Πολιτικό «ηλεκτροσόκ» από τις καταγγελίες Χαϊκάλη

Πολιτικό «ηλεκτροσόκ» από τις καταγγελίες Χαϊκάλη

Βουδούρης και Παραστατίδης καλούν όσους ψήφισαν με διαφορετικά κριτήρια να απέχουν από την προεδρική εκλογή.

«Η απόπειρα χρηματισμού του Παύλου Χαϊκάλη, η οποία ήταν σε γνώση της Δικαιοσύνης επί 15 μέρες, δημιουργεί μια βαριά σκιά για όλους τους βουλευτές που άλλαξαν στάση απέναντι στην κυβέρνηση, από την ψηφοφορία του Προϋπολογισμού σε εκείνην για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» διαπιστώνουν σε γραπτή ανακοίνωσή τους, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Οδυσσέας Βουδούρης και Θεόδωρος Παραστατίδης, για να υποστηρίξουν πως «αδιαμφισβήτητος τρόπος για να αρθεί αυτή η σκιά, είναι η αποχή των εν λόγω βουλευτών από τις επόμενες ψηφοφορίες».

Οι δύο βουλευτές, αναγνωρίζουν στην ανακοίνωσή τους, πως η υπερψήφιση του κυβερνητικού υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, «δεν συναρτάται υποχρεωτικά με χρηματισμό» για όσους την επιλέξουν. Όμως, σε κάθε περίπτωση, «η εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, εκτός από εξαιρετικά απίθανη που ήταν μέχρι σήμερα, καθίσταται πλέον και προβληματική αν ευοδωθεί, εφόσον θα επισκιάζεται από υπόνοιες χρηματισμού» σημειώνουν οι κ.κ. Βουδούρης και Παραστατίδης, επαναφέροντας παλαιότερη πρότασή τους για υπερκομματική συμφωνία στο πρόσωπο του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας και διενέργεια εκλογών.

Εκτός εαυτού οι βουλευτές

Έντονη ήταν αντίδραση από τον Σπύρο Λυκούδη που τους αποκάλεσε «πολιτικά σκουλήκια, ενώ ο Χρ. Αηδόνης δήλωσε στο «Βήμα» ότι «εάν δεν ανακαλέσουν μέχρι αύριο και δεν ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη προσφεύγω στη δικαιοσύνη με μήνυση και αγωγή. Εγώ δεν παίζω, είμαι 35 χρόνια στην πολιτική δεν θα αφήσω να με λεκιάσουν οι γενίτσαροι του ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν με αυτόν τον τρόπο διαπιστευτήρια για να εξασφαλίσουν θέση στα ψηφοδέλτιά του».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός μιλώντας στον Σκάι ανέφερε πως είχε πει εδώ και μήνες ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε την ανακοίνωση των δύο βουλευτών «αθλιότητα διαφόρων περιπλανόμενων πολιτικάντηδων που εκτελούν συμβόλαια εν όψει της ένταξής του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και δίνουν διαπιστευτήρια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε πως είναι ακόμη «πιο άθλιοι και ξεφτιλισμένοι αν το σκέφτηκαν και το έπραξαν μόνοι τους».

«Θα πρέπει να ντρέπονται. Θα προσφύγουμε όλοι στη Δικαιοσύνη. Να βρουν κάπου να πάνε να κρυφτούν» δήλωσε.

Αποστασιοποίηση από την ΔΗΜΑΡ

Σαφείς και διακριτικές αποστάσεις από την κοινή δήλωση των κ.κ Βουδούρη και Παραστατίδη και τους υπαινιγμούς περί χρηματισμού όσων ανεξάρτητων βουλευτών ψήφισαν υπέρ της Προεδρικής εκλογής κράτησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Χρ. Μαχαίρας μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ.

«Άλλο πολιτική διαφωνία, άλλο διαφορετικές πολιτικές απόψεις και άλλο πολιτικός καννιβαλισμός», είπε ο κ. Μαχαίρας.

Διέψευσε ακόμη πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ότι τρεις βουλευτές θα προτείνουν τον κ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία λέγοντας ότι έχει δηλώσει επανειλλημένα πως δεν ενδιαφέρεται.

Σχετικά με άλλο δημοσίευμα για συμφωνία σε κοινή εκλογική κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, στελέχη της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί και η ΔΗΜΑΡ οτιδήποτε πράξει εκλογικά θα το πράξει από θέση πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας ως κόμμα.

Αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ

Με υψηλούς τόνους σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τις δηλώσεις των Οδ. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη, κάνοντας λόγο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, για ακραίες αθλιότητες που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και υποστηρίζοντας ότι “είναι υποχρέωση όλων να προστατεύσουν τους θεσμούς και το Κοινοβούλιο από την άκρατη χυδαιότητα αυτών των δύο”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ:

“Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στην ανάγκη για άμεση και πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών του Π. Χαϊκάλη από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης και στην επιτακτική ανάγκη προστασίας της δημοκρατικής ομαλότητας.

Από εκεί και πέρα όμως ακραίες αθλιότητες όπως αυτές των Οδ. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ελπίζουμε να μη βρεθεί κόμμα να στεγάσει στην παρούσα φάση τους δύο αυτούς περιφερόμενους καιροσκόπους που δεν τίμησαν ποτέ τα κόμματα με τα ψηφοδέλτια των οποίων εξελέγησαν. Είναι υποχρέωση όλων να προστατεύσουν τους θεσμούς και το Κοινοβούλιο από την άκρατη χυδαιότητα αυτών των δύο”.

Ανακαλούν οι δύο βουλευτές

Ευθύνες στα ΜΜΕ «τα οποία έδωσαν αδίκως ένα περιεχόμενο προσωπικής επίθεσης, που δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις τους», αποδίδουν με νέα δήλωσή τους το απόγευμα του Σαββάτου οι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Θεόδωρος Παραστατίδης. Με τη δήλωση τους οι δύο βουλευτές εξηγούν σήμερα πως «μέριμνά τους ήταν να ξεπεράσουμε το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, σχετικά με το θέμα της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας και όχι να αφήσουν υπόνοια χρηματισμού κάποιων βουλευτών».

«Στις 19 Δεκεμβρίου δημοσιεύσαμε μια τοποθέτηση, πολιτικού περιεχομένου, σχετικά με το σοβαρό θέμα των αποκαλύψεων του κ. Χαϊκάλη. Αυτή η τοποθέτηση παραμορφώθηκε από ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία έδωσαν αδίκως ένα περιεχόμενο προσωπικής επίθεσης, που δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις μας. Μέριμνά μας ήταν να ξεπεράσουμε το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, σχετικά με το θέμα της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας και όχι να αφήσουμε υπόνοια χρηματισμού κάποιων βουλευτών», αναφέρουν οι δύο βουλευτές και προσθέτουν ότι ουδέποτε στόχευσαν να απαξιώσουν κανένα συνάδελφο βουλευτή και ακόμα περισσότερο να «κατηγορήσουν» οποιονδήποτε.

«Δεν επιθυμούμε να τροφοδοτήσουμε οποιαδήποτε πολεμική προσωπικού χαρακτήρα, η οποία συμβάλει στο να θολώσει το πολιτικό διακύβευμα των ημερών.

Κατόπιν τούτου, δηλώνουμε ότι ανακαλούμε την δήλωσή μας της 19ης Δεκεμβρίου, διότι μόνο έτσι μπορεί να τερματιστεί η διαστρέβλωση των θέσεών μας. Και με αμείωτη ένταση συνεχίζουμε τον πολιτικό μας αγώνα για μια νέα πορεία με μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία».