Πολεμική ένταση μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων: Έβγαλαν όπλα σε μέλη της ακτοφυλακής

Πολεμική ένταση μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων: Έβγαλαν όπλα σε μέλη της ακτοφυλακής
epa10133364 China's flag flutters along a road in Beijing, China, 22 August 2022. China has cut its benchmark loan rates to help revive its economy. China's one year loan prime rate was cut from 3.7 percent to 3.65 percent, while the loan rates for mortgages were cut from 4.45 percent to 4.3 percent, the People's Bank of China (PBOC) said. EPA/MARK R. CRISTINO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προσωπικό ενός πλοίου των Φιλιππίνων σημάδεψε με όπλα την ακτοφυλακή της Κίνας στα αμφισβητούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Κυριακή ότι το προσωπικό ενός πλοίου των Φιλιππίνων σημάδεψε με όπλα την ακτοφυλακή της Κίνας στα αμφισβητούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας τον περασμένο μήνα.

Τουλάχιστον δύο μέλη του προσωπικού του φιλιππινέζικου σκάφους έφεραν όπλα στο κατάστρωμα, τα οποία έστρεφαν προς την κατεύθυνση της κινεζικής ακτοφυλακής, ανέφερε το CCTV.

Ένα συνοδευτικό βίντεο 29 δευτερολέπτων φαινόταν να δείχνει έναν μασκοφόρο άνδρα να κρατά στιγμιαία ένα θολό μαύρο αντικείμενο που έμοιαζε με τουφέκι.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έναν αγωγό για πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετήσιου ναυτιλιακού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων που διεκδικούν οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Μπρουνέι. Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο δήλωσε το 2016 ότι οι αξιώσεις της Κίνας δεν έχουν νομική βάση.

Το CCTV δήλωσε ότι το φερόμενο περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας αποστολής των Φιλιππίνων για τον εφοδιασμό των στρατευμάτων. Τα στρατεύματα σταθμεύουν σε ένα σκουριασμένο πολεμικό πλοίο, το οποίο η Μανίλα προσάραξε το 1999 για να ενισχύσει τις αξιώσεις κυριαρχίας της.

Το ναυτικό των Φιλιππίνων, η ακτοφυλακή και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και η πρεσβεία της χώρας στο Πεκίνο δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, σε ομιλία του την Παρασκευή, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, έκανε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη αναφορά στο Πεκίνο, καταγγέλλοντας αυτό που αποκάλεσε παράνομες, καταναγκαστικές και επιθετικές ενέργειες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι οποίες υπονομεύουν το όραμα των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας για “ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία” στη θάλασσα.

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν γίνει πιο τεταμένες και συχνές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης από την κινεζική ακτοφυλακή κανονιών νερού και των κατηγοριών της Μανίλα ότι εμβόλισε σκάφη των Φιλιππίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com