Ποιο είναι το νέο modus operandi της Camper στην Ελλάδα

Ποιο είναι το νέο modus operandi της Camper στην Ελλάδα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Τα παπούτσια της Camper συνεχίζουν να φτιάχνονται στην Ίνκα, στην καρδιά της Μαγιόρκα

Ιδρύθηκε στη Μαγιόρκα το 1975, από τον Lorenzo Fluxa αν και η ιστορία της ξεκίνησε το 1877 όταν ο παππούς του Lorenzo, Antonio Fluxa, ένας επιδέξιος τσαγκάρης, ταξίδεψε από τη Μαγιόρκα στην Αγγλία και επέστρεψε στο νησί δύο χρόνια μετά με τις πρώτες ραπτομηχανές. (https://www.camper.com/en_–/content/history/origins).

Κοντά μισό αιώνα μετά την ίδρυσή της, τέσσερις δεκαετίες μετά τη λειτουργία του πρώτου της καταστήματος στη Βαρκελώνη και αρκετά λιγότερα χρόνια από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα, τα παπούτσια της Camper συνεχίζουν να φτιάχνονται στην Ίνκα, στην καρδιά της Μαγιόρκα και η ομάδα σχεδιαστών της συνεχίζει να δημιουργεί περίπου 500 νέα μοντέλα ανά σεζόν.

Και αυτό το modus vivendi δεν αλλάζει. Αυτό που σίγουρα αλλάζει είναι το modus operandi της Camper στην Ελλάδα. Ο όμιλος Camper αποφάσισε να εφαρμόσει ένα νέο κεντροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο οι χονδρικές πωλήσεις και οι πωλήσεις μέσω e-shop θα πραγματοποιούνται απευθείας από τα κεντρικά και η ελληνική θυγατρική, η MANCOR Α.Ε., θα διατηρήσει μόνο το λιανικό κομμάτι. Για τον λόγο αυτό άλλωστε το διοικητικό συμβούλιο της MANCOR, -η εταιρεία διαχειρίζεται 9 καταστήματα στη χώρα-, τηρεί μια αρκετά συντηρητική προσέγγιση όσον αφορά τις προβλέψεις της για τα έσοδα της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, δεδομένης της υιοθέτησης αυτού του νέου μοντέλου.

Πέρυσι πάντως που οι πωλήσεις λιανικής και χονδρικής προσμετρούνταν στην ελληνική θυγατρική, η MANCOR έπειτα από την ύφεση της πανδημίας του Covid 19 κατόρθωσε όχι μόνο να ανακτήσει το ύψος των πωλήσεων της σε επίπεδα της προ Covid 19 εποχής, αλλά να σημειώσει σημαντική άνοδο σε σχέση με τα τότε επίπεδα τους. Τα ακαθάριστα έσοδα από πωλήσεις εμπορευμάτων ξεπέρασαν τα 7,156 εκατ. ευρώ από 5,546 εκατ. ευρώ τo 2021. Ωστόσο η εταιρεία εμφάνισε καθαρές ζημιές 92.461 ευρώ από κέρδη 578.762 ευρώ το 2021.

Η αλλαγή στο μοντέλο της ελληνικής θυγατρικής δεν αποτελεί έκπληξη. Την τελευταία δεκαετία η Camper επενδύει συστηματικά στο D2C (Direct-to-Consumer) μέσω των online πωλήσεων. Βοηθός της σε αυτό το νέο κανάλι ήταν η Neteven η οποία συνέδεσε το Camper με τα Farfetch, Zalando, Amazon, La Redoute, Galeries Lafayette και πολλές άλλες αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το e-tail κανάλι πριν την πανδημία αποτελούσε το 30% των εσόδων της εταιρείας, και μετά το 2021 έχει εκτοξευθεί πάνω από 50%. Ενώ ο CEO’s της Miguel Fluxà, τέταρτη γενιά υποδηματοποιός, δηλώνει: «δεν χρειάζεται να επεκτείνουμε το δίκτυό μας: το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής μας θα προέλθει από το e-tail».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: