Πολ Τόμσεν: «Εύθραυστη» ακόμη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

Πολ Τόμσεν: «Εύθραυστη» ακόμη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

Κανένα αίτημα δεν έχει λάβει το ΔΝΤ για ακύρωση του δανείου από την Ελλάδα, δηλώνει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του Ταμείου.

«Tα καλά νέα είναι πως η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την πρόσβασή της στις αγορές, ωστόσο παραμένουν κάποιες επισφάλειες που σχετίζονται με την πρόσφατη αύξηση των spreads. Aκόμη η κατάσταση είναι εύθραυστη σ’ αυτόν τον τομέα».

Την παραπάνω δήλωση έκανε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Ο πρώην εκπρόσωπος της τρόικας στη χώρα μας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, λέγοντας πως «αναμφισβήτητα η Ελλάδα έκανε πολύ περισσότερα», σε σχέση με εκείνες στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ακολούθως ανέφερε ότι εξαιτίας των «πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών», η Ελλάδα ξεκίνησε από «πιο δυσχερή θέση» και αυτό σημαίνει ότι «η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες».

Όσον αφορά τα όσα ανέφερε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Τόμσεν δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω τοποθετήσεις, επισημαίνοντας:

«Κατά την άποψή μας, είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση με το ΔΝΤ. Όπως είπε η γενική διευθύντρια, η σχέση είναι εξελισσόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για το πώς θα διαμορφωθεί αυτό. Αλλά, στο παρόν στάδιο, δεν έχω να προσθέσω κάτι σε συγκεκριμένη βάση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι «το ΔΝΤ δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για “ακύρωση” της δανειακής στήριξης», συμπληρώνοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση» και συζητούνται «οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε μελλοντικό στάδιο».

Αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση στην ευρωζώνη, ο κ. Τόμσεν είπε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή έχει προχωρήσει σημαντικά» και ότι «θα πρέπει στην παρούσα φάση να αφεθούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές να λειτουργήσουν», όπως σημείωσε. Προσέθεσε δε ότι «η έμφαση πρέπει να επικεντρωθεί στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Τόμσεν μίλησε επίσης για τις οικονομικές εξελίξεις και το ρόλο του Ταμείου σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και για τα προγράμματα σε Ουκρανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.