Ποινή φυλάκισης για 70χρονο ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία

Ποινή φυλάκισης για 70χρονο ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία
epa10913518 Human rights activist and chairman of the Human Rights Center 'Memorial', Oleg Orlov, (C) gestures after a court hearing at the Golovinsky District Court in Moscow, Russia, 11 October 2023. On 8 June 2023, the court started considering the criminal case against Oleg Orlov, who was accused of 'repeatedly discrediting' the Russian army and risked up to three years in a penal colony. The Golovinsky Court of Moscow on 11 October ruled to fine Orlov with 150 thousand rubles (about 1500 US dollar) penalty for discrediting the Russian Armed Forces. EPA/YURI KOCHETKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον στραγγαλισμό της ελευθερίας στην Ρωσία κατήγγειλε στο δικαστήριο ο Ολεγκ Ορλόφ μιλώντας για «δυστοπία».

Ο Όλεγκ Ορλόφ, εκ των επικεφαλής της οργάνωσης Memorial για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Μόσχας σε φυλάκιση δυόμισι ετών για «δυσφήμιση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», σε μία πολιτική δίωξη και δίκη, σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές.

Ο 70χρονος Ολεγκ Ορλόφ ήταν επί δύο δεκαετίες κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης Memorial, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022, έναν χρόνο μετά την απαγόρευση της λειτουργίας της και την διάλυσή της από το ρωσικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την οργάνωση Memorial, ο Ολεγκ Ορλόφ φορούσε χειροπέδες κατά την διάρκεια της δίκης του και το δικαστήριο διέταξε την άμεση φυλάκισή του.

Απευθυνόμενος στο δικαστήριο, ο Όλεγκ Ορλόφ κατήγγειλε «τον στραγγαλισμό της ελευθερίας» στην Ρωσία κάνοντας λόγο για «δυστοπία».

Η δίωξή του βασίσθηκε σε άρθρο που έγραψε το 2022 στο οποίο κατήγγελλε ότι η Ρωσία υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηφορίσει στον φασισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοδίκως είχε καταδικασθεί σε καταβολή προστίμου 150.000 ρουβλίων, αλλά διατάχθηκε επανάληψη της δίκης και σε αυτήν οι εισαγγελείς ζήτησαν την επιβολή ποινής φυλάκισης 2 ετών και 11 μηνών.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μαριάνα Κατσάροβα κατήγγειλε «ενορχηστρωμένη απόπειρα φίμωσης των υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ρωσία».

Η οργάνωση Memorial ιδρύθηκε το 1989 για να φροντίσει για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης με την καταγραφή των περιστατικών της καταπάτησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου από την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν μέχρι σήμερα, και για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου με ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη κάθε ενός από τα θύματα του σοβιετικού και του ρωσικού καθεστώτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: