Ποικιλομορφία στα διοικητικά συμβούλια: Από τη θεωρία στην πράξη

Ποικιλομορφία στα διοικητικά συμβούλια: Από τη θεωρία στην πράξη
pexels
Παρά τον έντονο διάλογο γύρω από τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων, η αλλαγή παραμένει μια αργή διαδικασία.

Οι επιχειρήσεις έχουν αποφασίσει να βελτιώσουν την ποικιλομορφία των διοικητικών συμβουλίων τους, αλλά στην πράξη η εξέλιξη είναι αργή. Το 2021, το 30% των διευθυντών διοικητικών συμβουλίων ήταν γυναίκες και το 21% προέρχονταν από υποεκπροσωπούμενες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες. Σήμερα, οι αριθμοί αυτοί για τον δείκτη S&P 500 είναι 32% και 22%, αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των διοικητικών συμβουλίων (76%) δεν περιλαμβάνουν μια έγχρωμη γυναίκα. Με δεδομένο τον αργό ρυθμό των αλλαγών, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, τα στελέχη και οι επενδυτές αναρωτιούνται: παραμένει η ποικιλομορφία μια κορυφαία προτεραιότητα;

Το να είναι κανείς προσηλωμένος στην ποικιλομορφία είναι το σωστό και είναι επίσης σημαντικό για την καινοτομία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Έρευνα της Accenture διαπίστωσε ότι οι πιο ποικιλόμορφοι χώροι εργασίας έχουν νοοτροπία καινοτομίας 11 φορές μεγαλύτερη από τις λιγότερο ποικιλόμορφες εταιρείες. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι εταιρείες με τουλάχιστον μία γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο 16% περισσότερη χρηματοδότηση σε σχέση με τις εταιρείες χωρίς γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο.

Σε μια πρόσφατη έρευνα γνώμης των CEO, το 31% δήλωσε ότι θέλει να αυξήσει την ποικιλομορφία του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας του. Οι ηγέτες θέλουν να δουν αλλαγές, όπως και τα ενδιαφερόμενα μέρη της εταιρείας. Όταν το διοικητικό συμβούλιο αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην καθοδήγηση των προσπαθειών για ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη, η πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί τώρα και να βάλει το διοικητικό συμβούλιο -και την εταιρεία- σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πολλές πτυχές της διαφορετικότητας – φύλο, φυλή, εθνικότητα, ηλικία, σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου και διαφορετικότητα σκέψης. Η ποικιλομορφία στο διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να υπερβαίνει τους τίτλους στην ομάδα C-suite και να εστιάζει στις δεξιότητες, την εργασιακή εμπειρία, την κουλτούρα και τις οπτικές που μπορούν να προσφέρουν τα διάφορα άτομα.

Αυτή τη στιγμή, τα διοικητικά συμβούλια είναι ομοιογενή. Μια τέτοια ομοιόμορφη σύνθεση δεν αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των εργαζομένων του οργανισμού ούτε τους πελάτες που εξυπηρετούν. Ο μέσος όρος ηλικίας ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου του S&P 500 είναι 63,1 έτη και ο μέσος όρος ηλικίας των πρωτοεμφανιζόμενων μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι 54,4 έτη. Τα διοικητικά συμβούλια εξακολουθούν να είναι ανδροκρατούμενα. Το ποσοστό των λευκών είναι 78%. Μόνο το 32% είναι γυναίκες και λιγότερο από το 1% είναι LGBTQ+ (όταν γνωστοποιείται). Είναι σαφές ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που πρέπει να βρισκόμαστε.

Η ένταξη είναι μια πράξη και ξεκινά από την κορυφή. Ο πρόεδρος / επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να δίνει το παράδειγμα. Για να ωφελήσει η ποικιλομορφία το διοικητικό συμβούλιο, οι φωνές όλων των μελών πρέπει να ακουστούν, να εκτιμηθούν και να συμπεριληφθούν στις συζητήσεις. Ο πρόεδρος / επικεφαλής θα δώσει τον τόνο στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου με το να είναι καλός ακροατής και να ζητά να ακούσει τα μέλη που δεν έχουν μιλήσει ή δεν έχουν πραγματικά ακουστεί.

Ο πρόεδρος / επικεφαλής εποπτεύει επίσης τον προγραμματισμό διαδοχής, την ένταξη και τις διαδικασίες αξιολόγησης του διοικητικού συμβουλίου. Αυτό περιλαμβάνει το να καταστήσει σαφές ότι τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προστίθενται για να ενισχύσουν την τρέχουσα στρατηγική της εταιρείας και ότι η θέση στο διοικητικό συμβούλιο δεν είναι ένας ισόβιος διορισμός. Ο ρόλος του προέδρου / επικεφαλής είναι να επανεξετάζει και να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα κάθε μέλους του διοικητικού συμβουλίου και να ανακοινώνει πότε απαιτείται αλλαγή.

Η ανανέωση του διοικητικού συμβουλίου είναι το κλειδί. Τα διοικητικά συμβούλια είναι μικρά – το μέσο μέγεθος είναι 10,8 μέλη και τα ποσοστά εναλλαγής είναι χαμηλά, μόνο 7% ή 395 νέα ανεξάρτητα μέλη στο S&P 500 το 2022. Με τον περιορισμένο αριθμό θέσεων μελών του διοικητικού συμβουλίου, κάθε θέση είναι εξαιρετικά σημαντική. Αλλά η τυχαία προσθήκη μιας γυναίκας εδώ ή ενός έγχρωμου ατόμου εκεί δεν θα φέρει την πραγματική αλλαγή προς την κατεύθυνση της ισότητας, χωρίς την οργανωμένη, συνειδητή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: