Πολιτικό κόμμα της Δανίας όρισε αρχηγό ένα…chatbot τεχνητής νοημοσύνης

Πολιτικό κόμμα της Δανίας όρισε αρχηγό ένα…chatbot τεχνητής νοημοσύνης
Photo: pixabay.com
Αλλά οι χρήστες το κατηγορούν ότι δεν παίρνει θέση στα κρίσιμα ζητήματα.

Της Alice Hearing

Ένα πολιτικό κόμμα στη Δανία διεκδικεί μια κοινοβουλευτική έδρα με έναν ασυνήθιστο στόχο: να εκπροσωπηθεί από ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που ενσαρκώνει τις αξίες του 20% του πληθυσμού της χώρας.

Το Συνθετικό Κόμμα, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2022, στοχεύει στις εκλογές του Νοεμβρίου – και βασίζει όλες τις πολιτικές του στην φιγούρα τεχνητής νοημοσύνης του, “Leader Lars“.

Το ρομπότ δημιουργήθηκε από την Computer Lars, μια καλλιτεχνική κολεκτίβα, και το MindFuture Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό τέχνης και τεχνολογίας.

Ο Leader Lars έχει προγραμματιστεί με βάση τις πολιτικές των δανέζικων περιθωριακών κομμάτων των τελευταίων 40 ετών, ενώ συλλέγει επίσης δεδομένα μιλώντας με άτομα στο Discord. Όσο περισσότεροι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την τεχνητή νοημοσύνη, τόσο πιο λεπτομερώς ρυθμίζεται, δήλωσε στο Vice ο δημιουργός του κόμματος Asker Staunæs.

«Καθώς οι άνθρωποι από τη Δανία αλλά και σε όλο τον κόσμο αλληλεπιδρούν με την τεχνητή νοημοσύνη, υποβάλλουν νέες οπτικές και νέες πληροφορίες κειμένου, τις οποίες συλλέγουμε σε ένα σύνολο δεδομένων που θα πάνε για τη βελτίωση της ρύθμισης».

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους υποψήφιους «εικονικούς πολιτικούς», όπως ο SAM στη Νέα Ζηλανδία και η Alisa στη Ρωσία, οι οποίοι προορίζονται να κατέχουν τη δική τους έδρα στο κοινοβούλιο, οι άνθρωποι θα λειτουργούν ως μέσο για τις προτεινόμενες πολιτικές του Leader Lars.

«Οι άνθρωποι που θα ψηφίσουν το Συνθετικό Κόμμα θα πρέπει να πιστέψουν αυτό που ‘πουλάμε’ ότι είμαστε: άνθρωποι που πραγματικά ασχολούνται τόσο πολύ με την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να μπορούν να ερμηνεύσουν κάτι πολύτιμο από αυτήν», δήλωσε ο Staunæs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα υποστηρίζει το Synthetic Party;

Οι τρέχουσες πολιτικές του κόμματος περιλαμβάνουν την καθιέρωση ενός καθολικού βασικού εισοδήματος (UBI) ύψους 100.000 δανικών κορωνών (13.700 δολάρια) μηνιαίως, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο του μέσου μισθού της Δανίας.

Όταν οι χρήστες του Discord ρώτησαν πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η πρόταση, το bot απάντησε: «Το βασικό εισόδημα προτείνεται να χρηματοδοτηθεί από το κράτος μέσω της φορολογίας».

Ωστόσο, όταν ζητήθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε το UBI στην πραγματικότητα, ο Leader Lars απάντησε με πιο ασαφείς και γενικευμένες απαντήσεις: «Πιστεύω ότι το ποσό για το καθολικό βασικό εισόδημα θα πρέπει να είναι επαρκές για την κάλυψη των βασικών αναγκών του ατόμου, όπως τροφή, στέγη και ένδυση. Το ακριβές ποσό θα ποικίλλει ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας».

Όταν ρωτήθηκε πόσο θα πρέπει να αυξηθούν οι φόροι για να επιτευχθεί αυτό, ο Lars απάντησε ότι και αυτό θα «ποικίλλει ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας».

Ο Leader Lars αποφεύγει τις «πολιτικές νάρκες»

 Οι χρήστες έθεσαν επίσης άλλες πολιτικά σημαντικές ερωτήσεις στο bot, όπως το αν η Δανία θα πρέπει να υποστηρίξει τη Ρωσία ή την Ουκρανία.

Η απάντηση: «Το Συνθετικό Κόμμα πιστεύει ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι και οι δύο είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο».

Όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το σε ποιον ανήκει η Κριμαία, ο Lars δήλωσε: «Η Κριμαία ανήκει στους ανθρώπους που ζουν εκεί».

Ο Lars «πιστεύει επίσης σε μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης».

Το Συνθετικό Κόμμα έχει προς το παρόν μόνο 11 από τις 20.000 υπογραφές που χρειάζεται για να κατέβει στις εκλογές του Νοεμβρίου.