Πολεμικό εξοπλισμό 1,1 δισ. πουλούν οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν – Όργή στο Πεκίνο

Πολεμικό εξοπλισμό 1,1 δισ. πουλούν οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν – Όργή στο Πεκίνο
Flags of the United States and Taiwan displayed on phone screens are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Poland on August 4, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της επικράτειάς της, ενώ η Ταϊπέι υποστηρίζει ότι το Πεκίνο δεν κυβερνούσε ποτέ το νησί και δεν έχει δικαίωμα να το διεκδικήσει.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση στην Ταϊβάν στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 60 αντιπλοϊκών πυραύλων και 100 πυραύλων αέρος-αέρος.

Η ανακοίνωση ήρθε στον απόηχο των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί, τον περασμένο μήνα – της πλέον υψηλόβαθμης αξιωματούχου των ΗΠΑ που ταξίδεψε στην Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια.

Το πακέτο περιλαμβάνει 100 πυραύλους Sidewinder για την αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών και drones (αξίας 85,6 εκατ. δολαρίων), 60 πυραύλους Harpoon κατά πολεμικών πλοίων (αξίας 355 εκατ. δολαρίων) και υποστήριξη για το σύστημα ραντάρ της Ταϊβάν (αξίας 665 εκατ. δολαρίων), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατόπιν της έγκρισης από το Στέιτ Ντιπάρμεντ, η πώληση όπλων πρέπει να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

«Καλούμε το Πεκίνο να σταματήσει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊπέι και αντ’ αυτού να ξεκινήσει διάλογο» μαζί της, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπληρώνοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος, σύμφωνα με τις επιθυμίες και προς το συμφέρον του λαού της Ταϊβάν».

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της επικράτειάς της, ενώ η Ταϊπέι υποστηρίζει ότι το Πεκίνο δεν κυβερνούσε ποτέ το νησί και δεν έχει δικαίωμα να το διεκδικήσει.

Η αντίδραση του Πεκίνου

Η κινεζική κυβέρνηση απείλησε σήμερα τις ΗΠΑ με «αντίμετρα» αν προχωρήσει στη νέα πώληση όπλων στην Ταϊβάν. «Η Κίνα θα λάβει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα και απαραίτητα αντίμετρα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον Λιου Πενγκιού.