Ποιοί φοβούνται το… διαστημικό μονοπώλιο του Έλον Μασκ

Ποιοί φοβούνται το… διαστημικό μονοπώλιο του Έλον Μασκ
epa03263454 NASA Administrator Charles Bolden, (L), and SpaceX CEO and Chief Designer Elon Musk, view the historic Dragon capsule that returned to Earth on May 31 following the first successful mission by a private company to carry supplies to the International Space Station on 13 June 2012 at the SpaceX facility in McGregor, Texas. Bolden and Musk also thanked the more than 150 SpaceX employees working at the McGregor facility for their role in the historic mission. EPA/BILL INGALLS / HANDOUT MANDATORY CREDIT: (NASA/Bill Ingalls), HANDOUT EDITORIAL USE ONLY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μονοπώλιο του Elon Musk στον διαστημικό ανταγωνισμό μπορεί να «πνίξει» τον τομέα αν δεν ελεγχθεί, προειδοποιεί κορυφαίο στέλεχος της Lazard.

Οι πύραυλοι της SpaceX ανεβαίνουν στον ουρανό με μεγάλη συχνότητα, και ενώ αυτό μπορεί να αποτελεί ευλογία για τον Έλον Μασκ, δεν είναι όλοι ακριβώς ευχαριστημένοι.

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για τον διάστημα και το ανεκμετάλλευτη δυναμική του έχει τραβήξει την προσοχή μερικών εκ των μεγαλύτερων ονομάτων στον χώρο των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων του Μασκ, του Τζεφ Μπέζος, του Ρίτσαρντ Μπράνσον και του Άντι Τζέισι.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός στον διαστημικό τομέα, είτε πρόκειται για εμπορικές «τουριστικές» υπηρεσίες είτε για την εκτόξευση δορυφόρων για το internet, έχει έναν σαφή νικητή και δεν είναι άλλος από τη SpaceX του Μασκ, με 263 εκτοξεύσεις μέχρι σήμερα.

Αυτό αποτελεί πρόβλημα, όπως επισημαίνει ο Vikram Nidamaluri, διευθύνων σύμβουλος της Lazard για τις τηλεπικοινωνίες, τα media και την ψυχαγωγία, επειδή ένα ενδεχόμενο πρώιμο μονοπώλιο θα μπορούσε να βλάψει τον τομέα στο μέλλον.

Μιλώντας στο World Satellite Business Week στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα είπε: «Πιστεύω ότι η ανησυχία είναι τεράστια. Έχοντας έναν τόσο κυρίαρχο πάροχο εκτοξεύσεων, πιθανότατα δεν είναι υγιές γενικά για τις εμπορικές προοπτικές της βιομηχανίας».

«Κανείς δεν θέλει ένα μονοπώλιο να ‘πνίξει’ » τον τομέα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντίδραση

Κατά τη διάρκεια ενός άλλου πάνελ, ο αντιπρόεδρος της SpaceX, Tom Ochinero, απέρριψε τον χαρακτηρισμό «μονοπώλιο», επισημαίνοντας ότι η εταιρεία είχε εκτοξεύσει δορυφόρους και εκτός της θυγατρικής Starlink.

Στο ερώτημα εάν η SpaceX θα εκτοξεύσει δορυφόρους εκτός των δικών της συμφερόντων, ο Ochinero τόνισε στο CNBC: «Το έχουμε αποδείξει, ναι, θα το κάνουμε. Είμαστε μια εταιρεία εκτοξεύσεων, είμαστε εδώ για να παρέχουμε εκτοξεύσεις».

Ποιος είναι ο ανταγωνισμός;

Από όσους επιδιώκουν να εμποδίσουν τον Musk να κυριαρχήσει στον διαστημικό ανταγωνισμό, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος είναι αυτός με το μεγαλύτερο κίνητρο.

Οι παλιοί ανταγωνιστές είχαν συγκρουστεί για τις εκτοξεύσεις τους, με τον Μασκ να ισχυρίζεται ότι ο Μπέζος είναι «αντιγραφέας», σχετικά με την ίδρυση της Blue Origin.

Πράγματι, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι τόσο έντονος που ορισμένοι μέτοχοι της Amazon ισχυρίζονται ότι ίσως τους οδηγήσει στο να χάσουν χρήματα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com