Οι καταλύτες ανόδου του Bitcoin και γιατί το ράλι του 2023 μπορεί να μην είναι βιώσιμο

Οι καταλύτες ανόδου του Bitcoin και γιατί το ράλι του 2023 μπορεί να μην είναι βιώσιμο
As bitcoins skyrocket to more than $12 000 for one BTC, many central banks as ECB or US Federal Reserve warn of risks of a bubble. Britain and the ECB want to monitor trade for money-laudering suspicions. The main U.S. derivatives regulator said it would allow CME Group Inc (CME.O) and CBOE Global Markets Inc (CBOE.O) to list Bitcoin futures contracts. Toulouse. December 6th 2017. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto) (Photo by Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Σε ξέφρενους ρυθμούς το Bitcoin, αλλά…

Ράλι σημειώνουν τα κρυπτονομίσματα και δη το Bitcoin στην αυγή του 2023, με την τιμή του να καταγράφει αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες έως και +26%. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο έσπασε το «φράγμα» των 21.000 δολ. για πρώτη φορά από τις 7 Νοεμβρίου 2022, με την τρέχουσα τιμή του να διαμορφώνεται πέριξ των 21.140 δολ.

Παρά το γεγονός πως το σημαντικότερο κρυπτονόμισμα απέχει παρασάγγες από τα ιστορικά υψηλά των 69.000 δολ., το ράλι που καταγράφεται είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, στον απόηχο σκανδάλων όπως αυτό της FTX αλλά και της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι καταλύτες της ανόδου

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, σημαντικοί καταλύτες της νέας ανοδικής (;) αγοράς είναι η διάχυτη πεποίθηση πως η Federal Reserve θα επιβραδύνει ή και θα περικόψει τον κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων τους επόμενους 12 μήνες, καθώς τόσο ο πληθωρισμός όσο και η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνονται σε σημαντικό βαθμό.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «έδειξε» 6,5%. «Το Bitcoin φαίνεται να έχει επανασυνδεθεί με τα μακροοικονομικά στοιχεία», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο James Butterfill, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία διαχείρισης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων CoinShares.

Η αλήθεια είναι πως, αυξάνοντας τα επιτόκια επτά φορές το 2022 (στο 4,25%-4,50%) και περιορίζοντας τη ρευστότητα, η Fed έριξε στα βράχια τα cryptos όσο και γενικότερα τον τεχνολογικό κλάδο, που εδράζει την αξία του όχι τόσο στα θεμελιώδη μεγέθη όσο στις προοπτικές ανάπτυξης. Και οι προοπτικές είναι ζοφερές.

Περαιτέρω, βασικός λόγος για την άνοδο του Bitcoin είναι η ισοτιμία με το δολάριο. Η υποχώρηση του δείκτη δολαρίου, ενός καλαθιού νομισμάτων που χρησιμοποιούν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, κατά 9% τους τελευταίους τρεις μήνες ευνόησε τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, μάλλον βασικότερος λόγος, τον οποίο πρέπει να προσέξουν πιθανοί επενδυτές είναι η έναρξη αθρόων αγορών από μεγάλα crypto funds, τις λεγόμενες «φάλαινες»… που αναδίδουν οσμή χειραγώγησης. Συγκεκριμένα, η Kaiko ανέφερε τη Δευτέρα 16/1/23 ότι στο ανταλλακτήριο binance μέσα μια βδομάδα τα μεγέθη των συναλλαγών έχουν αυξηθεί από ένα μέσο όρο 700 δολαρίων σε 1.100 δολ.  

Είναι βιώσιμη η άνοδος;

Ο Mike McGlone, αναλυτής εμπορευμάτων, πιστεύει ότι το Bitcoin θα μπορούσε να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο που κινήθηκε πριν την bull market του 2019, αλλά αυτή τη φορά υπάρχει μια σημαντική διαφορά.

Όπως υποστήριξε, σε αντίθεση με το 2018, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

«Αυτή τη στιγμή συσφίγγουν επιθετικά, οπότε δεν μπορείς να είσαι πολύ ενθουσιασμένος με καμία αγορά. Δώστε λίγο χρόνο. Αλλά, σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εικόνα, ναι, πραγματικά. το Bitcoin μεταδίδει ένα συναίσθημα bull market», πρόσθεσε ο McGlone και προειδοποίησε: «Το BTC μπορεί να μην δει αύξηση ακόμα, καθώς οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες».

Όπως πιστεύει, ο Nasdaq είναι πιθανό να πέσει κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων, κάτι που ισχυρίζεται ότι είναι μια άλλη ένδειξη ότι το ράλι τιμών της BTC μπορεί να μην συμβεί σύντομα. «Η ρευστότητα αποσύρεται από το σύστημα, και αν το Nasdaq καταρρεύσει, όλα καταρρέουν, το Bitcoin είναι μέρος του».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο McGlone είπε επίσης ότι η αγορά έχει εισέλθει σε ένα «πρωτοφανές» περιβάλλον, «είναι αυτό που γνωρίζουμε ως bear market».

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι βρισκόμαστε στη μέση του μεγαλύτερου μακροοικονομικού reset της ζωής μας. Μόλις βιώσαμε ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια, δηλαδή την πανδημία, έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη και μια ιστορική αλλαγή στην πολιτική ηγεσία στην Κίνα. Έχουμε επιστρέψει στις  μέρες της Σοβιετικής Ένωσης, όταν είχαμε έναν ηγέτη και περιμέναμε να είμαστε οικονομικά βιώσιμοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ