Μετά την «καταιγίδα» FTX, τα κρυπτονομίσματα δεν είναι φέτος της «μόδας» στο Νταβός

Μετά την «καταιγίδα» FTX, τα κρυπτονομίσματα δεν είναι φέτος της «μόδας» στο Νταβός
epa08141420 The Logo of the WEF is pictured prior the 50th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 19 January 2020. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World' from 21 to 24 January 2020. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ωστόσο, ο δρόμος έξω από το κεντρικό Συνεδριακό Κέντρο έχει ακόμα αρκετές εταιρείες κρυπτογράφησης

Η βιομηχανία κρυπτογράφησης έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Μάιο του 2022. Οκτώ μήνες αργότερα, έπειτα από πολλές χρεοκοπίες και μια μεγάλη κατάρρευση, ο κλάδος εξακολουθεί να είναι «παρών» στο Νταβός της Ελβετίας, αλλά με υποτονική παρουσία. 

Το Promenade, ο δρόμος έξω από το κεντρικό Συνεδριακό Κέντρο, έχει ακόμα αρκετές εταιρείες κρυπτογράφησης που διαφημίζουν ή λειτουργούν «σπίτια», σαλόνια, αίθουσες συσκέψεων για να μυήσουν τους συμμετέχοντες του φόρουμ στα πρότζεκτ τους.

Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λιγότερες εταιρείες παρούσες. Αυτοί που παραμένουν είναι η Circle, το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Blockchain, η Casper Labs και το Ίδρυμα Filecoin. Εκεί που, το 2022, τα πάνελ κρυπτογράφησης ήταν παντού, το 2023 η βιομηχανία συνδυάζεται άψογα με τους μεγάλους οικονομικούς και τεχνολογικούς γίγαντες. Πέρασαν οι εποχές με πάγκους δωρεάν πίτσας και θέμα το Βitcoin.

«Τι διαφορά κάνουν οι οκτώ μήνες», είπε ο αντιπρόεδρος της Ripple, Brooks Entwistle. «To 2022 δεν μπορούσες να περπατήσεις περισσότερο από πέντε ή 10 πόδια χωρίς να δεις κρυπτοσπίτι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Entwistle είπε ότι πολλοί από τους χειριστές πρότζεκτ κρυπτογράφησης που διαφημίζονταν το 2022 πιθανότατα έκαναν κράτηση πολύ νωρίτερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ετήσια συνάντηση του φόρουμ είχε οριστεί αρχικά για τον Ιανουάριο του 2022, αλλά καθυστέρησε λόγω αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως. 

Με άλλα λόγια, αυτές οι εταιρείες πιθανότατα έκαναν κράτηση για τα «περίπτερα» και τις διαφημίσεις τους ενώ η βιομηχανία διένυε ακόμα στην τελευταία bull market.

Αντίθετα, οι κρατήσεις το 2023 πιθανότατα έγιναν αφότου οι τιμές άρχισαν να πέφτουν, οδηγώντας σε αυστηρότερους προϋπολογισμούς, που μπορεί να ευθύνονται για την πολύ μικρότερη παρουσία φέτος. «Από τότε που ήμασταν εδώ τον Μάιο, έχουμε δει πολλές αναταραχές», είπε ο Entwistle. «Δεν υπάρχουν γκαλερί NFT… είμαστε εδώ για να δουλέψουμε και να κάνουμε συζητήσεις».

Ωστόσο, όσοι μένουν δεν πτοούνται. Η Marta Belcher, επικεφαλής πολιτικής του Ιδρύματος Filecoin, είπε ότι υπήρχε λιγότερος θόρυβος στην εκδήλωση φέτος, επιτρέποντας περισσότερες συνομιλίες εστιασμένες στην πραγματική τεχνολογία. 

Το γεγονός

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα crypto έχουν παρουσία στο συνέδριο του κύριου φόρουμ, με μια σειρά από πάνελ που εξετάζουν διαφορετικές πτυχές του κλάδου – αλλά επικεντρώνονται συγκεκριμένα σε ένα στενό σύνολο θεμάτων: ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας, ψηφιακές ταυτότητες, οικονομίες με tokens.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το επίσημο συνέδριο ξεκινά την Τρίτη το πρωί στην Ελβετία. Ανεπίσημα, η βιομηχανία κρυπτογράφησης άρχισε τις δικές της εκδηλώσεις τη Δευτέρα, με την Circle, το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Blockchain, την Casper Labs και το Filecoin Foundation. 

Τα πάνελ αφορούν τα πάντα: από το FTX μέχρι το εάν τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας έχουν νόημα («Πραγματικά δεν νομίζω ότι τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας είναι η λύση», δήλωσε ο ιστορικός Niall Ferguson).

Παραδόξως, οι ρυθμιστικές αρχές και οι φορείς χάραξης πολιτικής συμμετέχουν ενεργά σε αυτά τα πάνελ. Πολλοί εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών μίλησαν για το έργο τους σε ένα πάνελ για τη χρήση blockchain.

Ο Advit Nath, του Διεθνούς Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι η ομάδα του χρησιμοποιεί εργαλεία blockchain για να παρακολουθεί τη ροή των δωρεών ανά περιοχές, ενώ ο Goldsmith Romero επαίνεσε το γεγονός ότι τα blockchain καταγράφουν κάθε συναλλαγή.

Οι εκδηλώσεις που φιλοξενούνται από εταιρείες κρυπτογράφησης παρουσιάζουν επίσης μεγάλη προσέλευση.  

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι σαφές τι μπορεί να αποκομίσει ο κλάδος μετά από αυτήν την εβδομάδα. Ο Entwistle είπε στο CoinDesk ότι αυτός και οι συνάδελφοί του ήταν κυρίως στο συνέδριο για να συναντηθούν με πιθανούς πελάτες. Ο Jonathan Dotan των Starling Labs απηχούσε τα σχόλια του Entwistle, λέγοντας ότι τουλάχιστον από τη δική του οπτική γωνία, «πολύ λίγα έχουν αλλάξει».

Η Starling Labs δεν προσφέρει τίποτα που να μοιάζει με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, είπε ο Dotan, και έτσι δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη συντριβή κρυπτογράφησης.

Και το Νταβός είναι, τελικά, σε μεγάλο βαθμό ένα φόρουμ για τη δημιουργία συνδέσεων και την εύρεση πιθανών επενδυτών ή πελατών.

Η σκιά του FTX

Φυσικά, ο ελέφαντας σε σχήμα FTX στο δωμάτιο πιθανότατα είχε επίσης αντίκτυπο στη σχετικά ήπια παρουσία της κρυπτογράφησης στο Νταβός φέτος.  

Ο κλάδος συγκλονίστηκε μετά την κατάρρευση του FTX και το μέγεθος της αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών πλέον χρεοκοπημένων δανειστών κρυπτογράφησης πυροδότησε φόβους για εκτεταμένη μετάδοση. Μέχρι στιγμής, αυτή η μετάδοση περιορίστηκε στον ίδιο τον κλάδο, αν και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η μετάδοση μεταξύ της κρυπτογράφησης και της ευρύτερης χρηματοπιστωτικής αγοράς είναι ένας τομέας ανησυχίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Circle, Jeremy Allaire, ο οποίος μίλησε μαζί με τον Ferguson σε ένα πάνελ που φιλοξενήθηκε από τους Financial Times, είπε ότι η πορεία του κλάδου προς την ανάκαμψη περιελάμβανε τη διαφοροποίηση μεταξύ καλών και κακών δρώντων.

«Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τα κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν καμία πραγματική χρησιμότητα ή αξία από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που έχουν σχεδιαστεί για να έχουν χρησιμότητα, πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ των ρυθμιζόμενων και των μη ρυθμιζόμενων» είπε.

Η έλλειψη προστατευτικών κιγκλιδωμάτων θα συνεχίσει να εμποδίζει τα πιο παραδοσιακά ιδρύματα να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενασχόλησης με κρυπτονομίσματα, δήλωσε η πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, Λιν Μάρτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κοιτάξτε τα ζητήματα των τελευταίων μηνών, ιδιαίτερα τη χρεοκοπία της FTX… Πιο παραδοσιακά χρηματοοικονομικά μοντέλα… έχουν αποδειχθεί ότι είναι φάροι διαφάνειας», είπε. «Χρειαζόμαστε τις ρυθμιστικές αρχές να μας πουν ποιοι είναι οι οδηγοί».

Η ομάδα του Νταβός της βιομηχανίας κρυπτογράφησης μπορεί να προσφέρει μια στιγμιαία ματιά στο αν θα συμβεί αυτή η διαφοροποίηση. Ο Scaramucci, μιλώντας στο πάνελ του, είπε ότι «μάλλον θα έκανε αυτό το λάθος» να εμπιστευτεί ξανά κάποιον όπως ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried. «Δεν πρόκειται να σταματήσω την ανάληψη κινδύνων», είπε. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: