Το παγκόσμιο εμπόριο λειτουργεί ακόμη με σωρούς από χαρτιά – Το σοκ που θα προκαλέσει νέος βρετανικός νόμος

Το παγκόσμιο εμπόριο λειτουργεί ακόμη με σωρούς από χαρτιά – Το σοκ που θα προκαλέσει νέος βρετανικός νόμος
Photo: pixabay.com
Η... μάστιγα της γραφειοκρατίας και οι προσπάθειες μείωσής της.

Το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθεί να εξαρτάται από 4 δισεκατομμύρια έντυπα έγγραφα ημερησίως. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να το αλλάξει αυτό

Ο Νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Ηλεκτρονικά Εμπορικά Έγγραφα του 2023 τέθηκε σε ισχύ στις 20 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να προκαλέσει σοκ στο διεθνές εμπορικό σύστημα. Με μια πρώτη ματιά, το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να είναι τίποτα το ιδιαίτερο: Καθιστά νόμιμη τη διεξαγωγή εμπορικών συναλλαγών με τη χρήση ψηφιακών εγγράφων στη θέση των έντυπων εγγράφων. Ωστόσο, είναι σημαντικό, καθώς καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη μεγάλη οικονομία που ξεπερνά ένα εμπόδιο που επί μακρόν καθιστούσε το διεθνές εμπόριο μια άσκοπη κωλυσιεργία. Και το πετυχαίνει αυτό πριν από τις ΗΠΑ, όπου, ελλείψει ομοσπονδιακής νομοθεσίας, η επιλογή να γίνει το εμπόριο χωρίς χαρτί επαφίεται επί του παρόντος στις επιμέρους πολιτείες.

Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εδώ και καιρό ηλεκτρονικά έγγραφα – αλλά το διεθνές εμπόριο έχει μείνει πίσω. Οι εμπορικοί νόμοι απαιτούν να λειτουργεί κάποιος ως «κάτοχος» ή να έχει στην κατοχή του βασικά έντυπα όπως τιμολόγια, τραπεζικές συναλλαγματικές και φορτωτικές. Πολλοί από αυτούς τους νόμους πηγαίνουν πίσω αιώνες και δεν αναγνωρίζουν την κατοχή ψηφιακών εγγράφων. Χωρίς άλλη επιλογή, το διεθνές εμπόριο λειτουργεί με χαρτιά – σωρούς και σωρούς από αυτά. Όταν για την εξαγωγή ενός τηγανιού απαιτείται ένα τετρασέλιδο έντυπο τελωνείου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι 4 δισεκατομμύρια έγγραφα διακινούνται μέσω του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος σε μία οποιαδήποτε ημέρα.

Συνεπώς, είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τα πιθανά οφέλη της ψηφιακής μετάβασης του εμπορίου – και οι εμπειρογνώμονες έχουν εκθειάσει τη νέα νομοθεσία. Το Κέντρο για το Ψηφιακό Εμπόριο και την Καινοτομία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προβλέψει μείωση του κόστους συναλλαγών κατά 75% για τις βρετανικές επιχειρήσεις, με διεκπεραίωση των συναλλαγών στο ένα τέταρτο του χρόνου. Και επειδή το αγγλικό δίκαιο χρησιμοποιείται στο διεθνές εμπόριο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο δίκαιο, το νέο νομοθέτημα τροφοδοτεί την παγκόσμια ώθηση προς το εμπόριο χωρίς χαρτί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεαλιστικά όμως, χωρίς πρόσθετα βήματα, η νομοθετική προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα εξαλείψει την πρόσθετη γραφειοκρατία που δημιούργησε το Brexit στους Βρετανούς εξαγωγείς. Επιπλέον, οι περισσότερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο είναι είτε απροετοίμαστες είτε σε κακή θέση για να επωφεληθούν από αυτό το νέο ψηφιακό υπόδειγμα εμπορίου.

Σκεφτείτε αυτό που θα έπρεπε να είναι μια απλή διαδικασία εντοπισμού αγοραστών και πωλητών. Προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ενέγγυες πιστώσεις που χρηματοδοτούν το 80-90% του διεθνούς εμπορίου, οι τράπεζες πρέπει να επαληθεύσουν την ταυτότητα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε μια συναλλαγή. Το σύστημα Legal Entity Identifier (LEI) είναι ένα παγκόσμιο πρότυπο που δημιουργήθηκε το 2014 για να απλοποιήσει τη διαδικασία. Δίνει στις επιχειρήσεις τον δικό τους μοναδικό αλφαριθμητικό κωδικό, επιτρέποντας στις τράπεζες να επαληθεύουν αυτόματα τους αγοραστές και τους πωλητές.

Το πρόβλημα είναι ότι μόνο το 4% των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιεί το LEI. Στις ΗΠΑ, μόνο 277.391 επιχειρήσεις είναι εγγεγραμμένες, σε σύνολο εκατομμυρίων. Έτσι, αν και ο νέος νόμος επιτρέπει την ύπαρξη και την ψηφιακή ανταλλαγή εντύπων ταυτοποίησης, έως ότου περισσότερες επιχειρήσεις επιλέξουν να ενταχθούν στο σύστημα, οι περισσότερες συναλλαγές θα εξακολουθούν να απαιτούν από τους τραπεζίτες να αναζητούν χειροκίνητα τις βάσεις δεδομένων για τις επιχειρήσεις με βάση το όνομά τους – μια κουραστική, χρονοβόρα εργασία που περιορίζει την αποτελεσματικότητα και την εξοικονόμηση που μπορεί να προσφέρει η ψηφιοποίηση.

Είναι σπάνιο ένας μόνο νόμος να μετασχηματίζει ένα σύστημα τόσο σαρωτικό και ζωτικής σημασίας όσο το διεθνές εμπόριο. Τα νομικά πλαίσια που επιτρέπουν την ψηφιοποίηση του εμπορίου υπόσχονται να κάνουν ακριβώς αυτό. Με κάποιες επιπλέον πρωτοβουλίες, οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες και οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ευημερήσουν και να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή παγκόσμιου εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com