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για να κοιμάστε, σύμφωνα με τους ειδικούς
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη θερμοκρασία για ύπνο είναι μεταξύ 20 και 22 βαθμών.

Ο κύκλος του ύπνου μας ρυθμίζεται από τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας, ο οποίος λαμβάνει τις ενδείξεις του από διάφορους παράγοντες, όπως η έκθεση στο φως, η άσκηση και η θερμοκρασία. Ενώ η θερμοκρασία του σώματός μας είναι γενικά γύρω στους 36,5 βαθμούς, μπορεί να πέσει κατά περίπου ένα βαθμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με έρευνα. Αυτή η πτώση της θερμοκρασίας συμπίπτει επίσης με την απελευθέρωση μελατονίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τον ύπνο.

«Η θερμοαντίληψη είναι μια αισθητηριακή διαδικασία κατά την οποία το σώμα είναι σε θέση να ανιχνεύσει τη θερμότητα τόσο στο σώμα όσο και στο περιβάλλον του. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το δέρμα βιώνει μια αυξημένη ροή αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση θέρμανσης», εξηγεί ο Δρ. Νίλονγκ Βίας, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Sleepless in NOLA, μιας υπηρεσίας συμβούλων ύπνου και εμπειρογνώμονας ιατρικών αξιολογήσεων στο SleepFoundation.org.

«Φυσιολογικά, η αυξημένη ροή αίματος στο δέρμα απέτρεπε την απώλεια θερμότητας και πιθανή υποθερμία όταν οι άνθρωποι ζούσαν στην ύπαιθρο χωρίς προστασία. Ωστόσο, τώρα που δεν κοιμόμαστε στην ύπαιθρο και έχουμε κλινοσκεπάσματα και ζεστά ρούχα, η θέρμανση του δέρματος κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι περιττή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν η κρεβατοκάμαρά μας είναι πολύ ζεστή, αυτό μπορεί να εμποδίσει το σώμα μας από τη θερμορύθμιση και μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι και ανήσυχοι – μειώνοντας έτσι τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες ύπνου για ενήλικες κάτω των 65 ετών.

Εάν είστε επιφυλακτικοί σχετικά με τη λειτουργία του κλιματιστικού όλη τη νύχτα, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του δωματίου σας:

  • Κλείστε τα στόρια κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσετε το δωμάτιό σας δροσερό
  • Ανοίξτε τα παράθυρα για να αυξήσετε τον αερισμό
  • Φορέστε ελαφριά ρούχα στο κρεβάτι
  • Επενδύστε σε στρώμα ψύξης, κλινοσκεπάσματα και μαξιλάρια
  • Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα για να μειώσετε την υγρασία στον αέρα
  • Οι υγιεινές συνήθειες του ύπνου, όπως η κανονική ώρα ύπνου και η αποφυγή της καφεΐνης, της άσκησης και του αλκοόλ πριν τον ύπνο, μπορούν επίσης να προάγουν τη βέλτιστη ξεκούραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: