Ποια είναι τα «θαυματουργά» φάρμακα αδυνατίσματος που απειλούν τις μετοχές της Pepsi Co.

Ποια είναι τα «θαυματουργά» φάρμακα αδυνατίσματος που απειλούν τις μετοχές της Pepsi Co.
This recent archive picture, taken 17 August 2023 and distributed Tuesday 26 September 2023, shows a package with Ozempic medicine at a hospital in Bonheiden. The Belgian federal medicines agency (FAMHP-FAGG-AFMPS) recommends that doctors and pharmacies reserve the drug Ozempic as a priority for diabetics. There is limited availability of Ozempic due to an acute increase in demand. The drug is also popular as a slimming agent and is often prescribed off label for this purpose. The Step Young research program is running in the university hospitals of Brussels, Leuven and Antwerp. The Danish pharmaceutical giant Novo Nordisk wants to determine whether injections with 2.4 milligrams of semaglutide, the active substance of the weight loss drug Ozempic, are safe and effective for losing weight in obese 6 to 12-year-old children. BELGA PHOTO DIRK WAEM (Photo by DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP) Photo: AFP
Τα φάρμακα που βοηθούν στην απώλεια βάρους, όπως το Ozempic, είναι τόσο πολλά υποσχόμενα, που μια μεγάλη τράπεζα λέει στους επενδυτές να σορτάρουν τις μετοχές των εταιρειών πρόχειρου φαγητού.

Του Christiaan Hetzner

Τα «θαυματουργά» φάρμακα Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk δεν χρειάστηκαν πολύ για να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους – άλλωστε, προσφέρουν έναν ασφαλή δρόμο για την απώλεια βάρους, ενώ μειώνουν ορισμένους κινδύνους για την υγεία.

Τώρα, η μεγάλη βρετανική τράπεζα Barclays προβλέπει ότι ο αντίκτυπος τέτοιων φαρμάκων θα είναι τόσο σημαντικός που συνιστά στους επενδυτές να σορτάρουν μετοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο της βιομηχανίας φαρμάκων για την απώλεια βάρους – συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών πρόχειρου φαγητού και τσιγάρων.

Σε έκθεσή της την Τρίτη, η τράπεζα υπογράμμισε ότι η δημοτικότητα αυτών των φαρμάκων θα μπορούσε να πλήξει τη ζήτηση για εταιρείες όπως η Pepsi Co., η οποία παράγει τα προϊόντα Pepsi, Cheetos και Doritos.

«Οι επιπτώσεις των GLP-1 δυνητικά φέρνουν την αναστάτωση σε μια σειρά από κλάδους», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα φάρμακα GLP-1, όπως το Ozempic, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, και το Wegovy, που χρησιμοποιείται ως θεραπεία της παχυσαρκίας, μιμούνται μια ορμόνη που παράγεται στο έντερο μετά τα γεύματα, η οποία βοηθά στον περιορισμό της όρεξης, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας πιθανός αρνητικός αντίκτυπος τέτοιων φαρμάκων στα καταναλωτικά brands έχει ήδη αρχίσει να αντανακλάται στις τιμές των μετοχών. Για παράδειγμα, ένας δείκτης συσκευασμένων τροφίμων έχει υποχωρήσει κατά περίπου 14% μέχρι στιγμής το 2023 έναντι αύξησης 20% του δείκτη S&P 500 για την ίδια περίοδο, ανέφερε το Bloomberg.

Η Barclays δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο, ενώ η Novo Nordisk αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η αγορά των δύο φαρμάκων της Novo που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους προβλέπεται να εκτοξευθεί στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035, σύμφωνα με την BMO Capital Markets. Και καθώς τα φάρμακα αυτά έχουν ήδη αφήσει υποσχέσεις για το τι μπορούν να επιτύχουν και έχουν υποστηριχθεί ανεπίσημα από ανθρώπους όπως ο Elon Musk, η Wall Street προσπαθεί να εκτιμήσει πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει ο αντίκτυπός τους.

Η επενδυτική τράπεζα Jefferies δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εάν οι καταναλωτές υιοθετήσουν πιο υγιεινή διατροφή για να συμπληρώσουν τη χρήση φαρμάκων όπως το Ozempic, αυτό θα μπορούσε να πλήξει τα εστιατόρια καθώς και άλλους παίκτες στον τομέα των τροφίμων και ποτών. Και λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων, η φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να ωθήσει τους πελάτες να συγκρατήσουν τις δαπάνες για αγαθά όπως τα έπιπλα.

Υπάρχουν νικητές;

Παρόλο που τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να βλάψουν τις επιχειρήσεις σε ορισμένους τομείς, δεν λείπουν και οι νικητές.

Η Barclays αναμένει ότι παίκτες όπως η αμερικανική αλυσίδα φαρμακείων CVS Health θα είναι μεταξύ των ωφελημένων της ταχέως αναπτυσσόμενης βιομηχανίας φαρμάκων απώλειας βάρους, καθώς περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν συνταγές για τέτοια φάρμακα.

Οι τράπεζες αναμένουν επίσης ότι θα υπάρξουν εταιρείες που θα κερδίσουν έμμεσα από αυτή την τάση.

Για παράδειγμα, η Jefferies ανέφερε ότι η United Airlines, ένας κορυφαίος αμερικανικός αερομεταφορέας, θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 80 εκατ. δολάρια ετησίως εάν το βάρος των επιβατών μειωνόταν κατά 10 κιλά, στο πλαίσιο μελέτης που αξιολογεί τις ευρύτερες επιπτώσεις της δημοτικότητας των φαρμάκων απώλειας βάρους.

«Το βάρος είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την αποδοτικότητα των καυσίμων… Το μεγαλύτερο έξοδο των αεροπορικών εταιρειών είναι τα καύσιμα, το οποίο έχει επιδεινωθεί καθώς οι τιμές των καυσίμων των αεροσκαφών έχουν ανακάμψει», έγραψαν οι αναλυτές της Jefferies, σύμφωνα με το Insider.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοδος της Novo Nordisk

Βοηθούμενη από τη στρατοσφαιρική άνοδο των φαρμάκων για την απώλεια βάρους και τον διαβήτη, η Novo έγινε για λίγο η πολυτιμότερη εταιρεία της Ευρώπης τον περασμένο μήνα, εκθρονίζοντας τη μάρκα πολυτελείας LVMH. Τότε ήταν επίσης που η εταιρεία έκανε το ντεμπούτο της στο Ηνωμένο Βασίλειο, την πέμπτη αγορά της παγκοσμίως, όπου το Wegovy χαιρετίστηκε ως “game-changer” από τον πρωθυπουργό Rishi Sunak.

Η δανέζικη εταιρεία, η οποία υπάρχει εδώ και περίπου 100 χρόνια, γνώρισε μια αλματώδη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το Ozempic το 2017, ενώ το Wegovy εγκρίθηκε το 2021, καθιστώντας το το πρώτο φάρμακο απώλειας βάρους που εγκρίνεται από τον οργανισμό εδώ και οκτώ χρόνια.

Καθώς η εταιρεία άρχισε να επεκτείνεται πέρα από τις ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν βασική αγορά, η αγοραία αξία της Novo ξεπέρασε το μέγεθος της οικονομίας της Δανίας το 2022. Το τεράστιο μέγεθος της επιχείρησης της εταιρείας έχει διασφαλίσει τη Δανία ακόμη και από μια ύφεση.

Η ζήτηση για τα blockbuster φάρμακα της Novo ξεπέρασε γρήγορα την προσφορά. Στη Βρετανία, η κυκλοφορία του Wegovy έγινε με «περιορισμένο και ελεγχόμενο τρόπο» αναμένοντας έναν κατακλυσμό πελατών. Όλος ο θόρυβος γύρω από αυτά τα φάρμακα έχει οδηγήσει σε μια πληθώρα πλαστών φαρμάκων που διακινούνται σε απελπισμένους καταναλωτές ως μη εγκεκριμένες εκδόσεις της σεμαγλουτίδης, του δραστικού συστατικού του Wegovy και του Ozempic.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com