Πόλεμος Apple – συνδικαλιστών-Απόλυση υπαλλήλου που «μιλούσε πολύ»

Πόλεμος Apple – συνδικαλιστών-Απόλυση υπαλλήλου που «μιλούσε πολύ»
(FILES) In this file photo taken on November 10, 2020 the Apple logo is seen at a company store in an upscale shopping mall in Bangkok. - Apple on August 5, 2021 said that iPhones and iPads will soon start detecting images containing child sexual abuse and reporting them as they are uploaded to the iCloud. The software tweak to Apple's operating systems will monitor pictures, allowing Apple to report findings to the National Center for Missing and Exploited Children, according to a statement by the Silicon Valley-based tech giant. (Photo by Mladen ANTONOV / AFP) Photo: AFP
Η Apple απέλυσε άλλη μία υπάλληλο που ενθάρρυνε τους συναδέλφους της να μιλήσουν δημόσια για το τι συμβαίνει στην εταιρεία

Η Apple, η οποία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη αναταραχή στις τάξεις της, απέλυσε έναν υπάλληλο που ηγήθηκε, μαζί με άλλους, ενός κινήματος που ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να μοιραστούν τις ανησυχίες τους για τον τεχνολογικό γίγαντα. 

Η Janneke Parrish, η οποία εργαζόταν ως μάνατζερ προγράμματος για την υπηρεσία Maps της Apple από την περιοχή του Όστιν στο Τέξας, δεν εργάζεται πλέον στην εταιρεία, σύμφωνα με τον δικηγόρο της. «Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι δεν εργάζεται πλέον στην Apple, αλλά δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι περαιτέρω αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Vincent White, δικηγόρος με ειδίκευση στις διακρίσεις στην εργασία και στέλεχος της White, Hilferty & Albanese.

Η Parrish απολύθηκε αφότου αφαίρεσε εφαρμογές και αρχεία από τις συσκευές εργασίας της κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής έρευνας, σύμφωνα με το The Verge. Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την αρνητική αξιολόγηση για την Parrish, αλλά είναι πιθανό πως το γεγονός ότι η πρώην εργαζόμενη μίλησε στα μέσα ενημέρωσης οδήγησε στην έρευνα. Η Parrish εμφανίστηκε να συζητάει με τους New York Times μια εσωτερική συνάντηση της εταιρείας τον Σεπτέμβριο. 

Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους υπαλλήλους διαμαρτυρόμενος ότι λεπτομέρειες σχετικά με τη σύσκεψη είχαν κοινοποιηθεί στα μέσα ενημέρωσης. Ο Cook είπε ότι είχε ακούσει από πολλούς εργαζομένους ότι ήταν «απίστευτα απογοητευμένοι που είδαν το περιεχόμενο της συνάντησης να διαρρέει στους δημοσιογράφους», σύμφωνα με το υπόμνημα που γνωστοποιήθηκε στο Bloomberg News τον περασμένο μήνα. 

Η Parrish, η οποία έβαλε υποψηφιότητα για το δημοτικό συμβούλιο στο Round Rock του Τέξας φέτος, βρέθηκε στην πρωτοπορία του κινήματος #AppleToo, το οποίο οδήγησε τους υπαλλήλους της Apple να μιλήσουν ανοιχτά για τις αντιφατικές αμοιβές, την έλλειψη διαφάνειας και άλλα εργασιακά ζητήματα.

Τον περασμένο μήνα, η Apple απέλυσε την Ashley Gjovik, μια ανώτερη διευθύντρια προγράμματος μηχανικής, για κάτι που η εταιρεία δήλωσε ότι ήταν παραβίαση των εταιρικών πολιτικών. Πριν από την αποχώρησή της από την Apple, η Gjovik υπέβαλε καταγγελίες σε κρατικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και της Αμερικανικής Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης, καθώς και στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ.