Πόλεμος στη Γάζα: Ανησυχία για κλιμάκωση μετά από τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χαμάς

Πόλεμος στη Γάζα: Ανησυχία για κλιμάκωση μετά από τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χαμάς
epa10932271 Israeli soldiers and armored vehicles are gathered at an undisclosed location near the border with Gaza, in Israel, 22 October 2023. More than 4,000 Palestinians and 1,400 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October. After 20 aid trucks were allowed into the Gaza strip on 21 October through the Rafah border crossing with Egypt, various UN agencies expressed the hope that some more aid could be allowed into Gaza on 22 October. EPA/HANNIBAL HANSCHKE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ισραήλ σκότωσε τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι.

Το Ισραήλ σκότωσε τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό την Τρίτη, δήλωσαν λιβανέζικες και παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας, αυξάνοντας τον πιθανό κίνδυνο ο πόλεμος στη Γάζα να επεκταθεί πολύ πέρα από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Αρούρι, 57 ετών, ήταν ο πρώτος ανώτερος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς που δολοφονήθηκε αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε μια συντριπτική αεροπορική και χερσαία επίθεση εναντίον της οργάνωσης πριν από σχεδόν τρεις μήνες, μετά την επίθεση σοκ και την επιδρομή της σε ισραηλινές πόλεις.

Η βαριά οπλισμένη ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχος της Χαμάς, ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά πυρά με το Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην προβεί σε δολοφονίες σε λιβανέζικο έδαφος, υποσχόμενος «σκληρή αντίδραση».

Η Χεζμπολάχ δήλωσε την Τρίτη ότι είχε στοχεύσει με πυραύλους μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή του Μαρτζ, μετά τη δολοφονία του Αρούρι.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τον Αρούρι για θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον πολιτών του, αλλά ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι βρισκόταν επίσης «στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων» που διεξάγονται από το Κατάρ και την Αίγυπτο για την έκβαση του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς.

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εκτέλεση της δολοφονίας, αλλά ο στρατιωτικός εκπρόσωπός του αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονταν σε υψηλή ετοιμότητα και ήταν προετοιμασμένες για κάθε σενάριο.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να πούμε απόψε είναι ότι είμαστε επικεντρωμένοι και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην καταπολέμηση της Χαμάς», είπε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με τις αναφορές για τη δολοφονία του Αρούρι.

Η αντίδραση του Ιράν

Ο Νασέρ Κανάνι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, μεγάλου υποστηρικτή της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η δολοφονία του Αρούρι «αναμφίβολα θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο για αγώνα κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη, αλλά και στην περιοχή και μεταξύ όλων των αναζητητών της ελευθερίας παγκοσμίως».

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Ραμάλα και άλλων πόλεων της Δυτικής Όχθης για να καταδικάσουν τη δολοφονία του Αρούρι, φωνάζοντας: «Εκδίκηση, εκδίκηση, Κασάμ!».

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι στο Γεμάν έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά της ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα του Ρέα μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τη σύγκρουση στη Γάζα και προειδοποίησαν ότι θα επιτεθούν σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αν στοχοποιηθεί η ίδια η ομάδα πολιτοφυλακής.

Οι Χούθι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, αν και δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ανακοίνωσε αργά την Τρίτη η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

Η βρετανική υπηρεσία Maritime Trade OperationsAuthority του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε έως και τρεις εκρήξεις κοντά σε εμπορικό πλοίο στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, ανατολικά του Ασάμπ της Ερυθραίας, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη σύσταση διεθνούς ναυτικής ομάδας δράσης για την προστασία της ναυσιπλοΐας μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία οδηγεί στη διώρυγα του Σουέζ, μια ναυτιλιακή διαδρομή που μεταφέρει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου φορτίου εμπορευματοκιβωτίων.

«Κομματάκια»

Παρά τη συνεχιζόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για «παρατεταμένες μάχες» που αναμένεται να διαρκέσουν «όλη τη χρονιά» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ιδέα πως θα μπορούσαμε να σταματήσουμε σύντομα είναι λάθος. Χωρίς καθαρή νίκη, θα ήταν αδύνατον να ζήσουμε στην Εγγύς Ανατολή», πλειοδοτεί ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κατήγγειλε χθες Τρίτη το βράδυ τα «εξωφρενικά» πλήγματα τα οποία υπέστη εγκατάσταση της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Και νωρίς σήμερα το πρωί δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως έγιναν νέα πλήγματα στη Χαν Γιούνις, όπου το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για «πολλούς» νεκρούς.

Τα 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας —το 85% των οποίων εκτοπίστηκε εξαιτίας των βομβαρδισμών και των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ— υφίστανται μεγάλες ελλείψεις τροφίμων, νερού, καυσίμων, φαρμάκων.

«Πάνε εφτά μέρες που είμαι εδώ, κοιμάμαι στη βροχή, χωρίς καν σκηνή (…) αναγκαστήκαμε να ζητιανέψουμε κουβέρτες από ενοίκους διαμερισμάτων της περιοχής», στενάζει η Ουότζουντ Καμάλ αλ Σινμπάρι, που κατέφυγε στη Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, που γειτονεύει με την Αίγυπτο.

«Δεν βρίσκουμε τίποτα να φάμε ούτε να πιούμε, ψοφάμε από το κρύο, έχω μωρό και δεν μπορώ να του βρω ούτε πάνες, ούτε νερό, ούτε γάλα σε σκόνη», προσθέτει.

Στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η Σάζντα Μααρούφ περιγράφει τη δική της κόλαση πάνω στη γη: «βόμβες πέφτουν πάνω μας, κόσμος γίνεται κομματάκια (…) θα θέλαμε μια ανακωχή παρακαλούμε, έχουμε εξαντληθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com